D. Karalukas sumokėjo už laisvę daugiau, negu N. Venckienė, nors irgi bus su apykoje

  • Teksto dydis:

Nepaisant to, kad Vilniaus apylinkės teismas jau du kartus pratęsė pagrindinio korupcijos skandalo Kauno policijoje herojaus Donato Karaluko suėmimą, kiekvieną kartą skirdamas vis ilgesnį terminą, kurį jis turi būti laikomas už grotų, praėjusį savaitgalį šis Kauno policijos veteranas jau buvo laisvėje.

Paleistas už užstatą

Vilniaus apygardos teismas penktadienį patenkino D.Karaluko advokato skundą dėl jo ginamajam antrą kartą pratęsto suėmimo.

Tačiau, anot D.Karaluko advokato Arnoldo Blaževičiaus, jam bendrauti su žiniasklaida yra uždrausta. Jis atsisakė net patikslinti, kada jo ginamajam skirta švelnesnė kardomoji priemonė už suėmimą.

"Kauno diena" vakar šią informaciją gavo Vilniaus apylinkės teisme, iš pradžių leidusiam suimti D.Karaluką penkiolikai parų, vėliau – 20-iai, galiausiai – mėnesiui – iki gruodžio 13-osios.

Tačiau D.Karaluko advokatas praėjusią savaitę šį sprendimą apskundė Vilniaus apygardos teismui. Ir šis A.Blaževičiaus skundą patenkino, paleisdamas V.Karaluką į laisvę už 20 tūkst. eurų užstatą ir skirdamas jam intensyvią pusės metų priežiūrą, nuolat dėvint elektroninį stebėjimo įtaisą.

Pasak Vilniaus apygardos teismo atstovės Linos Nemeikaitės, tokį sprendimą priėmusios trijų jų teismo teisėjų kolegijos nuomone, D.Karaluko suėmimas buvo aktualus ikiteisminio tyrimo pradžioje, kai buvo renkami ir fiksuojami įrodymai. Dabartiniame ikiteisminio tyrimo etape jo galimybė trukdyti procesui yra maksimaliai sumažinta. Todėl nėra tikslinga toliau taikyti jam griežčiausią kardomąją priemonę, nes D.Karaluko dalyvavimas procese ir netrukdomas bylos nagrinėjimas bei nuosprendžio įvykdymas gali būti pasiektas paskyrus jam ir kitas kardomąsias priemones.

Ši Vilniaus apygardos teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Tarptautiniu mastu

Prisiskambinti ikiteisminiam tyrimui, kuriame D.Karalukas – vienas iš daugiau kaip dešimt įtariamųjų, vadovaujančiam Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorui Vytautui Kukaičiui, vakar nepavyko.

Tačiau, kaip jau rašyta, prašydamas antrą kartą pratęsti D.Karaluko suėmimą, jis žiniasklaidai teigė, kad turimi duomenys apie galimą ne vieną šio įtariamojo kyšio priėmimo epizodą, o bendra jų suma didesnė negu 10 tūkst. eurų, – nusikalstama veika galėjo tęstis daugiau kaip kelis metus.

Dar po savaitės Policijos departamente surengtoje konferencijoje V.Kukaitis teigė, kad tyrimas dėl galimos korupcijos Kauno policijoje jau yra pasistūmėjęs į priekį ir atliekamas tarptautiniu mastu.

"Pradėti trys nauji ikiteisminiai tyrimai dėl padarytų sunkių nusikaltimų: tarptautinio sukčiavimo, pinigų plovimo, veikiant organizuotai grupei kartu su užsienyje veikiančiomis grupėmis. Taip pat dėl kontrabandos. Daugiausiai duomenų buvo gauta iš užsienio valstybių. Kriminalinės policijos biuras tiesiogiai palaiko kontaktą su Prancūzijos žandarmerija, Ispanijos vidaus reikalų atašė, Belgijos, Danijos ir Vokietijos teisėsauga", – kalbėjo tada prokuroras.

Nušalintas ir Kauno policijos vadovas

Kaip tada teigė V.Kukaitis, paaiškėjo ir nusikalstamos veikos darymo būdas – užsienyje suklastotų dokumentų pagalba buvo įgyjamos įvairios prekės, kurių bendra vertė – daugiau nei 300 tūkst. eurų: alkoholiniai gėrimai, automobilių detalės.

"Turint ryšį su Kaune identifikuota grupe, šios prekės buvo atgabenamos į Kauną ir realizuojamos Lietuvoje", – sakė V.Kukaitis.

Minėtoje spalio 30-osios spaudos konferencijoje jis teigė, kad įtarimai jau pareikšti daugiau nei dešimčiai asmenų. Tarp jų yra ir užsienio valstybės piliečių.

Turint ryšį su Kaune identifikuota grupe, šios prekės buvo atgabenamos į Kauną ir realizuojamos Lietuvoje.

"Ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai gauna papildomos informacijos apie automobilių detalių vagystes bei plataus masto jų grobimą užsienyje", – sakė tada V.Kukaitis.

Nelegalaus verslo dengimu bei kyšininkavimu įtariamas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos 3-iojo skyriaus viršininkas D.Karalukas buvo sulaikytas savo darbo vietoje spalio 9-ąją. Kitą dieną į Kauno AVPK laikinai komandiruoti Policijos departamento Imuniteto valdybos bei Kriminalinės policijos biuro pareigūnai, kurie čia užsibuvo iki šiol. Galiausiai nuo pareigų nušalintas ir lapkričio pradžioje iš tėvystės atostogų turėjęs grįžti Kauno AVPK viršininkas Darius Žukauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

guA\S

guA\S portretas
Supūk šuniė

Marijonas

Marijonas portretas
Labai negražu daryti grubias gramatines klaidas. Parašyta "su apykoje". Juk čia ne vietininko linksnis, o įnagininko : su kuo ? Su apykojaaaaaaa !!!!!!

Raktas

Raktas portretas
Nelabai suprantu organizatorius paleistas pieškos sedi?
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių