Skendusią merginą išgelbėję pareigūnai padėkų nesureikšmina: svarbiausia, kad spėjome

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Naktį iš kovo 5-osios į 6-ąją jauna kaunietė gali vadinti savo antruoju gimtadieniu. Tik neabejingų miestiečių dėka ir žaibiškai sureagavus  pareigūnams, ji buvo išvaduota iš ledinio Nemuno vandens gniaužtų.

Du pareigūnai, kurie gelbėjo moterį, sutiko "Kauno dienai" papasakoti, kas vyko tą lemtingą naktį. Kauno vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Nusikalstamų veikų registravimo skyriaus tyrėjai – Andrius Užmedzkis ir Egidijus Žička kuklinasi ir savęs herojais nelaiko, bet neslepia, kad tokios istorijos į atmintį įsirėžia ilgam.

Kebli situacija

"Mes apie pusę keturių nakties kaip tik patruliavome Aleksote. Važiavome į kitą įvykį, kai per radijo ryšį išgirdome, kad reikalinga pagalba. Nuo iškvietimo vietos buvome netoli, todėl atvykome greitai. Be mūsų, atvažiavo dar keli patrulių ekipažai", – pasakojo beveik tris dešimtmečius pareigūnu dirbantis E.Žička.

Egidijus Žička/Vilmanto Raupelio nuotr.

Jis neslepia, kad situacija buvo paini: "Pranešėjas nurodė, kad Veiverių gatvėje, nuo Nemuno pusės, girdi moters pagalbos šauksmą. Tačiau mes nieko nepastebėjome, šauksmo taip pat nesigirdėjo. Nuėjome Nemuno link, tačiau nieko įtartino rasti nepavyko. Tada nusprendėme pasižvalgyti automobiliais, o vienas pareigūnas miesto centro link pradėjo eiti Aleksoto tiltu, kur šviesdamas žibintuvėliu į tilto prieigas pamatė kažką plūduriuojant vandenyje. Tačiau ir tuomet dar nebuvome įsitikinę, kad tai mūsų ieškoma moteris", – apie nelengvas paieškas užsiminė pašnekovas

Kolegas perspėjęs privažiuoti pro Senamiestyje esančią Vytauto bažnyčią prie Nemuno, šūktelėjęs pamatytai moteriai vandenyje, E.Žička pasileido bėgti jos link.

"Buvo labai sudėtinga įvertinti, kur tiksliai moteris yra. Netrukus pasigirdo šūksnis, tačiau buvo didžiulis aidas. Iš pradžių net nesupratome, kokia situacija ir kokios pagalbos reikia: ar moterį kas nors muša, ar ji kitaip nukentėjusi. Tačiau, vis labiau artėdami, supratome, kad ji vandenyje", – pasakoja pareigūnas.

Tiek patruliai su tarnybiniais automobiliais, tiek ir E.Žička žaibiškai atsidūrė reikiamoje vietoje ir pamatė, kur tiksliai plūduriuoja jauna moteris.

"Ji buvo lyg patekusi ant seklumos, tačiau aplink gylis buvo didesnis. Švietėme į ją turimais žibintais ir raminome, kad matome ir netrukus išgelbėsime", – kolegai pokalbio metu antrina devynerius metus policininku dirbantis A.Užmedzkis.

Andrius Užmedzkis/Vilmanto Raupelio nuotr.

Svarbi kiekviena minutė

Pareigūnas pasakoja, kad, pamačiusi atvykusią pagalbą, 21-ų moteris kažkokių papildomų ženklų nerodė, nes buvo ištikta didžiulio šoko.

"Ji buvo labai sušalusi ir išsigandusi, nes, kaip supratome, vandenyje  galėjo išbūti apie 20 ar 30 minučių", – prisimena A.Užmedzkis.

Įvertinus situaciją buvo reaguota žaibiškai, kadangi svarbi buvo  kiekviena minutė. Nuspręsta nelaukti ugniagesių ir panaudoti tarnybiniame automobilyje esančią įrangą. Kadangi pasiekti moterį buvo galima per aukštą betoninį šlaitą, pareigūnai nedelsdami atsinešė virvę ir pradėjo gelbėjimo operaciją.

Įvertinę situaciją, policininkai reagavo žaibiškai.(Kauno policijos nuotr.)

Moteris visai nebeturėjo jėgų, todėl virve į vandenį buvo nuleistas vienas iš pareigūnų. Jis moterį saugiai pritvirtino, padėjo traukiantiems ją iškelti į viršų.

"Šokti į vandenį negalėjau – ir išties aukštas šlaitas, ir, kaip paaiškėjo, akmeninga vieta. Laimė, toje vietoje didelės srovės nebuvo, tad ištraukėme greitai. Tačiau, kaip supratome iš jos, į vandenį moteris įkrito kitoje vietoje ir srovė ją atnešė iki čia", – pasakojo į vandenį leidęsis E.Žička.

Iš vandens ištraukta nukentėjusioji pati nebegalėjo nueiti iki greitosios pagalbos automobilio – reikėjo nešti. Medikai apžiūrėjo ją vietoje ir nuvežė į gydymo įstaigą. Čia jai konstatuotas žymus bendras kūno atšalimas, laimė, didesnių sužalojimų pavyko išvengti.

Pasak pareigūnų, su jauna moterimi vėliau teko šiek tiek pasikalbėti ligoninėje. Ji pasakojo, kad į vandenį įkrito Nemuno krantinėje, kur nėra atitvarų. Moteris tiesiog vaikščiojo klausydamasi muzikos ir tamsoje nutiko nelaimė, vos nenusinešusi jos gyvybės.

Buvome nuvykę moters aplankyti į ligoninę iškart po įvykio. Įsitikinome, kad jai viskas gerai.

Nėra ir apšvietimo

"Kauno diena" rašė apie kilusį pasipiktinimą, kad sutvarkytoje Nemuno krantinėje neliko jokių atitvarų, kurie apsaugotų pėsčiuosius ar dviratininkus nuo galimybės įkristi į upę.

Tokį savo sprendimą grindžiantys miesto atstovai tikino, kad kituose Europos miestuose krantinėse atsisakoma tvorelių, todėl ir Kaune kol kas jokių papildomų apsaugos priemonių nėra numatyta.

"Kaip ir daugelyje Europos miestų ar Vilniuje, krantinės paprastai būna be atitvarų. Kol kas taip ir planuojame palikti, tačiau situaciją stebėsime, įsiklausysime į kauniečių nuomonę ir jeigu matysime poreikį, ieškosime vizualiai patrauklaus atitvarų įrengimo sprendimo", – tąkart komentavo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Negana to, kol kas mėgstama kauniečių pasivaikščiojimų ir pasivažinėjimų dviračiais vieta vakarais skendi tamsoje. Miestiečiai teigia čia besijaučiantys nesaugiai, kadangi nėra apšvietimo. Tai lėmė pasikeitęs paskutinio remonto projektas – dirbant dėl technologinių priežasčių nuspręsta atsisakyti atitvarų, kuriuose būtų įmontuoti ir LED šviestuvai.

Tačiau miesto atstovai ramina: "Nuspręsta įrengti apšvietimą per atskirą projektą. Šiuos darbus planuojama atlikti šiais metais, remontuojant Karaliaus Mindaugo prospekto šaligatvius. Planuojama statyti apšvietimo stulpus prie šaligatvio, nuo kurių būtų apšviečiama tiek gatvė ir šaligatviai, tiek Nemuno krantinė."

"Kauno diena" primena, kad, atsisakius apsauginių priemonių, skiriančių taką nuo vandens, jau įvyko ne viena nelaimė.

Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba pernai liepos 13-osios pavakarę gavo pranešimą, kad Karaliaus Mindaugo prospekto Nemuno krantinėje į vandenį įkrito 1976 m. gimusi moteris. Ji krantine važiavo dviračiu ir įkrito į vandenį. Gelbstint nelaimėlę buvo panaudotos ištraukiamosios kopėčios.

Geriausia padėka

Tęsiant pokalbį su pareigūnais ir paklausus, ar moteris padėkojo už išgelbėtą gyvybę, angelai sargai išliko kuklūs.

"Buvome nuvykę jos aplankyti į ligoninę iškart po įvykio. Įsitikinome, kad jai viskas gerai. Padėkų tikrai nesureikšminame, nes tai mūsų darbas. Svarbiausia, kad spėjome laiku ir vietoje, turėjome reikalingą įrangą. Laimingai pasibaigusios istorijos – geriausia padėka", – sutartinai tvirtina Andrius ir Egidijus.


Komentaras

Elanas Jablonskas

Kauno vyriausiojo policijos komisariato laikinasis vadovas

Galime tik pasidžiaugti, kad nuo 2016 m. rugsėjo buvo patvirtintas "policijos pareigūno, reaguojančio į įvykius, aprūpinimo standartas". Dėl to tarnybiniuose automobiliuose atsirado tokių daiktų kaip virvės, laužtuvas, kirvis, žirklės spynai kirpti ir kitų nenumatytiems atvejams skirtų įrankių.

Kaip parodė šis įvykis, standartas pasiteisino ir moteris, kadangi pareigūnai turėjo virvę, buvo išgelbėta. Jau ne kartą minėtame standarte numatyti įrankiai ir daiktai pateisino pareigūnų lūkesčius, padėjo išsaugoti piliečių gyvybes, nes pagalba buvo suteikta nedelsiant ir nelaukiant kitų specialiųjų tarnybų.

Merginą išgelbėjusiems pareigūnams bus parodytas dėmesys ir vienokia ar kitokia forma juos paskatinsime.

Džiugu ir tai, kad pareigūnai sulaukia piliečių padėkų. Vienas įsimintiniausių pastarųjų įvykių – vaiko atneštas piešinys pareigūnams. Tai buvo padėka už rastą jo laikroduką "gudrutį".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laurynas

Laurynas portretas
Mano brolis iśkvietė juos apie 1 val. ir su maśina atvažiavęs su praeiviu ėmė traukti tą merginą, ir paguldę merginą brolis užklojo savo striuke nes policininkai nesusivokė kad reikia apkloti. O policininkai visus laurus sau susikrovè ir nei žodeliu neužsiminė apie tai. Ir greitoji gal po pusvalandžio atsivilko... ot propaganda lietuviškos policijos.

Laima. M

Laima. M portretas
Didžiausia padėka.

Danutė.

Danutė. portretas
Ačiū tikriems pareigūnams.Te aplenkia jus pasaulio negandos,laimės ir stiprybės jums ir jūsų šeimoms.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių