Vytauto Didžiojo paminklui – ne vieta Laisvės alėjoje?

Penktadienio popietę kauniečių žvilgsnius patraukė performansas „Ne Žinojimas“. Ant Vytauto Didžiojo paminklo postamento įsitaisė menininkas Vytenis Jakas. Užsirišęs akis, pasidėjęs ietį po kojomis, jis tylėdamas sedėjo ant kėdės.

Nebyliu performansu jis klausė, ar 2016-ais metais šiam paminklui vieta stovėti laisvos ir europietiškos valstybės miesto centre. Menininko įsitikinimu, paminklas kursto neapykantą. Jame vaizduojamos keturios pavergtos tautos – lenkų ir kryžiuočių riteriai, rusas Lenino veidu ir totorius. V. Jakas norėtų, kad paminklas būtų patrauktas iš Laisvės alėjos.

Tarpukariu paminklas stovėjo kareivinėse Panemunėje, buvo pastatytas karininkų lėšomis. Jis buvo sunaikintas 1952 m.

1990 m. paminklo kopija pastatyta Laisvės alėjoje ir buvo skirta pažymėti 580-ąsias Žalgirio mūšio metines. Pašventintas ir įkastas akmuo iš mūšio vietos, kapsulė su mūšio lauko žemėmis. Didžiulis paradoksas – paminkle parklupdyti lenkas ir totorius mūšyje buvo sąjungininkai.

Vis dėlto ne visi praeiviai įžvelgė menininko regimą problemą.

„Aš čia šalia gyvenau ir nė kartą neatkreipiau dėmesio į tuos simbolius, apie kuriuos jis kalba“, – sakė pro šalį ėjęs karys.

Kategoriškos nuomonės buvo Lietuvos Vytautų klubo prezidentas Vytautas Pocius. Klubas užsiima lobizmu už paminklų Vytautui statymą ir jo prezidentui toks performansas pasirodė absurdiškas.

„Jei ne Vytautas, tai jokios Lietuvos nebūtų, geriausiu atveju tik aplink Seinus, – pabrėžė jis. – Lietuvoje ir taip trūksta paminklų Vytautui. Vytautas yra didžiausias kada nors gyvenęs lietuvis, o istorijos klastoti nereikia“.

Vytautas Didysis kartu su Jogaila vadovavo Lietuvos ir Lenkijos kariuomenei pergalingame Žalgirio mūšyje 1410 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikrai

tikrai portretas
as tai siulau ponui Jakui. padaryti perfomensa prie kauno katedros. ir reikalauti iskelti katedra is miesto i rumsiskiu muzieju, nes jei musulmonai su izraelitais pamatys gali isizeisti. ir mes ka, dar skendime religineje tamsoje? ponas jakai - gelbekite!

Elementaru

Elementaru portretas
Labai būdinga lietuviams. Tiek metų stovėjo ir buvo gerai, bet atsirado tipelis ir nutarė pakiršinti visuomenę. Paminklas liks stovėti, bet vusuomenė jau bus sukiršinta. Taip ir ieškome blusų svetimuose marškiniuose. Neturime stabilumo ir pastovumo jausmo. Taip galvojant galima viską sukeisti vietomis pvz Laisvės statulą su Vytautu ir panašiai. Ponas Jakas - tikras debilo pavyzdys.

PAMINKLAS PUIKUS

PAMINKLAS PUIKUS portretas
Ir vieta jam parinkta puiki.Daug buvo eksperimentuota su butaforiniu paminklu ji perstumiant ir DABAR PARINKTA VIETA PATI GERIAUSE.
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių