V. Lašui kosmosas arčiau nei prezidentūra

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Nors ir nesurinkęs būtinų 20 tūkst. parašų ir iš kovos dėl prezidento posto pasitraukęs kaunietis verslininkas, visuomenininkas Vladas Lašas džiūgauja sulaukęs modernaus jaunimo palaikymo, laukia susitikimo su "Mars 1" projekto valdybos patarėju ir tikisi pakilti į kosmosą.

Nors ir nesurinkęs būtinų 20 tūkst. parašų ir iš kovos dėl prezidento posto pasitraukęs kaunietis verslininkas, visuomenininkas Vladas Lašas džiūgauja sulaukęs modernaus jaunimo palaikymo, laukia susitikimo su "Mars 1" projekto valdybos patarėju ir tikisi pakilti į kosmosą.

– Prieš kandidatuodamas į prezidentus teigėte, kad jūsų tikslas – surinkti 20 tūkst. parašų internetu. Deja. Jaučiatės patyręs fiasko?

– Oi, ne. Džiaugiuosi išjudinęs miegančius milžinus (taip V.Lašas vadina modernųjį jaunimą – aut. past.), kurie nesidomi politika. Pagal balsavimą elektroniniu būdu pasiekiau antrą rezultatą po lyderės, dabartinės Prezidentės Dalios Grybauskaitės. Savo komandai sakiau, kad nesieksiu laimėti bet kokiu būdu. Norėjau paskatinti naudotis rinkti parašus elektroniniu būdu, paskleisti žinią, iškelti diskusiją.

Dėka mano draugo, "Virgin Group" kompanijos įkūrėjo Richardo Bransono, ši žinia buvo paskleista globaliai ir sulaukė labai didelio susidomėjimo iš viso pasaulio. Richardas man sakė, kad dauguma už tokį balsavimo būdą ir tai – netolima modernios šalies ateitis.

Esu politikos naujokas be užnugario, didelių resursų, tačiau iš modernios Lietuvos surinkau beveik 8000 parašų elektroniniu būdu – daugiau nei visi kiti kandidatai, remiami valdančiosios koalicijos kartu sudėjus. Žinoma, dėkui ir dar tiems 3327 žmonėms, kurie pasirašė už mane popieriuje.

Kiti prezidento rinkimai bus kitokie, o mums, kaip moderniai valstybei, reikia įteisinti ir modernią galimybę balsuoti elektroniniu būdu.

– Koks už jus pasirašiusiųjų žmonių portretas?

– Beveik pusė jų – jaunimas iki 30 metų. Išsilavinęs, naudojantis naujausias technologijas, moderniai žvelgiantis į pasaulį, siekiantis, kad Lietuva, spręsdama pasaulio problemas, būtų pirmaujanti moderni valstybė.

– R.Bransonui pranešėte, kad vis dėlto nepavyks dalyvauti prezidento rinkimuose?

– Ne. Tačiau neabejoju, kad jis žino, nes naudojasi moderniomis priemonėmis.

– Jūsų dienotvarkė buvo smarkiai pasikeitusi, kai žengėte žingsnelį į politiką?

– Buvau pasiėmęs atostogų. Tai buvo įdomus bandymas ir patirtis. Ir netgi daug sėkmingesnis, nei dauguma man prognozavo. Dabar grįšiu į daugelį dalykų, kuriuos dariau ir darysiu. Be to, po 17 val. aš jau būnu ne politikas (juokiasi). Visuomenė turėtų paprasčiau priimti politiką. Politika – mūsų gyvenimas ir nereikėtų atskirti politikų nuo paprastų žmonių.

– Atleiskite, bet Lietuvoje būtent politikai atsiskiria ir nutolsta nuo žmonių.

– Mes sudarome sąlygas, ir jie tampa atsiskyrėliai ar dar kitokie. Gimiau ir augau name, kurį mano senelis Vladas Lašas pastatė kartu su prezidentu Kaziu Griniumi – taip pat gydytoju. Senelis pasakojo, kad prezidentas eidavo nuo Aukštaičių g. Žaliakalnyje pėsčiomis iki darbo Senamiestyje, sveikindavosi su vaikais, bendraudavo. Daugelis dalykų šiais laikais galėtų būti paprasti ir betarpiški. Be to, mes, nebūdami profesionalai, turėtume drąsiau ir daugiau dalyvauti politiniuose reikaluose ir pakeistume daugelį dalykų skaidresniais, išspręstume daug problemų.

– Prieš žengdamas žingsnelį į politiką, prisipažinote, kad žmona į tai reagavo ne itin džiugiai, o vaikai – entuziastingai. Dabar turbūt ji džiaugiasi, o vaikai liūdi?

– Žmona seniai suplanuotoje kelionėje ir grįš šeštadienį. Apie tai, kad nepavyko surinkti 20 tūkst. parašų, jai nesakiau, bet ji stebi internetą. Būčiau vykęs į kelionę kartu su ja, bet negalėjau – praėjusią savaitę kelias dienas dalyvavau TED konferencijoje (ten prieš daug metų V.Lašas susipažino su R.Bransonu – aut. past.) Vankuveryje, Kanadoje.

– Kokią pamoką jums davė akimirka politikoje?

– Reikia išdrįsti atsistoti ne tik tuomet, kai esi įsitikinęs pergale. Nebijoti imtis atsakomybės ir žengti. Vien dalyvavimu gali pasakyti savo poziciją, nebūtinai siekdamas nugalėti kitus. Tikiuosi, tai paskatins daugiau jaunimo dalyvauti ten, kur mums visiems svarbu. Nes valdžia leidžia mūsų visų pinigus. Viską darant skaidriai, pasikeis ir jaunų žmonių požiūris.

– Sakoma, apetitas ateina bevalgant, juolab prisilietus prie politikos. Bandysite laimę dar po penkerių metų?

– Oi, tiek neplanuoju. Nors niekada nesakyk niekada, bet yra daug jaunesnių ir gabesnių už mane žmonių. Vienas mano tikslų buvo panaikinti amžiaus diskriminaciją, siekiant prezidento posto. Leisčiau kandidatuoti į prezidento postą žmonėms, sulaukusiems ne 40, bet 25 metų.

– Itin trumpai trukusi politinė karjera leis vėl panirti į keliones, kurios dažniausiai susijusios su mokslu, kosmosu.

– Trečiadienį KTU pažymėjome lietuviško kosminio projekto sėkmę ir apdovanojome jauną komandą, kūrusią pirmąjį lietuvišką palydovą "LitSat-1", transliavusį tris gražius lietuviškus žodžius – "Lietuva myli laisvę". Kelionių – bus. Viena įdomiausių artimiausiu laiku – gegužę Amsterdame susitiksiu su projekto "Mars One" valdybos patarėju.

– Lietuvos prezidentu jau netapsite. Bet gal per penkerius metus tapsite kosmoso turistu? R.Bransonui priklausanti bendrovė ketina pradėti turistinius skrydžius į kosmosą, o vienas pirmųjų sąraše, be jo paties, atrodo, esate ir jūs?

– Tikiuosi ir stengsiuosi. Ir tikiu, kad per penkerius metus jau bus pradėtos turistinės kelionės į kosmosą.

– Beje, dabar galite pasakyti, už ką balsuosite Lietuvos prezidento rinkimuose?

– Dar turiu laiko pagalvoti, bet balsuosiu už tą, kuris turi daugiausia modernaus jaunimo palaikymo.

– Jau kalbate kaip politikas.

– Dar turiu laiko iki 17 val. (kalbantis buvo 16.50 val. – aut. past.)

– Pasakykite pridėjęs ranką prie širdies: negi mėnuo politikoje jums buvo įdomesnis nei darbai, susiję su kosmosu?

– Praėjusį trečiadienį vakarieniavau su Kanados astronautu Chrisu Hadfieldu (pirmasis kanadietis, buvęs atvirame kosmose, – aut. past.), kuris tris mėnesius vadovavo tarptautinei kosminei stočiai. Jis dovanojo knygą su autografu "Astronauto vadovas gyvenimui žemėje". Mes turime nepamiršti, kad gyvename žemėje ir čia gyvensime dar ilgai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu

Nu portretas
klimaksas, kosmosas

Arnius

Arnius portretas
....užsiimtų kosmoso tarša tikraja prasme!Labai sumaniems žmonėms yra labai ką veikti Žemėje - TIEK KVAILYBIŲ JOJE DAROMA, ale ne"NORAS ŽIBĖTI'. Pirmiausia visi nusibaigs su tarša susietais nelabai sprendžiamais reikalais, nu joooo raketos labiau blizga ir traukia lyg naktinį drugį žibalinės lempos švieselė. Manau BURBULAS tas kosmosas, galima surasti paralelių su rinkimais....

Danute.

Danute. portretas
Idomus zmogus, moslui atsidaves, aiksu gerai kad nelaimejo , nes jei butu Prezidentu, apart visokio smeizto nelabai ka girdetu, be to Prezidento galios menkos, be to reikia dar nusimanyti ir ekonomikoje, ne tik buti mandagus ir protingas , sekmes gyvenime.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių