Sudomino Šančiuose įsirangiusi milžiniška gyvatė: neeilinių objektų yra ir daugiau

Internete pradėjo plisti gyvatės nuotrauka. Geltonas padaras įsirangė vienoje Žemųjų Šančių gatvelėje. Paaiškėjo, kad tai – meno projektas. Negana to, pasirodė, jog Šančiuose įdomybių yra ir daugiau.

Kuriamas mitas

Kauniečiai pasidalijo nuotrauka, kurioje užfiksuota didelė geltona gyvatė, įsirangiusi vienoje Žemųjų Šančių gatvelėje. Internautai juokavo, kad į Kauno gatves užklydo pavojinga anakonda. Tačiau pasidomėjus paaiškėjo, kad tai – vienas iš projekto „1-oji pasaulyje šiuolaikinio meno gatvė“ dalis.

1-asis pasaulyje meno gatvės objektas Sandėlių gatvėje „Globali gyvatė“ skirtas Kauno mitiniam žvėriui Kauno suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centras (KSJMC) džiaugiasi nauju projektu ir tiki nuostabiu bendradarbiavimu su „Kaunas 2022“.

„Gyvatė buvo vienas pirmųjų objektų, sukurtų Sandėlių gatvėje. Pasak mito, gyvatė išlindo iš Nemuno ir šliaužė Sandėlių gatve link centro, link Mitinio žvėries. Tačiau, kaip jau nutinka gamtoje, prie Sandėlių g. 7. Globalioji gyvatė numetė savo odą“, – mitą, kaip gyvatė atsidūrė Šančiuose, pasakojo KSJMC vadovas Tomas Lagūnavičius.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Kauno kovos idėja

Pasak pašnekovo, Kaunas – šiuolaikinio meno ir kultūros sostinė. Tai svarbu suprasti visai KSJMC bendruomenei, nes ji įsitraukė į „Kaunas 2022“ programos projektą „Mitinis žvėris“.

„Kaip atrodo Mitinis žvėris, dauguma jau žino, tačiau mes norime pradėti nuo naujos žinios ir teigiame, kad Kauno Mitiniam žvėriui atsirado priešininkas – Globalioji gyvatė. Kodėl ji atsirado? Manome, kad dramaturgijoje, kaip ir bet kuriame kitame žanre, turi vystytis veiksmas . Veiksmas vystosi tik tada, kai yra antagonistų kova. Tad Kauno Mitinis žvėris kovoja su Globalia gyvate, o pažvelgus į tai giliau, iš filosofinės pusės, tai miesto identitetas kovoja su globaliu identitetu“, – Šančiuose praeivius pasitinkančios gyvatės reikšmę nupasakojo

Pasak mito, gyvatė išlindo iš Nemuno ir šliaužė Sandėlių gatve link centro, link Mitinio žvėries.

Jis aiškino, kad šiuolaikinėje visuomenėje manoma, kad išnyko kovos tarp valstybių, nors iš tikro jos vis dar egzistuoja, bet vis mažiau aktualios globalioje visuomenėje.

„Dabar kovoja miestai su kažkokiomis globaliomis teritorijomis. Pavyzdžiui, dabar Kaunas yra vienas iš labiausiai, o gal net ir labiausiai Lietuvoje, dinamiškai besivystančių miestų. Jis kovoja siekdamas pritraukti naujas investicijas, sukurti naujas darbo vietas. Taip kuriama infrastruktūra, padaryta gerų dalykų. Kas mūsų konkurentai? Jie yra didžiulės teritorijos, vadinkime, Kinijos kažkokios provincijos, kurios turi sukaupusios didelį gamybinį potencialą ir gali visą pasaulį „užlieti“ savo nebrangiomis, įvairiausiomis prekėmis.

Vystant kultūrinę mūsų kalbą, o kultūrinė iš dalies atspindi ir turi poveikį šiuolaikiniam visuomenės judėjimui, turi atsirasti oponentas. Mūsų kuriamoje istorijoje oponentai yra du: Kauno Mitinis žvėris, kuris identifikuojasi su Kaunu, o iš dalies ir su Lietuva, ir globalus gyvūnas – Globali gyvatė arba pasaulio gyvatė, kuri kovoja, kad visi taptume vienodi. Tai įdomi intriga“, – apie kovą šiuolaikiniame pasaulyje, kurį ir atliepia meno kūrinys, toliau dėstė T.Lagūnavičius.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

KSJMC vadovas tikino, kad šiuolaikinio meno pagalba, galima atliepti svarbiausius visuomenės veiksmus, lūkesčius ir iššūkius. Būtent dėl to ir buvo nuspręsta įgyvendinti „1-osios šiuolaikinio meno gatvės“ projektą.

Yra ir daugiau objektų

Šančiuose esančioje Sandėlių gatvėje galima pamatyti net aštuoniolika šiuolaikinio meno objektų. Šalia įsikūrusios mokymo įstaigos vadovas nurodė, kad taip galima išreikšti bendruomenės kūrybiškumą bei paskatinti įsitraukti į miesto gyvenimą.

„Mes planuojame savo veiklose, tiek kultūrinėse, tiek meninėse, vystyti šią koncepciją ir pratęsti jau parašytą Mitinio žvėries istoriją, tiesiog įtraukdami papildomą veiksmo liniją. Manome, jog tai bus įdomu, todėl kad šioje koncepcijoje galima atrasti daug įvairių įvykių, įdomių režisūrinių sprendimų, o svarbiausia, tai yra galimybė pasireikšti žmonėms, kurie yra profesionalai meno srityje ir tiems, kurie tiesiog nori dalyvauti šioje veikloje.

Projektas „1-oji šiuolaikinio meno gatvė“ pradėtas įgyvendinti vasario pradžioje ir tęsiasi iki dabar. Prieš keletą mėnesių ekspoziciją papildė „Abejingos statistikos“ kūrinys. Taip pat galima Sandėlių gatvėje pamatyti dar anksčiau pristatytus „Obamų stulpus“ bei kitus įdomius objektus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ten ne tik gyvatės rangos, bet ir žiurkės laksto.

Autorei

Autorei portretas
pasidomėkite, ką reiškia žodis "įsirangyti".

Performansu mada ...

Performansu mada ... portretas
Viena politikė pasipiktinusi NEMENIŠKU performansu paklausė : jei i sriubos lekšte nusispjausiu , ar TAI BUS MENAS (performansas) ?.....
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių