Savaitgalio reidai: atlaisvintos karantino vadžios pavojingesnės Klaipėdoje ar Kaune?

  • Teksto dydis:

Prie gausaus tikrintojų, kaip laikomasi sušvelnintų karantino sąlygų savaitgalį prisijungę visuomenės sveikatos atstovai, nors ir nustatė ne vieną pažeidimą, tačiau nesurašė už tai nė vieno protokolo. Anot šios srities specialistų, dirbančių Kaune, atstovės, tai bus pradėta daryti tik pasibaigus karantinui.

Toks buvo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento Vidaus administravimo skyriaus vyriausiosios specialistės Kristinos Mikalauskienės, per kurią jos kolegos bendrauja su žiniasklaida, atsakymas į portalo kauno.diena.lt klausimą, kiek jų tarnyba, vienintelė turėjusi teisė nuo karantino pradžios rašyti protokolus už jo pažeidimą, per tas penkias savaites, kai mes gyvename karantino sąlygomis, jų surašė.

Į natūraliai kylantį klausimą, kodėl to bus imtasi tik karantinui pasibaigus, minėta Kauno departamento atstovė atsakyti negalėjo. Tačiau, pateikė savaitgalį jos kolegų nuveiktų darbų statistiką. O ši, remiantis visu šalies kontekstu, taip pat gali būti atsakymu į minėtą klausimą.

 

 

Kauno apskrityje, anot NVSC atstovų, susisteminusių jų specialistų savaitgalio reidų rezultatus visoje šalyje, nustatyta beveik tris kartus mažiau – 15 pažeidimų, negu Vilniaus apskrityje (41). O pagal procentinę išraišką Kauno visuomenės sveikatos specialistus aplenkė ir kolegos iš Klaipėdos. Nes šie, patikrinę 57 objektus, nustatė septynis pažeidimus, t.y. jų rado 12-koje procentų visų patikrintų įstaigų. Jų kolegų Kaune rodiklis kiek kuklesnis: patikrinti 189 objektai, tačiau nustatyta tik penkiolika pažeidimų, t.y. tik 8-iuose procentuose patikrintų įstaigų.

Belieka priminti, kad ir Kauno policija iš pradžių pagal pažeidėjams surašytus protokolus šalies mastu atrodė kukliai. Tačiau, praėjusį savaitgalį savo atkaklumu traukiant piktybinį pažeidėją, ignoravusį reikalavimą dėvėti apsauginę kaukę, net iš Nemuno, visus perspjovė.

Kauno visuomenės sveikatos specialistai praėjusį savaitgalį buvo nusitaikę ne tik į prekybininkus, kuriems sušvelnintos karantino sąlygos, bet ir grožio paslaugų teikėjus, kuriems dar to teks palaukti. Anot NVSC Kauno departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Romutės Smolskienės, per dvi savaitgalio dienas Kauno apskrityje patikrinti 197 objektai. Net 122 iš jų buvo grožio paslaugų teikėjai. Likę – teikiantys prekybos bei kitas paslaugas.

Panaši buvo savaitgalio reidų taktika ir Kaune. Iš 79 patikrintų objektų 40 buvo grožio paslaugų teikėjai. Nenustatyta, kad nors vienas iš jų vykdė paslaugas, ko dar daryti jiems negalima.

Pažeidimai nustatyti tik tikrinant prekybos ne maisto prekėmis vietas. Nustatyta penkiolika pažeidimų per visą Kauno apskritį. Kauno mieste - dešimt. Net pusė jų (5) – prekiaujant buities reikmenimis. Po du pažeidimus – prekiaujant avalyne bei drabužiais, vienas – baldais. Daugiau nesukonkretinta.

Tepranešta, kad dažniausi nustatyti pažeidimai: nėra informacijos, perspėjančios apie gresiančią riziką vyresnio amžiaus asmenims, bei neužtikrintas darbuotojų temperatūros matavimas.

Teigiama, kad visais atvejais bus taikoma šiuo metu sugriežtinta administracinė atsakomybė: fiziniam asmeniui – bauda nuo 500 iki 1500 eurų, o įstaigų vadovams – nuo 1500 iki 6000 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tironas

tironas portretas
valdzia baisiau uz bet koki virusa,net mirtina...sunaikins lietuva be problemu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių