Teisme atsidūrė vienuolika Kauno mokyklų ir darželis

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kaune kova dėl moksleivių ir darželinukų maitinimo persikėlė į teismą. Į jį dėl dvylikos įstaigų paskelbtų konkursų kreipėsi skandalingai pagarsėję Dainų šventės maisto gamintojai.

Neįtiko kriterijai

A.Smetonos gimnazija – viena įstaigų, turinčių ne tik bandyti prisitaikyti prie koronaviruso pakeisto mokymosi proceso, bet dar ir aiškintis teismui dėl vaikų maitinimo. Kol nagrinėjamas "Bruneros" skundas, viešųjų pirkimų konkursas, kuriuo ieškota, kas teiks mokinių maitinimo paslaugas su patalpų nuoma, yra sustabdytas. Senoji sutartis baigiasi, naujo tiekėjo ieškoti negalima. Tokia informacija atėjo iš Kauno apygardos teismo.

Laukdama galutinio verdikto gimnazija vis dėlto rado išeitį. "Tie patys darbuotojai laikinai mus maitina toliau", – sakė gimnazijos direktorė Violeta Balčiūnienė, pridūrusi, kad nesistebinti sužinojusi, jog į teismą kreipėsi būtent "Bruneros". "Ji visus visada paduoda į teismą. Pas juos gal tokia tradicija visus paduoti į teismą", – užsiminė vadovė.

Čia yra gyvi vaikai, gyvi žmogeliukai, ir jie turi valgyti šiltą maistą kiekvieną mielą dieną. Tam tikri atstovai turėtų spręsti šitą klausimą, o ne mokykloms numesti.

Jos pavaduotoja ūkio reikalams Aušra Karosienė pasakojo, kad tiekėjas reikalauja pakeisti pirkimo sąlygas. "Nieko neplanuojame daryti. Dabar vyksta teismai. Tiksliau, turėtų prasidėti. Kam jas keisti, jeigu laimėsime teismus?" – retoriškai svarstė pavaduotoja.

A.Karosienė įsitikinusi, kad mokyklos paskelbto konkurso sąlygos yra tinkamos. "Niekur jokių klaidų neįžvelgiu. Jiems nepatinka vertinimo kriterijai. Konkursas yra vykdomas pagal kokybės vertinimo kriterijus. Reikėjo ir patiekalų nuotraukas atsiųsti, ir technologines patiekalų korteles, kas mėnesį rengti sveikos gyvensenos akcijas. Bet jiems tas labai nepatinka. Papylė klausimų, ką reiškia graži nuotrauka ir panašiai. Ir bando tą užginčyti", – stebėjosi gimnazijos atstovė.

Paklausta apie galimą skaidrumo trūkumą pirkimo sąlygose, ji truktelėjo pečiais. "Nematau skaidrumo trūkumo. Tikrai. Viskas čia normaliai. Daug nagrinėjamės dokumentų. Konkurso kriterijus rengė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Jeigu dietologai patys sukūrė tokius kriterijus, manau, kad viskas yra teisinga. Jie kompetentingi šiais klausimais. Mes galime juos kviestis į konkursus pasiūlymams vertinti", – teigė A.Karosienė.

Nusprendė nelaukti

Teismui apskųstas ir Generolo P.Plechavičiaus kadetų licėjus, Kovo 11-osios gimnazija, V.Kudirkos progimnazija, mokykla-darželis "Rūtelė", Šv.Kazimiero progimnazija, "Varpo" gimnazija, Šančių mokykla-daugiafunkcis centras, Petrašiūnų progimnazija, M.Mažvydo progimnazija, Panemunės pradinė mokykla, K.Griniaus progimnazija.

Savivaldybės atstovų teigimu, dėl teisminių ginčų vaikai nenukentės.

Vis dėlto laikinųjų sutarčių su tiekėjais prireikė ne tik šioms švietimo įstaigoms. "Kai tik "Bruneros" pareiškė mums pretenzijas, pasinaudojome 29 straipsniu ir nutraukėme konkursą", – pasakojo Jono Basanavičiaus progimnazijos direktorius Antanas Račkelis, nusprendęs nerizikuoti, negaišti laiko teisme, pakoreguoti sąlygas ir skelbti naują konkursą. Progimnazijos bendruomenei net ir tokiu atveju grėsė likti be šiltų pietų, nes jau buvo sugaišta nemažai laiko.

"Be maisto mes neliksime. Gavome leidimą, maistą mums atveža. Paskelbtas antrą kartą konkursas. Pirmą kartą sulaukėme pretenzijų dėl konkurso sąlygų. Savivaldybė sprendžia tokius klausimus, ne mes", – progimnazijos kaltės neįžvelgė direktorius.

"Čia yra gyvi vaikai, gyvi žmogeliukai, ir jie turi valgyti šiltą maistą kiekvieną mielą dieną. Tam tikri atstovai turėtų spręsti šitą klausimą, o ne mokykloms numesti. Mes patys visko padaryti, išmanyti nepajėgūs", – emocijų neslėpė A.Račkelis.

Panašioje situacijoje atsidūrė ir Jono Jablonskio gimnazija. "Dėl tam tikrų konkurso sąlygų neatitikimo konkursą nutraukėme. Sąlygose buvo klaida, kuri neleido labai sąžiningai skaidriai vertinti. Nutraukėme geriau tam, kad užtikrinti vienodas sąlygas visiems", – teigė gimnazijos direktorė Danguolė Miškinienė.

Gimnazijoje maitinimas pagal atskirą sutartį kol kas užtikrintas iki lapkričio 30 d.

"Konkurso sąlygos dabar visos aiškios. Ir visuomenės sveikatos centro specialistai įvertins tuos pasiūlymus", – optimistiškai nusiteikusi mokyklos vadovė.

Pavyko tik vienoje

Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja, atliekanti vedėjo funkcijas, Ona Gucevičienė "Kauno dienai" teigė, kad konkursų sąlygos buvo rengtos bendradarbiaujant su savivaldybės Viešųjų pirkimų ir kitais skyriais.

Pasiteiravome, kurie konkursų sąlygų punktai užkliuvo tiekėjams, besikreipusiems į teismą. "Paduota į teismą, vyks teisminiai procesai, komentuoti nieko negaliu", – sakė O.Gucevičienė.

Pastebėjome, kad kai kurios mokyklos konkursus tiesiog nutraukė ir ėmėsi taisyti sąlygas. "Situacijų yra visokių. Bet maitinimas mokyklose yra užtikrinamas ir toliau. Kalbant teismų požiūriu, savivaldybė sprendžia dėl atstovavimo, pagalbos mokykloms. Kai jau bus teismo rezultatas, bylos išnagrinėjimas, tada pateiksime informaciją", – kalbėjo savivaldybės atstovė.

Paprašėme įvardyti, kuriose mokyklose padėtis yra sudėtingiausia. "Situacija yra tokia, kokia yra. Pirkimų organizavimas yra sunkesnis tose mokyklose, kurios yra paduotos į teismą, kur vyksta teisminiai procesai. Tačiau mokyklos sudarė trumpalaikes valgyklų patalpų nuomos sutartis. Vaikai tikrai nenukentės. Yra vaikų, kuriems skiriamas nemokamas maitinimas. Jis ir toliau užtikrinamas", – teigė O.Gucevičienė.

Anot jos, vienų mokyklų valgyklų patalpos nuomos sutartys baigiasi 2022 m., kitų – kitąmet. Trečios patalpų iš viso nenuomoja, maistą gaminasi pačios. Iš 62 bendrojo Kauno ugdymo mokyklų sutartys su maitinimo paslaugų teikėjais baigiasi 39-iose. Tik vienoje iš jų konkursas įvyko sėkmingai.

Ji visus visada paduoda į teismą. Pas juos gal tokia tradicija visus paduoti į teismą.

"Šiais metais yra keičiama mokinių maitinimo organizavimo mokyklose tvarka. Iki šiol buvo nuomojamos valgyklų patalpos mokinių maitinimui organizuoti. Tačiau toks maitinimo organizavimo būdas nesudarė galimybės užtikrinti kokybiško maitinimo už mažiausią kainą. Todėl, siekiant didesnį dėmesį skirti maisto ir aptarnavimo kokybei, apsispręsta pirkti mokinių maitinimo paslaugą, kuriai būtų nustatyti konkretūs reikalavimai", – komentavo savivaldybės atstovai.

Su maitinimo paslaugos teikėjais bus sudarytos patalpų, reikalingų paslaugai teikti, nuomos sutartys.

Dar gali apskųsti

Konkursų skaidrumą tikrina Viešųjų pirkimų tarnyba. Bet į ją dėl Kauno mokyklų, kaip "Kauno dienai" teigė tarnybos atstovas Vygandas Kieras, nesikreipta.

Kauno apygardos teismo atstovė Milda Bučnytė "Kauno dienai" patvirtino, kad po "Bruneros" kreipimosi pradėta byla. "Byloje ieškovas VšĮ "Bruneros" pareiškė ieškinį dvylikai atsakovų. Šiuo metu laukiama atsiliepimų", – informavo M.Bučnytė.

Anot jos, rugsėjo 3 d. nutartimi teismas ieškovės ieškinio reikalavimų užtikrinimui taikė laikinąsias apsaugos priemones, tai yra sustabdė dvylikos pirkimų procedūras ir uždraudė atsakovams sudaryti sutartis dėl šių pirkimų objektų, o jeigu tokios sutartys jau sudarytos – uždrausta jas vykdyti.

Įstatymai numato, kad tokioje byloje sprendimas turi būti priimtas per 60 dienų nuo ieškinio priėmimo. Jeigu teismas nustatytų, kad buvo padarytą pažeidimų, pirkimas nutraukiamas ir reikia skelbti konkursą iš naujo.

Pagarsėjusi įstaiga

VšĮ "Bruneros" anksčiau veikė "Kretingos maisto" pavadinimu. "Kretingos maistas" buvo nuskambėjęs ir dėl maisto, tiekto Dainų šventės dalyviams, o taip pat pagarsėjo dėl kokybės patiekalų, tiektų šalies mokykloms, darželiams, ligoninėms.

"Bruneros" skandalingai pagarsėjo ne tik dėl maisto, tiekto Dainų šventės dalyviams. ("Facebook" nuotr.)

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), kaip skelbė įvairios žiniasklaidos priemonės, yra nustačiusi, kad minėta įstaiga slėpė mokesčius – apgaulingai tvarkė apskaitą, teikė neteisingus duomenis apie pajamas, pelną ar turtą. Šis tyrimas baigėsi tuo, kad "Kretingos maistas" susitaikė su Valstybine mokesčių inspekcija ir "Sodra", kai sutiko ir susimokėjo nuslėptus mokesčius. "Kretingos maisto" atstovai buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.

"Kauno dienai" susisiekus su "Bruneros" Rinkodaros skyriaus vadove Silva Petrikauskiene pareiškė, kad kreipėmės teisingai, tačiau patikino, kad be jos niekas to nepakomentuos. O ji pati atostogauja ir negalinti pateikti komentarų, nes tai teisiniai reikalai ir prieš kalbėdama norėtų pasitikslinti situaciją, pasitarti su juristais. Žurnalistams dar norėjus užduoti klausimą, pokalbis staiga nutrūko.

"Bruneros" generalinė direktorė taip pat nieko nekomentavo, nors paprašė atsiųsti klausimus raštu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
dieve kaip norėčiau kad laimėtų mokyklos, Vilkaviškio rajone, kur dabar pačios maitina mokyklos vaikus, neatsidžiaugia nei tėvai nei vaikai, mano tėviškėje Virbalyje giminaičių vaikai per karantiną net sako greičiau į mokyklą pasiilgau mokyklos maisto , va taip , tegu Brunerus siunčia savo darbuotojus ten pasimokyti, ir dabar vaikai kokius gerus davinius gauna, nes superka darbuotojai kurie turi ir savo vaikų ir žino kaip maitinti o ne biznį daryti , bet kol perėjo patys maitinti tai veterinarija tikrino n kartų ir dabar per padidinamą stiklą žiūri,mano vaikai lanko mokyklą kur maitina Brunerus , žinokit gaila duoti vaikus pinigus pietums, nes nėra valgomų dalykų , bet vet pasakys tai skonio reikalas, čia mes tėvai turim sukilti , kiek Brunerus turėjo skandalų ir nieko, teisingai kažkas pasakė nei skęsta nei dega

H

H portretas
Visi tie konkursai kelia pajuoka. Pasipinigavimo būdas valdininkijai ir akmuo ant kaklo norintiems dirbti. Tokia nuomonė apie konkursus tikriausiai daugumos nuomonė

Anonimas

Anonimas portretas
Straipsnio kūrėjai turėtų rašyti teisingus duomenis, nes Jono Basanavičiaus gimnazija yra, o ne progimnazija.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių