Valstybės politika nusivylę piketuotojai: ar vaikas – trofėjus?

„Valstybe, neatimk iš manęs tėvų!“ – tokiu ir panašiais graudžiais šūkiais būrelis piketuotojų prie Kauno savivaldybės ketvirtadienį perpiet siekė atkreipti dėmesį į tėvus, kurie neteko galimybės visavertiškai bendrauti su savo vaikais.

Balandžio 25-ąją pasaulis įvairiais renginiais bei akcijomis pažymima Tėvų Atstūmimo Sindromo pripažinimo diena. Ji svarbi tiems, kurie patyrė skyrybas ir nebegali dažnai matytis su savo atžalomis.

„Mūsų teisinėje valstybėje skyrybų atveju yra nustatoma viena vaiko gyvenamoji vieta. Tas, su kuriuo teismas nustato vaikui gyventi, tampa nugalėtoju, jo pusėje pinigai, o vaikas tampa trofėjumi, kuriuo vėliau visais įmanomais būdais manipuliuojama“, – sakė asmeninę skaudžią patirtį pergyvenęs Darius Marčiulaitis.

Jis rėmėsi užsienio valstybių patirtimi, kad nustatant dvi vaiko gyvenamąsias vietas, mažėja ginčų tarp šalių, o svarbiausia – vaikas mažiau luošinamas.

Asociacijos „Prieš tėvų atstūmimą“ valdybos pirmininkas D. Marčiulaitis tikisi, kad pavyks inicijuoti Seimo parlamentinės grupės tyrimą, kuris atsakys kaip geriau – nustatyti vieną ar dvi vaiko gyvenamąsias vietas.

„Buvo periodas, kai su sūnumi negalėjau matytis dvejus metus. Psichologinės ekspertizės išvadose buvo aiškiai nurodytas Tėvų atstūmimo sindromas, tačiau teismui psichiatro išvados nepasirodė svarbios. Teismas nusprendė, kad sūnus jau ilgą laiką gyvena su tėvu, prie jo prisirišo ir sūnaus gyvenamąją vietą nustatė su juo. Aš nusileidau ir nutraukiau bet kokią kovą, nes mačiau, kaip kenčia mano sūnus. Dabar jam 11 metų“, – pasakojo karą pralaimėjusi moteris, nenorėjusi atskleisti savo vardo.

Jos nuomone, dažniausiai iš kovos dėl vaikų pasitraukia tolėrantiškesnis tėvas arba mama.

Moteris įsitikinusi, kad skyrybų bylose, kai yra sprendžiamas vaiko likimas, turėtų dalyvauti ne Vaiko teisių apsaugos tarnybų specialistai, o kvalifikuoti psichologai – tik jie galėtų įvertinti dvi dėl vaiko besiginčijančias puses.

Piketuotojai negailėjo priekaištų Vaiko teisių apsaugos tarnybai. „Ten apsiribojama formaliais atsakymais – kreipkitės į teismą, arba, jei nevykdomi teismų sprendimai, kreipkitės į antstolį“, – kritikos strėlės lėkė vaiko teisių gynėjams.

„Teismas valstybės vardu skirdamas vaiko gyvenamąją vietą įsikiša į šeimą, į tolimesnį vaiko vystymąsį, ir ji palieka. Tačiau kartą įsikišusi valstybė turėtų priimti atsakomybę už pasekmes. Ar taip yra?“ – retoriškai klausė piketuotojas D. Marčiulaitis.


Šiame straipsnyje: piketasskyrybostėvaivaikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tevu atsumimo sindromas.

Tevu atsumimo sindromas. portretas
Psichologinio smurto žalą vaikams, išgyvenusiems tėvų skyrybas iki šiol buvo nagrinėjama mažai ir gana siauru aspektu. Elgesys, paremtas melu, šmeižtu, manipuliavimu vaiku tam, kad atskirai po skyrybų gyvenantis tėvas ar motina būtų visiškai išbraukti iš vaiko gyvenimo. Tokio elgesio tikslas – nutraukti vaiko ir atskirai gyvenančio tėvo ar motinos bendravimą ir net ryšį. Suformuota vaiko nuomonė kartais iškeliama aukščiau teisės ir teisingumo, aukščiau prigimtinės tėvų teisės bendrauti su savo vaiku. Kodel taip manipuliuojama vaikais? Todel, kad vaikus galima itakoti. Skyrybų atveju ginčuose dėl vaikų teismai turėtų nagrinėti ne klausimą: „Nustatyti bendravimo tvarką“, bet „Kaip užtikrinti maksimalų bendravimą tarp vaiko ir atskirai gyvenančio tėvo“. Teismai vargsta ieškodami atsakymo “Kuris iš tėvų geresnis?“, kai tuo tarpu atsakymas yra paprastas ir aiškus – vaikams reikalingi tėvai, o ne jų santykiai. O jeigu tėvai tarpusavyje negali sutarti, geresnis tėvas ar motina yra tas, kuris padeda vaikui išlaikyti ryšį su atskirai gyvenančiu tėvu ir leidžia jam mylėti atskirai gyvenantį tėvą bei būti pačiam mylimam jo ir jo giminaičių.

kestutis

kestutis portretas
Vaikams reikalingi abu tevai, o ne ju santykiai. Pagarba teciams ir mamos, nepabugusiems iskelti viesumon sia skaudzia problema.

Kreipimasis

Kreipimasis portretas
Lietuva yra skatinama pasirašyti 2011 m. gegužės 11 d. Stambule paskelbtą Europos Tarybos konvenciją Dėl smurto prieš moteris ir šeiminio smurto prevencijos bei kovos su juo. Mes nepritariame šios konvencijos pasirašymui, nes tai prieštarauja sveiko proto dėsniams. Nerimą kelia tai, kad siekiama įteisinti ir ginti daugiau negu dvi lytis, nors mes tėvai prieštaraujame tam ir žinome bei giname dvi lytis - moteriškąją ir vyriškąją. Nepritariame šiai Konvencijai dar ir todėl, kad moraliai pasenusios genderizmo idėjos prieštarauja pažangiausių technologijų mokslinių tyrimų nenuginčijamai tiesai, kad berniukai ir mergaitės gimsta skirtingi. Jeigu bus pasirašyta ši konvencija ir švietimo įstaigos privalomai turės mokinti apie nestereotipinius lyčių vaidmenis, tai jau bus Lietuvos konstitucijos bei Vaikų teisių konvencijos pažeidimas. Mes,Jūsų rinkėjai prašome nepasirašyti šios konvencijos. Tai būtų didelis smūgis mūsų vaikų ateičiai, vystymui ir lavinimui, taip pat grėsmė ir taip nykstančiai mūsų tautai.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių