Už vaikų vasaros poilsį tėvai moka šimtus: svarbiausia – laiku užsiregistruoti

Besibaigiantys mokslo metai – džiaugsmas vaikams ir galvos skausmas tėvams. Kuo užimti atžalas, kad visa vasara neprabėgtų ant asfalto? Išeitis – stovyklos. Nebaido net kainos.

Nusivylimo banga

Kauno moksleivių tėvai, svajojantys savo vaikus komandiruoti į nemokamas arba iš dalies kompensuojamas Kauno miesto savivaldybės vasaros stovyklas, elektroninės registracijos starto praėjusią savaitę laukė kaip išsigelbėjimo. Deja, nemažai daliai mamų ir tėčių teko ryti nusivylimo kartėlį, nes žlugo planai suorganizuoti vaikams bent kažkiek turiningo vasaros laisvalaikio.

„Lygiai 9 val. prisijungiau prie vaikai.kaunas.lt puslapio. Iš anksto buvome apgalvoję mums visiems priimtiniausias datas ir stovyklas, kurios labiausiai tiktų ir patiktų vaikams“, – sistemai paprašius prisijungti prie elektroninio banko, kaunietė Andželika liko nemaloniai nustebusi. Visos vietos buvo užimtos, nors laikrodis tuo metu rodė vos 4 min. po 9 val. Pamaniusi, kad įvyko klaida, moteris bandė prisijungti iš naujo, tačiau vaizdas ekrane nesikeitė.

Stovyklų daug, konkurencija, kaip matote, didelė, todėl kiekvienas žaidžia pagal savas taisykles.

„Mano vaikai savivaldybės remiamose vasaros stovyklose dalyvavo kelerius metus iš eilės. Iki šiol viskas vyko sklandžiai, nors iš kitų mamų esu girdėjusi, kad jos susidūrė su registracijos problemomis. Šiemet ir man taip nutiko“, – po geros valandos puslapyje pasirodžius informacijai apie techninius nesklandumus, kurių miesto savivaldybei nepavyko išvengti ir šiemet, dviejų vaikų mama akimirką patikėjo, kad, kitądien iš naujo paleidus sustabdytą registraciją, jai pavyks rasti laisvų vietų. Andželikos ir kitų mamų viltys žlugo popietę, kai internete pasirodė pakartotinis Kauno miesto savivaldybės pranešimas apie išgraibstytas vietas stovyklose.

„Šiais metais jose buvo numatyta per 2,1 tūkst. vietų. Pašalinus sistemoje užfiksuotas klaidas, matyti, kad nesidubliuojančių registracijų skaičius siekia beveik 6 300. Į stovyklas pateko tie vaikučiai, kurių tėveliai pirmieji suskubo registruoti savo atžalas. Atsižvelgta ir į registracijos laiką rezerviniame sąraše. Deja, laisvų vietų į stovyklas neliko, bet raginame nenusiminti ir stebėti informaciją apie ateityje vyksiančius užsiėmimus“, – savivaldybės išplatintą pranešimą lydėjo tėvų nepasitenkinimo banga. Neigiamos reakcijos sulaukė ir stovyklų vadovai. Vieniems jų teko skaityti užgaulius laiškus, kitiems – atsakyti į skambučius ir aiškinti, kad jokios korupcijos nebuvo. Paprasčiausiai sekėsi tiems, kurie buvo greitesni.

Asortimentas: vasaros stovyklų pasirinkimas didelis, belieka išsirinkti sau tinkamą ir spėti laiku užsiregistruoti. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Turi atsarginį planą

Devynerių ir dvylikos metų dukras auginanti kaunietė Andželika ankstesniais metais mergaites leido net į kelias stovyklas. Bent du kartus sesės keliavo į robotikos užsiėmimus, edukacinę vasaros stovyklą Kauno tvirtovės VII forte, plaukimo stovyklą „Girstutyje“, teniso stovyklą Jachtklube ir aktyvaus judėjimo stovyklą „Startukas“. Sėkmės atveju į kelias jų savo dukras moteris planavo leisti ir šiemet. Nors Andželika yra vieniša mama, kruopščiai skaičiuojanti visas išlaidas, įtakos jos pasirinkimui nebūtų turėję ir pakitusios stovyklų kainos.

„Jei neklystu, praėjusiais metais „Jūrų liūtas“, kurį organizuoja „Girstutis“, buvo nemokamas. Šiemet – 25 eurai vaikui. Kol kas dar nemačiau, kiek už penkių dienų stovyklą prašo Kauno tvirtovės VII fortas, bet tikėtina, kad ir ten kaina bus kitokia nei anksčiau. Viskas juk pabrango – ir degalai, ir maitinimas, – informacijos apie robotikos stovyklą, kuri labai patiko mergaitėms, moteris nerado, tačiau vylėsi, kad sąrašas per mėnesį atsinaujins. – Praktika rodo, kad po kurio laiko atsiranda vis naujų stovyklų. Jei ne pirmu, gal antru bandymu pavyks patekti į vieną jų?“

Paklausta, ar turi planą B, jei ir antruoju bandymu vėl liks tuščiomis, moteris tikino apie tai galvojanti jau nuo metų pradžios. „Dukrų norai dideli, tačiau mano galimybės ribotos. Mergaitės labai nori į vieną stovyklą su nakvyne už Kauno, bet dar turiu gerai viską apgalvoti, nes mano ramybės ir vaikų džiaugsmo kaina – maždaug 500 eurų, – Andželika skaičiavo, kad Kauno miesto savivaldybės stovyklos jai būtų atsiėję bent kelis kartus pigiau. – Kažkuriais metais už abi mergaites mokėjau apie 270 eurų, bet stovyklų buvo ne viena ir ne dvi. Pamenu, dukros jau net norėjo poilsio nuo veiklų. 500 eurų už vieną stovyklą – labai daug“, – guodėsi moteris.

Kaina nebaugina

Kaunietė Aurelija į iš dalies finansuojamų stovyklų traukinį taip pat nepapuolė, tačiau dėl to labai nenusiminė. Aiškumą visose situacijose mėgstanti moteris savo šeimos vasarą dienų tikslumu suplanavo jau prieš kelis mėnesius.

„Birželį baigiasi mokslo metai, ir su vaikais iškart važiuojame dviem savaitėms į pajūrį. Rugpjūtį laukia dviejų savaičių atostogos Kroatijoje. Liepą dukra ir sūnus važiuos į sporto stovyklą dešimčiai dienų. Depozitą sumokėjau dar kovo mėnesį, – penktoko ir septintokės mama neslėpė, kad dar viena savaitė kokioje nors stovykloje be nakvynės būtų buvusi ne pro šalį. – Niekada nebandžiau Kauno miesto savivaldybės stovyklų, bet girdėjau tikrai neblogų atsiliepimų. Šiemet nepavyko, bandysiu kitąmet, jei vaikai norės. Žinote, jie auga, norai keičiasi, o tame savivaldybės sąraše, kiek mačiau, viskas orientuota į mažesnius vaikus.“

Savo verslą turinti moteris tikino, kad kaina jai ne kliūtis. Svarbiausia, kad pinigų suma, kurios prašo organizatoriai, atitiktų programą. Iki šiol Aurelijai nė vienu pasirinkimu neteko nusivilti.

„Esu vaikus leidusi į kalbų stovyklą, kaina buvo tikrai nemaža. Iš pradžių vaikai spyriojosi, galvojo, kad iš vienos stovyklos vasarą teks eiti į kitą, bet finalas buvo toks, kad namo nenorėjo nė vienas. Dukrą dar esu leidusi į modelių stovyklą. Man gal ir ne itin patraukliai atrodo tokio pobūdžio stovykla, bet ėjo dar kelios klasiokės, todėl leidau ir aš savo merginą. Sūnus tuo metu išbandė išgyvenimą miškuose, – nors vasaros stovyklų įkainiai nemenki, kaunietė buvo pasiryžusi mokėti tol, kol vaikai rodys susidomėjimą. – Kol turiu galimybę, leisiu vaikus į stovyklas. Man ramu, nes žinau, kad ten jie gauna maitinimą ir turi veiklos. Namie juk sėdėtų akis įsmeigę į telefonus ir turbūt net maisto nepasišildytų.“

Vilioja nuolaidomis

Komercinių vasaros stovyklų sąrašas, kaip ir kasmet, pašėlusiai ilgas, pradedant keliomis dešimtimis eurų įkainotomis dienos stovyklomis, baigiant savaitės ar keliolikos dienų pramogomis, kurios šeimos biudžetą apkarpo ne vienu šimtu eurų. Vaikai ir paaugliai kviečiami stiprinti kūną, lavinti protą, išlaisvinti fantaziją, pasisemti naudingų žinių, megzti naujas pažintis.

Tarkim, šešių dienų lyderystės stovykla, kurios metu 12–18 metų stovyklautojai tobulins viešo kalbėjimo gebėjimus, bandys rasti tinkamiausią karjeros kelią, tėvams atsieis kiek daugiau nei 400 eurų. Tiek pat įkainotas ir ekstremalus laikas pajūryje, tramdant žirgus, vandenlentes ir irklentes.

Dvigubai daugiau organizatoriai prašo už aktyvią vasaros programą Kroatijoje arba Italijoje. Vienuolika dienų su paplūdimio animacija, plaukiojimu baidarėmis, irklentėmis, šaudymu iš lanko, šratasvydžio pamokomis, tenisu ir kitomis linksmybėmis, pritaikius 100 eurų nuolaidą kainuoja iki 800 eurų. Interneto puslapyje, kuriame skelbiami vasaros stovyklų pasiūlymai, skelbimų su nuolaidos ženkleliu yra ir daugiau. Kai kurie stovyklų organizatoriai netgi yra paruošę specialių paketų šeimos nariams arba stovyklautojams, kartu su savimi atsivedusiems draugą.

„Stovyklų daug, konkurencija, kaip matote, didelė, todėl kiekvienas žaidžia pagal savas taisykles, – vienos kūrybinės stovyklos vadovai iš sostinės neslėpė, kad skelbime įkėlę akcijos ženklelį neprašovė. – Žmonėms patinka viskas, kas su nuolaidomis. Ne išimtis ir stovyklos. Jie skambina, teiraujasi, o mums belieka argumentuoti, kodėl esame geresni už kitus ir kodėl mus reikia rinktis.“

Iššūkis: kainoms kylant, brangsta ir vaikų stovyklos – vasaros laisvalaikis gerokai patuština šeimų pinigines. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Vietos tiesiog tirpsta

Nors tėvai pastebi, kad šiemet stovyklų kainos didesnės nei ankstesniais metais, pokyčiai jų nestabdo. Antai, į penkių dienų stovyklą jauniesiems tyrinėtojams liko vos kelios laisvos vietos.

Kelialapiai į žvejybos stovyklą Kretingos rajone gegužės pabaigai jau išgraibstyti. Visos vietos užimtos ir viloje netoli Druskininkų, kur birželio ir liepos mėnesiais bursis savo talentų ieškantys vaikai. Organizatoriai tikino tokio susidomėjimo nesitikėję, todėl, reaguodami į išaugusį poreikį, įsteigė dar vieną papildomą pamainą.

„Buvome numatę penkias pamainas, bet atrodo, kad vasarą užbaigsime šešiomis. Nieko nepadarysi – jei nori uždirbti, reikia dirbti ir kai ką aukoti. Šį kartą aukosime savo atostogas“, – kalbėjo stovyklos vadovė Aida.

Penkių dienų stovyklos kaina – beveik 500 eurų. Į šią sumą, anot organizatorių, įskaičiuotas apgyvendinimas keturviečiuose–šešiaviečiuose kambariuose, sotus maitinimas keturis kartus per dieną, stovyklos marškinėliai, kita speciali atributika ir ypatinga programa su patyrusiais vadovais.

„Esame paruošę įvairių treniruočių, pradedant aktyvia ryto mankšta, joga, baigiant komandinėmis rungtimis ir fizinės ištvermės užduotimis. Bus šokių užsiėmimų, sceninio meistriškumo pamokų, susitikimų su žinomais žmonėmis, gyvūnų pasirodymų, kino vakarų, diskoteka“, – stovyklos vadovė neabejojo, kad gausioje programoje kiekvienas ras sau labiausiai patinkančią veiklą, o tėvai bus užtikrinti, kad jų vaikai į rugsėjį žengs su pačiais geriausiais prisiminimais iš vasaros atostogų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

beretei

beretei portretas
nu tai pats prisipazinai, kad buvai tinginys ir nevykelis ir tau kaip ir tavo tevams reikejo priziuretojo su bizunu ir griezta disciplina, bet vistiek jums nepavyko komunizmo pastatyti gerai tik tiek, kad be priziuretoju jusu seima is vis butu tapusi degradu seimynela:D

nu

nu portretas
jeigu kam kelialapi per prievarta siulydavo tai ten visiskas p\./zdauskas su ta stovykla buvo, itariu net ir valgyti ne kazka gaudavo kai sovietu armijoje tik koses.

>nu

>nu portretas
nep y zdi Berete. Aš vien dėlto nevažiavau kad nuolat reikėjo kažkuo užsiiminėt. Daryt ryte mankštą anksti atsikėlus.Dalyvauti visokiuos veiksmuos.. Nemėgstu dienos režimo todėl vieno karto užteko. Bet dabar kai pagalvoju tai vaikus būtent taip reikia augint. Sveikai. Laiku pavalgant. Sportuojant. Šokant dainuojant. Judant.Ugdant bendruomeniškumo jausmą. Kad gyvenime paskui būt lengviau
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių