Seniausiai Kauno mokyklai – mokinių komplimentai

Šiandien seniausia Kaune mokykla – Kauno Maironio universitetinė gimnazija (KMUG) – mini 150-ąją sukaktį. Kuo šiandien gyvena senomis tradicijomis, gabių auklėtinių pasiekimais ir šilta atmosfera garsėjanti gimnazija?

Šiandien seniausia Kaune mokykla – Kauno Maironio universitetinė gimnazija (KMUG) – mini 150-ąją sukaktį. Gimnazijos pastatas – nacionalinės, parlamentinės valstybės simbolis, priskiriamas Lietuvos kultūros vertybėms, tačiau vertybė čia ne tik matoma ar apčiuopiama. Tai – ir dvasia, kurios nesunaikino ilgi sovietmečio dešimtmečiai.

1873–1883 m. čia mokėsi poetas Jonas Mačiulis-Maironis, šios gimnazijos auklėtinis buvo ir Kazys Bizauskas, ateitininkų vadas, vėliau Steigiamojo Seimo narys; pasaulinio garso mokslininkai Hermanas ir Oskaras Minkovskiai; kalbininkas Kazimieras Jaunius ir kiti garsūs žmonės. 1909 m. lietuvių kalbą dėstė būsimas Lietuvos prezidentas, Steigiamojo Seimo pirmininkas Aleksandras Stulginskis. Kurį laiką (1920–1927 m.) pastate dirbo Steigiamasis Seimas, I, II, III Lietuvos Seimai. 1920-aisiais čia priimta laikinoji Lietuvos Respublikos Konstitucija.

Šiuose rūmuose rengti Aukštieji kursai, davę pradžią aukštosioms mokykloms susikurti, pradėjo darbą pirmoji lietuviška "Saulės" gimnazija ir pirmoji valstybinė "Aušros" gimnazija, išugdžiusi pasaulinio garso mokslininkes Mariją Gimbutienę, Rimutę Jablonskytę-Rimantienę, scenos legendą Moniką Mironaitę ir daugelį kitų garsenybių.

Kuo šiandien gyvena senomis tradicijomis, gabių auklėtinių pasiekimais ir šilta atmosfera garsėjanti gimnazija?

Dr. Daiva Garnienė
Kauno Maironio universitetinės gimnazijos (KMUG) direktorė

Mūsų gimnazija nėra vien tik pastatas, kuriame vyksta ugdymo procesas, tai – tautos istorijos ir kultūros židinys, prie kurio šildomės tiek čia besimokantys, tiek dirbantys. Tokioje gimnazijoje negali šiaip sau būti: dirbti, mokytis – ją turi pamilti, turi ja didžiuotis. Mano, kaip direktorės, noras – kad mokiniai sugebėtų pasinaudoti gimnazijos teikiamomis galimybėmis, įgytų ne tik akademinių žinių, bet ir neįkainojamos patirties dalyvaudami universitetinėje, neformaliojo švietimo veikloje, daugybėje gimnazijoje vykstančių renginių. Pasididžiavimo savo gimnazija jausmas skatina būti atsakingus už mokymosi pasiekimus ir elgesį bei susiformuoti būsimo gyvenimo įvaizdžius.

Antanas Stankevičius
KMUG ketvirtokas

Čia mokausi jau nuo devintos klasės ir tikrai jaučiu išskirtinę mokyklos dvasią, tradicijas. Atėjau iš paprastos, stereotipinės mokyklos ir galiu tikrai pasakyti, kad Maironio gimnazija išsiskiria ypatinga savo atmosfera, jaukumu. Mokykloje iškart susiradau daug draugų. Galbūt skambės taip, kad už šiuos pagyrimus man pažadėjo geresnį pažymį (juokiasi – aut. past.), bet ši mokykla tikrai yra verta pagyrimų. Jei tik priimi mokyklos suteikiamas žinias ir galimybes, tau atsivers galimybė tobulėti. Svarbu ir tai, kad mokytojai ne tik sausai atpasakoja dalykus, bet ir improvizuoja. Ši istorinė atmosfera ir pastato architektūra įkvepia.

Greta Butkevičiutė
KMUG ketvirtokė

Atėjau iš privačios mokyklos ir labai tuo džiaugiuosi. Tai nebuvo drastiškas skirtumas, nors čia laikomasi griežtos tvarkos, rašomi pažymiai (ankstesnėje mokykloje pažymiai nebuvo rašomi). Labiausiai mėgstu lietuvių ir anglų kalbų pamokas. Pasigirsiu: man lietuvių kalbą dėsto Metų mokytoja pripažinta Judita Sakalienė. Su ja net ir per pertraukas diskutuojame, kalbamės apie įvairius rašytojus, literatūros kūrinius. Žinote, net be uniformos einantį šios gimnazijos mokinį galima atpažinti gatvėje.

Rugilė Matusevičiūtė
KMUG ketvirtokė

Iš tiesų sunku pasakyti, kas yra ideali mokykla, bet, manau, idealių mokyklų turi būti daug, kad mokiniai galėtų rinktis ir mokytis ten, kur jaučiasi geriausiai. Mokykloje norisi išlaikyti tradicijas, jausti praeities dvasią, o kartu ir judėti į priekį. Pavyzdžiui, mokykloje turime folkloro būrelį, atrodytų, kokia sena ir niekam neįdomi veikla, bet jo nariai groja tokią muziką, kuri patinka visiems. Šauniausia šioje gimnazijoje yra tai, kad net ir turėdama tokią turtingą istoriją, ji ne tik negyvena praeitimi, tačiau išlaiko tradicijas ir juda į priekį. Kitose mokyklose besimokantiems ir nesuprastiems besijaučiantiems mokiniams galiu patarti nebijoti atsiskleisti ir leisti mokytojams jus pažinti. Mokytojai mėgsta mokinius, kurie nebijo išsakyti savo nuomonės, diskutuoti. Iš rašinio ne visada galima suprasti, koks yra mokinys, kas jam svarbu ir kokie jo gabumai, todėl svarbus mokinių ir mokytojų tarpusavio bendravimas. Taip yra mūsų mokykloje.

Solveiga Skaisgirytė
KMUG ketvirtokė

Manau, Kauno Maironio universitetinė gimnazija neturi konkretaus stereotipo. Nors stereotipas galėtų būti ir draugiška atmosfera, šiltas bendravimas. Kai matome, kad mokytoja jau pavargusi, nenorime jos varginti, sutariame, kad kokį nors klausimą aptarsime kitą dieną. Mokytojai taip pat paiso mūsų. Tai labai svarbu mokantis. Nesijaučiame kažkuo prastesni ar dar maži. Mokyklos išskirtinumas slypi ir jos interjero detalėse, tradicijose.

Aurimas Pranaitis
KMUG trečiokas

Nedažnai tenka pabuvoti pastate, kuriam net 150 metų, o čia aš mokausi kasdien. Be abejo, tai didelė garbė. Svarbu ir tai, kad čia mokytojai yra suinteresuoti, jog mokiniai mokėtų, jiems būtų įdomu mokytis. Per pamokas diskutuojame, kuriame, klausomės. Tai labai įdomu ir įkvepia. Tradiciniai mokyklos renginiai yra geri ir tuo, kad juose galima susipažinti su kitais moksleiviais, susirasti draugų. Šioje gimnazijoje yra visos galimybės atrasti save. Kalbu iš patirties, nes jau žinau, kad baigęs mokyklą sieksiu tapti architektu.

Alvydas Krivickas
KMUG trečiokas

Įdomu ir smagu, kad Kauno Maironio universitetinė gimnazija išsilaikė taip daug metų. Pastatas ne tik senas, bet ir labai gražus, istorinis. Mokytojai čia negaili savo laiko, konsultuoja ir po pamokų, negaili patarimų ir žinių. Manau, šią mokyklą tikrai galima pavadinti etalonu ir pavyzdžiu kitoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anoniminepana17

Anoniminepana17 portretas
Ta rugile zertva

G

G portretas
sveikinimai pačiai geriausiai mokyklai!

gretusia

gretusia portretas
Puiki mokykla! Sveikinimai jai!
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių