Studentų bendrabučiai šią vasarą tuštesni nei įprastai

Šią vasarą Kauno universitetų bendrabučiuose pasilieka mažiau studentų nei ankstesniais metais. Pagrindinė šio pokyčio priežastis - sumažėjusios įsidarbinimo galimybės.

Liko dvigubai mažiau

Lietuvos Žemės ūkio universitetui (LŽŪU) priklauso septyni bendrabučiai, taip pat vieni rūmai Aleksote. Rugsėjo mėnesį buvo užpildytos beveik visos vietos, t.y. maždaug 2,2 tūkst.

„Šią vasarą mūsų bendrabučiuose liks gal 100-200 studentų. Pernai buvo žymiai daugiau, apie 400“, - prisimena LŽŪU Bendrabučių tarnybos vyr. inspektorė Aušra Malipskaitė.

Inspektorės teigimu, visi studentai, liekantys bendrabučiuose vasarą, dirba. Jie privalo bendrabučių administracijai pateikti prašymą bei pažymą su nurodyta darboviete. Tik tokiu atveju jiems leidžiama pasilikti. „Žinoma, pernai ekonominė situacija buvo kitokia, studentai galėjo lengviau įsidarbinti. Tad ir vasarą pasilikusiųjų buvo daugiau“, - sakė A.Malipskaitė.

Tiesa, šį skirtumą lemia ir tai, kad šiemet rugpjūčio mėnesį veiks tik vienas LŽŪU bendrabutis.

Gyvena tik studentai

Pašnekovės teigimu, universiteto bendrabučiuose apgyvendinami tik studentai. „Kartais išimties tvarka apgyvendinami ir studijuojantieji kitose aukštosiose mokyklose, tačiau pašalinių žmonių nepriimame“, - perspėja A.Malipskaitė.

Tik studentams leidžiama gyventi ir Kauno technologijos universiteto (KTU) bendrabučiuose. Pasak KTU apgyvendinimo centro direktoriaus V.Masiliūno,  į šio universiteto bendrabučius priimami ir kitų aukštųjų mokyklų studentai, tačiau visi privalo pateikti pažymą, kad studijuoja dieniniame skyriuje.

Direktorius taip pat įžvelgė tendenciją, kad studentai vasarą išvyksta namo, nes sumažėjo galimybių įsidarbinti. „Šiemet žymiai mažiau studentų lieka gyventi bendrabučiuose vasaros laikotarpiu, nes neranda darbo. Iš viso pas mus galima apgyvendinti apie 2,8 tūkst. žmonių. Kiek jų lieka šią vasarą, negaliu tiksliai įvardyti, bet tikrai mažiau nei pernai“, - teigė V.Masiliūnas.

Kainų keisti neketina

Kol kas kainų padidėjimo studentai bijoti neturėtų. „Kainos pasikeitė dar vasario mėnesį. Dabar jos svyruoja nuo 120 iki 250 Lt. Planų jas keisti dar kartą nėra“, - teigė A. Malipskaitė.

Kainų nenumatoma keisti ir KTU bendrabučiuose. „Skirtingai nuo kitų universitetų, mūsų kainą už gyvenamąją vietą sudaro nuomos kaina, skirta universitetui, ir komunaliniai mokesčiai. Tad galutinė kaina svyruoja tik priklausomai nuo komunalinių mokesčių dydžio“, - aiškino V.Masiliūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių