Prieš Kazimiero mugę – mūšiai dėl leidimų

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Tradicija tapusi sumaištis dėl leidimų prekiauti Kazimiero mugėje pasikartojo ir šiemet. Lietuvos žemės ūkio rūmus pikti prekiautojai užgulė jau nuo penktadienio – žadėta registracija internetu neįvesta ir šiemet.

Tradicija tapusi sumaištis dėl leidimų prekiauti Kazimiero mugėje pasikartojo ir šiemet. Lietuvos žemės ūkio rūmus pikti prekiautojai užgulė jau nuo penktadienio – žadėta registracija internetu neįvesta ir šiemet.

Kalba priešingai

Didžiajai daliai biurokratijos žengiant į internetą, Kazimiero mugė Kaune prekiautojams iš visos šalies asocijuojasi su bemiegėmis naktimis prie kabineto durų, siekiant gauti geresnę prekybos vietą. Ši situacija kartojasi ne vienus metus, o atsakydami į jos dalyvių prašymus įvesti registraciją internetu mugės organizatoriai aiškina: esą to nenori patys prekiautojai.

Situacija pasikartojo ir vakar. Nuo ankstyvo ryto įpykusi minia buvo apgulusi antrame aukšte esantį kabinetą, kuriame išduodami leidimai prekiauti kovo 14–16 d. Laisvės al. vyksiančioje mugėje. Kalbinti prekiautojai sutiko šnekėti tik tuo atveju, jei bus garantuotas jų anonimiškumas – žmonės baiminosi, kad, prakalbus viešai, kitais metais gali negauti leidimų prekiauti.
Pusamžė moteris iš Kauno pasakojo, kad situacija kiekvienais metais kartojasi.

"Žmonės čia atėjo jau penktadienio vakarą, susirašė į eilę sąraše, kurį ir sudarėme patys. Atėjome ir šeštadienį, tačiau šiandien visi grūdasi, kaip papuolė. Praėjusiais metais kalbėjome su leidimus išduodančiais žmonėmis ir mums buvo pažadėta, kad šiais metais registracija vyks internetu ir bus tvarka", – sakė ji.

Budi per naktį

Bijodami pražiopsoti galimybę gauti leidimus, žmonės budėjo per naktį.

"Tai žmogaus pažeminimas, visiškas nesusikalbėjimas tarp Žemės ūkio rūmų ir leidimus išduodančios Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos. Skambinome čia prieš gerą savaitę ir sužinojome, kad ir šiais metais registracijos internetu nebus. Visur žmonės pikti, nemiegoję, kadangi atvažiuoja iš visos Lietuvos", – dėstė tauragiškė Vaida (vardas pakeistas – red. past).

Moters teigimu, registruotis telefonu buvo neįmanoma, o kiti didieji miestai – Vilnius, Klaipėda – jau senokai įvedę registraciją internetu. Vaida pasakojo dirbanti visoje šalyje ir tvirtinusi, kad net mažuose miesteliuose leidimai mugei išduodami internetu.

"Nurodomas sąskaitos numeris, užsiregistruoji, pervedi pinigus ir gauni leidimą. Taip yra miestelyje, tačiau taip nėra Kaune. Žmonės patys darė eilės sąrašus, tačiau čia jokios logikos nėra – jie kažkur pasimetė ir stovime kaip banda. Kelis kartus skambinau ir šiandien nurodytu numeriu, tačiau pasakė, kad skambinu ne į tą kabinetą", – pasakojo Vaida.

Nors susirinkusieji tvirtino, kad pirmieji užsiregistravę gauna geresnes prekybos vietas, vienas vyras tvirtino, kad geresnių vietų jau nebūna dar iki registracijos pradžios – esą jos galimai išdalijamos per pažintis ir draugams.

Ramino naujais pažadais

Visiškai priešingos nuomonės buvo leidimų mugei išdavimą organizuojančios Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos pirmininkas Vidas Juodsnukis. Jo teigimu, registracijos internetu nepageidavo patys prekiautojai.

"Taip, mes žadėjome sukurti registraciją internetu, tačiau pernai apklausėme visą šitą atėjusiųjų masę ir gal iš jų tik dešimt žmonių pakėlė rankas. Kitiems metams jau tikrai ruošiame padaryti tokią registraciją – šiandien vėl apklausėme žmones, tačiau vėl buvo tyla – gal tik dešimt žmonių iš kelių šimtų pageidavo registruotis internetu", – tvirtino pirmininkas.

V.Juodsnukio teigimu, žmonės, kad ir pasistumdo, pavargsta stovėdami per naktį, tačiau tai jų pačių sprendimas.

"Antroje dienos pusėje prie durų jau nebuvo nė vieno žmogaus – septyni darbuotojai visus norinčius žmones įregistravo labai greitai. Iš viso įregistruota 500 žmonių vien iki pietų. O kad pikti, tai yra, kaip yra – žmonės kaip žmonės. Jie pasidaro tuos eilės sąrašus, o paskui tarpusavyje ginčijasi. Mes į šituos reikalus nesikišame – registracijai skirtas visas mėnuo", – sakė jis.
Mugė plečiasi

V.Juodsnukio teigimu, Kazimiero mugė kasmet plečiasi. Šiais metais atskirai buvo registruojami tautinio paveldo produktais prekiaujantys žmonės – jiems skirta 50 vietų. Jų registracija vyko be didesnių susistumdymų, tiek pat vietų atseikėta tautodailininkams. Atskirai registruoti ir ūkininkai bei maistu prekiaujantys verslininkai.

"Erdves mugei buvome gavę nuo Laisvės al. pradžios iki požeminės pėsčiųjų perėjos Birštono g., tačiau prašysime savivaldybės, kad leistų prekiauti ir visoje Vilniaus g., nes tiesiog neišsitenkame šiais metais. Atsiprašome žmonių, kuriems tenka laukti prie mūsų durų – mačiau, kad jie vėliau išeina linksmi", – pasakojo V.Juodsnukis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ira

ira portretas
Buvau pati baisus kosmaras o ponas JUOGSNUKIS meluoja ir pernai zmones sauke kad nori internetu registracijos ir siemet visi vieningai pritare.tai kam jis meluoja pats lakste nezinodamas ka daryt nes zmones buvo nevaldomi.kazkokia nesamone.....

dalyvis

dalyvis portretas
Reikėtų iš to Juodsnukio atimti Kazio mugės organizavimą, nes nesusitvarko, eilės didžiausios, internetu negalima registruotis.Juk yra tų organizatorių pilna. Man patiko dalyvaut Rudens mugėje, ten tvarkinga, galima registruotis internetu, tik aišku ne tokia ji didelė kaip ši.

JOJO

JOJO portretas
Jūs atajot laikinai. o Kazimieras su savo ,,padėjėja" amžinai. Baisu, bet realu, per juos net iš Latvijos ir estoncų negali pakliūti ant mugės, katrie paįvairintų šventę, o dabar - neverta nei eiti, viskas tas pats, nusibodę. Tikriausiai nei vienas nepapuolė iš tų, kurie rengė ir dalyvavo mugėj MEGOJ, kuri tikrai buvo verta dėmesio.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių