Kauno stadiono dar teks palaukti – žadėtą gegužę pabaigtas nebus

  • Teksto dydis:

„Tikrai tikime, kad padarys kitų metų gegužės vidury, o birželį jau tikrai turėsime futbolo stadioną“, – taip pernai spalį kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Įvardinta ir stadiono statybų pabaiga – gegužės 15 d., tačiau dabar darbų pabaiga yra nukeliama.

„Gegužės 15 d. tikrai nepabaigsime, bet galvojame, kad liepos 1 d. turėtume darbus pabaigti, o rudenį jau sukviesti žiūrovus, kauniečius ir miesto svečius, į atidarymo renginį“, – teigė Kauno savivaldybės statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius.

Vardinamos vėlavimo priežastys. „Tikriausiai visi puikiai supranta apie geopolitinę situaciją, apie papildomus darbus, medžiagų tiekimą. Šio stadiono statybai iššūkių buvo tikrai daug“, – tęsė V.  Abramavičius.

Rusijai užpuolus Ukrainą, statybas paliko darbuotojai iš Ukrainos, o naujų darbuotojų patekimas į Lietuvą pasunkėjo.

„Darbo jėgos dabar turim pakankamai, negalim skųstis“, – kalbėjo projekto vadovas Lauras Zakaras.

Dar viena vėlavimo priežastis – projekto keitimas. Patvirtintame projekte fasadas turėjo būti medinis, derėti su gamta. Dabar medžio nebeliko, vietoj jo montuojami metaliniai elementai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Vietoj medžio lamelių atsirado aliuminio lamelė, kuri yra sukurta specialiai unikalaus dizaino, specialiai ekstruduota. Ji yra neapdirbto žalio aliuminio. Dabar jai reikia šiek tiek laiko, kol ji natūraliai oksiduosis, natūraliai nupilkės, nusens“, – pasakojo vienas iš stadiono architektų Mantas Navalinskas.

Esą tokių pakitimų prireikė dėl ugniagesių pastabų.

„Medžiagos keitimas buvo išprovokuotas priešgaisrinių reikalavimų bei eksploatacijos sąnaudų“, – tęsė M. Navalinskas.

Tikriausiai visi puikiai supranta apie geopolitinę situaciją, apie papildomus darbus, medžiagų tiekimą. Šio stadiono statybai iššūkių buvo tikrai daug.

Tokių aliuminio elementų aplink stadioną bus apjuosta 22 km. Apie šiuos pasikeitimus buvo paklausti praeiviai. Vieni džiaugėsi ir sakė, kad įspūdis tikrai geras. Kiti nevisiškai patenkinti korektūromis. Jų nuomone, šis vaizdas yra gerokai šaltesnis, nėra toks malonus akiai bei ne taip tinkantis aplinkai.

Tokiam pokyčiui pritaria ir ne visi architektai.

„Fasadas devalvuotas iki daugiaaukščio automobilių aikštelės lygio. Pavyzdžiui, Vilniaus verslo centro „Europa“, kuris pastatytas gal prieš 15 m., automobilių aikštelės fasadas yra panašus. Tai yra plieno žaliuzės, kurios sudaro labai menką dengimą ir užuolaidiškumą“, – kalbėjo architektas Audrys Karalius.

Skelbiama, kad stadiono užbaigtumas – 85 proc.

„Sumontuota beveik 15 tūkst. kėdžių, pilnai užbaigtos stogo bei apšvietimo konstrukcijos, pakabinti šviestuvai. Šiuo metu paruošta dirva vejai, laukiame vejos bei bėgimo takų guminės dangos“, – pasakojo L. Zakaras.

Ar stadionas atitinka UEFA standartus jį užbaigus dar turės įvertinti tarptautinė komisija. Nuo pirmo projekto iki šiandien statybų darbai pabrango 8 mln. eurų. Dabar visi statybų darbai turėtų atsieiti 43 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edmundas Tulcevičius

Edmundas Tulcevičius portretas
Nežinau kaip kam , bet man stadiono architektūrinis sprendimas negražus , kaip beje ir dėžė Nemuno saloje , na bet geriau jau toks nei nejoks .

Anonimui

Anonimui portretas
tau būtų gerai, jei Kauno Caras ar tavo liliPutinas tave ir apš-ktų, juk tiek šarikovas tevertas.

Anonimas

Anonimas portretas
Nereikia , kaip rašistai, savo agresiją pritempia prie datos, stadiono statybos skubinti. Tegul daro kokybiškai ir kada pabaigs, tada ir bus gerai...
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių