Sudegusią Paštuvos bažnyčią saugo nuo dar vienos nelaimės

Jau daugiau nei dvi savaites prie Paštuvos bažnyčios ir dieną, ir naktį budi žmonės iš Darbo biržos. Nors bažnyčia ir sudegė, parapijiečiai negali sutvarkyti aplinkos, nugriauti anglimis virtusių sienų. To padaryti neleidžia tyrimą atliekanti prokuratūra.

Pavojingi griuvėsiai

„Ten jau nieko nėra, bet pavojinga – sienos gali nuvirsti. Jei sumanytų žaisti vaikai ar į bažnyčios vidų atklystų kiti žmonės, gali įvykti nelaimė, nes sudegusios sienos jau griūva“, – pasakojo Paštuvos kapinių prižiūrėtojas Sigitas Velička.

S.Velička prisimena tąnakt gaisrą pastebėjęs šiek tiek vėliau, kai liepsnose paskendusią bažnyčią jau gesino gausios ugniagesių pajėgos.

„Čia juk ir mano tėvai, ir sūnus palaidoti. Daug prisiminimų. Visai mūsų bendruomenei ši bažnyčia – didelė vertybė, ne pinigais skaičiuojama. Tik, manau, bažnyčios jau nebeatstatys. Sako, kad galime važiuoti melstis į kitas parapijas“, – pasakojo kapinių prižiūrėtojas.

Naktinė budėjimo pamaina prasideda 22 val. ir tęsiasi iki 8 val. ryto. Dieną taip pat budima po 10-12 valandų. Budėtojai gali trumpam prigulti ar prisėsti ant čia pat, varpinėje, esančio suoliuko. Varpinėje vėsu ir dienos metu, o naktį seniūnijos paskirti budėtojai užsikloja antklode.

„Tie, kuriems teko budėti naktį, pasakojo, kad būna ramu. Nebent tik susivėlinę žmonės užsuka uždegti žvakutės. Tačiau po gaisro jaučiamės neramiai. Nelaimę skaudžiai išgyvena visi parapijiečiai“, – atviravo S.Velička.

Meldžiasi vienuolyne

Portalui 1kaunodiena.lt klebonas Šarūnas Petrauskas pasakojo, kad šiuo metu parapijiečiai meldžiasi Šv. Juozapo ir Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės basųjų karmeličių vienuolyne, esančiame šalia sudegusios bažnyčios.

„Meldžiamės prisiglaudę pas seseris vienuolyne. Artimiausiu metu tikimės susitvarkyti parapijos namus, kurie turėtų tapti maldos namais", – sakė kalbėjo Š.Petrauskas.

Jo teigimu, geradarių aukojami pinigai bus skirti sutvarkyti tai, kas liko iš bažnyčios, sutvarkyti parapijos namus.

"Kai bus surinkta pakankama suma, galėsime viską įrengti. Yra parapijiečių, pasiryžusių atstatyti sudegusią bažnyčią. Tačiau didžiausia kliūtis – lėšos, kurių trūksta“, – pripažino klebonas.

Kauno rajone, Batniavos seniūnijoje, stovėjusi medinė Paštuvos bažnyčia sudegė 
gegužės 9-ąją. Po gaisro dingę keturi šventųjų paveikslai, įtraukti į Kultūros vertybių registrą, įvertinti 75 tūkst. litų. Pirminė gaisrų tyrėjų išvada – bažnyčia buvo padegta.


Šiame straipsnyje: PaštuvaPaštuvos bažnyčia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ali

Ali portretas
Budėtojai ali trumpam prigulti ar prisėsti ant čia pat, varpinėje, esančio suoliuko.

Sakykite

Sakykite portretas
ar dabar laikas saugoti? Ir dar naktimis?

Sąžinė

Sąžinė portretas
Klebono Šarūno nerūpestingumas turėtų būti gera pamoka kitiems jo kolegoms. Manau, kad reikėjo tiktai gero noro, kad įrengti priešgaisrinę (ir ne tik) signalizaciją. O parapijiečiai turėtų dėl to taip pat jausti moralinę kaltę. Didesnis aktyvumas, aukų panaudojimas pagal paskirtį turėtų rūpėti ir jiems. Kalbama apie aukojimą stambesnėmis sumomis, be kurių taip pat neapsieinama. Niekas nenori aukoti pakartotinai, kai ankstesnė auka nežinia kaip buvo panaudota. Pamąstykite apie tai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių