Šiandien Kauno kino festivalio programoje – penki filmai

Paskutinį rugsėjo savaitgalį Tarptautinis Kauno kino festivalis ragina kauniečius ir miesto svečius nepraleisti progos pasimėgauti išskirtiniais filmų seansais. Pristatomos kino juostos stebins šiek tiek kitokiu požiūriu į socialines, kultūrines bei politines problemas, žmogų ir vidinį jo pasaulį.

Filmų seansai vyks kino teatre „Romuva“ bei M. Žilinsko dailės galerijos kino salėje.

Festivalio organizatoriai sekmadieniui paruošė penkis filmus.

„Akmenys ir skeveldros“

Apie latvių miestus, pilis, paplūdimius ir sniego trasas žinome nemažai. Tačiau ką žinome apie kaimynų kinematografininkus? Latvių režisieriaus Rolando Kalninio filmų retrospektyva – puiki galimybė pagilinti žinias. „Akmenys ir skeveldros“ (Akmens un šķembas, 1966) – pasakojimas apie trijų draugų, dalyvavusių Antrajame pasauliniame kare, susitikimą po dvidešimties metų. Ši drama tėra vienintelis sovietmečiu Latvijoje sukurtas filmas, drįsęs kalbėti apie Latvijos kareivius, kurie, tikėdami, kad kovoja už Latvijos laisvę, kovėsi Vokietijos kariuomenės pusėje. Juosta iki dabar laikoma vienu ryškiausių Latvijos istorijos kinematografiniu liudijimų.

14 val., M. Žilinsko dailės galerijoje.

„Giliapas“

Tolimesnėje programoje – „Giliapas“ (Giliap, 1975), drama iš švedų kino autoriaus Roy’aus Anderssono retrospektyvos. Jaunas vaikinas Giliapas gyvenime niekaip neranda vietos. Jis įsidarbina padavėju apšiurusiame viešbutyje ir užmezga ryšį su gražuole Ana. Tačiau santykius ne taip lengva išlaikyti. Prieštaringai vertinamas antrasis pilnametražis režisieriaus filmas buvo pristatytas 1976-aisiais „Režisierių savaitės“ metu, Tarptautiniame Kanų kino festivalyje (Prancūzija).

15 val., kino teatre „Romuva“.

„Privatus pasaulis“

Naujausios žymios čekų dokumentaristės Helenos Třeštíkovos juostos „Privatus pasaulis“ (Soukromý vesmír, 2012) centre – Honza, gimęs 1974-aisiais, niūrioje socializmo eroje, Čekoslovakijoje. Tuo metu jo tėvas pradėjo rašyti šeimos metraštį ir darė tai 37 metus. „Privatus pasaulis“ atskleidžia ne tik paprastos šeimos gyvenimą, bet ir pokyčius Čekijos visuomenėje per paskutiniuosius keturis dešimtmečius.

16 val., M. Žilinsko dailės galerijoje.

„Fish n‘ Chips“

Drama „Fish n‘ Chips“ (Fish n‘ Chips, rež. Elias Demetriou, 2011) pasakoja apie tai, kad Kipras nėra Londonas, Londonas nėra Kipras ir dar apie paprastą vaikiną Endį. Jis yra emigrantas iš Kipro, dirbantis žuvies ir bulvyčių užkandinėje Londone. Pavargęs nuo įtempto gyvenimo Londone, jis nusprendžia palikti neramų metropolį ir išvyksta į tėvynę, kur įkuria nuosavą žuvies ir bulvyčių užkandinę prie jūros. Bet susikurti idilę nėra taip lengva, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

17.30, kino teatre „Romuva“.

„Ispanija“

Austrų režisierės Anjos Salomonowitz debiutinis pilnametražis filmas „Ispanija“ (Spanien, 2012) išradingai atskleidžia keturias susijusias istorijas. Teisybės ieškantis, bet asimetęs svetimšalis Sava, mislingiji Magdalena, jos buvęs sutuoktinis policininkas Albertas ir kranininkas bei užkietėjęs lošėjas Gabrielis ieško paramos bei saugumo. Ir, skambant puikiam Maxo Richterio garso takeliui, leidžiasi į nepaprastą kelionę.

19.30, kino teatre „Romuva“.

Išsami Kauno kino festivalio programa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių