Po šoko dėl dešimt kartų didesnės elektros sąskaitos – išsamus paaiškinimas gyventojams

Ne vieno daugiabučio gyventojai už rugsėjį ar spalį gavę sąskaitas už komunalines paslaugas nustėro. Eilutėje už bendrą elektrą – dešimt kartų didesnė suma nei įprastai. 

Vieni sulaukė 50, kiti – ir 70 eurų mokesčio.

Kaip portalo kauno.diena.lt redakcijai pasakojo Panerių g. nediduko daugiabučio bendravininkė, ji su šeima šiame bute net negyvena, name – vos šeši butai. 

Jai su vyru šiame name priklausantis butas – labai mažas. Moteris svarstė, kokios sumos paprašyta iš didesnių butų savininkų, jeigu jau jai atėjo tokia sąskaita. Daugiabučio išlaidos už bendrose patalpose sunaudotą elektrą savininkams paskirstomos pagal tai, kokio dydžio dalį pastato valdo. 

„Kiek elektros reikia išdeginti laiptinėje, kad susidarytų tokios sumos?“ – stebėjosi kaunietė. Natūraliai kilo klausimas, gal tai klaida? Kokio dydžio sąskaita ateis kitą mėnesį? Ar tokių riebių dabar jau sulauks nuolat?

Ji pasakojo žodžiu ir raštu kreipusis į namą administruojančią bendrovę „Kauno butų ūkis“ ir į ESO. Belaukdama atsakymų, kreipėsi ir į „Kauno dieną“.

Kai kurie kiti gyventojai, pakliuvę į tokią pačią situaciją, atsakymus gavo. Vienas tokių pasidalijo iš „Kauno butų ūkio“ išgirdę, kad tai yra vienkartinis sąskaitos už bendrą elektrą padidėjimas, nes anksčiau buvo pasitaikę netikslių namo bendros elektros skaitliuko nurašymų, tad šįkart paprašyta susimokėti tiksliai už tiek, kiek išnaudota pagal tikslius skaitliukų rodmenis.

„Kauno butų ūkis“ portalui kauno.diena.lt pateikė išsamų paaiškinimą.

„Elektros energijos tiekėjas kiekvieną mėnesį teikia „Kauno butų ūkiui“ duomenis apie daugiabučiuose namuose suvartotus el. energijos kiekius, nurodydami suvartotus kilovatus, už bendrosioms namo reikmėms sunaudotą elektros energiją, o „Kauno butų ūkis“ proporcingai patalpų savininkų bendrosios dalinės nuosavybės daliai apskaičiuoja įmokas už bendrosioms namo reikmėms sunaudotą elektros energiją pagal elektros energijos tiekėjo pateiktus duomenis“, – nuo konteksto pradėjo bendrovės administravimo direktorė Danutė Razgūnienė.

Ji pabrėžė, kad „Kauno butų ūkis“ nenurašo elektros apskaitos prietaisų rodmenų ir jų nedeklaruoja, nes tai nėra administratoriaus prievolė.

„Administratoriaus pareiga – proporcingai patalpų savininkų bendrosios dalinės nuosavybės daliai kas mėnesį apskaičiuoti įmokas už bendrosioms namo reikmėms sunaudotą elektros energiją pagal elektros energijos apskaitos prietaisų rodmenis ir sutartis su elektros energijos tiekėjais (Nuostatų 8.5. p.). „Kauno butų ūkis“ neturi sutarties su el. energijos tiekėju dėl el. energijos apskaitos prietaisų rodmenų nurašymo ir deklaravimo“, – aiškino D. Razgūnienė.

Elektros energijos kaina susideda iš kelių dedamųjų.

Atstovė atkreipė dėmesį, kad elektros energijos kaina susideda iš kelių dedamųjų. Be tiekimo, persiuntimo, VIAP ir skirstymo dalies į kainą yra įskaičiuotos ir sąnaudos, reikalingos informacijos apdorojimui, rodmenų nurašymui, paskirstymui, įmokų surinkimui ir skolų išieškojimui. „Todėl nėra jokio teisinio pagrindo įpareigoti namo valdytoją neatlygintinai vykdyti elektros tiekėjui priklausančią funkciją savo prekei parduoti“, – nurodė D. Razgūnienė.

Grįždama prie konkrečios situacijos, administravimo direktorė teigė, kad „Kauno butų ūkis“ tiesiog išsiuntė sąskaitas pagal iš tiekėjo gautus duomenis.

Kodėl atsirado toks didelis, kaip matoma sąskaitose, suvartotos bendros elektros kiekio šuolis? „Elektros energijos tiekėjas kai kuriuose daugiabučiuose namuose fiksavo faktiškai suvartotus bendrosios namo reikmėms elektros energijos skaitiklių parodymus bei pateikė „Kauno butų ūkiui“ paskaičiuotą susidariusį skirtumą. Atsižvelgiant į tai, butų ir kitų patalpų savininkai rugsėjo, spalio mėnesiais gavo didelius priskaitymus už bendrosioms reikmėms suvartotą elektrą“, – paaiškino atstovė.

Anot jos, iki faktinio rodmenų nurašymo elektros energijos tiekėjas pateikdavo „Kauno butų ūkiui“ vidutinį metinį elektros energijos suvartojimo vidurkį.

„„Kauno butų ūkis“ neturi duomenų, kokiu dažnumu el. energijos tiekėjas patikrina el. apskaitos prietaisų rodmenis ir kaip apskaičiuoja vidutinį daugiabučio namo el. energijos suvartojimą. Kai kuriuose daugiabučiuose namuose elektros energijos tiekėjas įrengė nuotolinio nuskaitymo skaitiklius, todėl duomenys bus pateikiami pagal faktinius el. skaitiklio rodmenis. Dėl kitų daugiabučių namų, kuriuose neįrengti nuotolinio duomenų nuskaitymo skaitikliai, elektros energijos tiekėjas ir toliau teikia duomenis pagal vidutinius metinius el. energijos suvartojimo vidurkius, kuriuos pats ir apskaičiuoja“, – komentavo D. Razgūnienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Evelina

Evelina portretas
Lygiai tokia pati situacija sy men pas mus budavo 2-3e atejo 36 skambinu igniciui sako mes nenurasinejam skaitikliu tai daro butu ukis butu ukis sako kad ignitis nurasineja skaitiklius ir varo vieni ant kitu tai kaip man paprastam zmogui dabar suprasti kas ka nurasineja ir kodwl taip yra

Pratęsimas

Pratęsimas portretas
Jei Kauno butų ūkis sąžiningai paskirsto sumas tai kodėl nepaskirsto laikotarpio? Dar klausimas ką daryti žmogeliui kuris prieš pusmetį įsigijo butą ir sąžiningai mokėjo Kauno butų ūkiui už bendro naudojimo elektrą. O pasirodo, kad minėtas skaitiklis nedeklaruotas kokius 2 metus. Bet kokiu atveju įvyko neteisėtas pasipelnymas ir atitinkamos įstaigos privalo imtis darbo už kurį jau ir taip gauna algą. Tautos informuotojai taipogi! Visi gavę tokias sąskaitas nenuleiskite rankų ir kreipkitės į valstybinę vartotojų teises ginančią tarnybą. Pabrėžiau "valstybinę" nes šis žodis reiškia, kad ir ten reiks pastovėti už savo teises. Bet jei nieko nedarysime tai...

Nerijus

Nerijus  portretas
Kvepia korupcija iš straipsnio rašytojos pusės. Tikriausiai gavo "dėžę saldainių" nes aprašė tokį gražų Kauno butų ūkio situacijos paaiškinimą. Jei būtų pasidomėta giliau tai paaiškėtų, kad kiti namų administratoriai patys nurašo bendro naudojimo elektros skaitiklius! Gyventojai negali prieiti prie minėto skaitiklio! Ir to padaryti negali. Natūralu, kad tai daro namą administruojanti įmonė. Taip kiti administratoriai gauna kelias kapeikas už šitą "darbą", bet namo bendrasavininkis nuo to tik patogiau. Kauno butų ūkis nesutvarkęs šios "paslaugos" ko pasekoje stumdosi dėl atsakomybės su ignitis. O dabar visi pamąstymų apie paprastą namo gyventoją kitos kuris gavo sąskaitą už namo bendro naudojimo elektrą kokius 322 EUR (čia faktas) nors iki to sąžiningai mokėdavo po 3 eurus. Tarkime - anksčiau nemokėjai tai susimokėk dabar. Suprasčiau jei elektra kainuotų tiek pat kaip prieš kokius 2 metus, bet dabar ji kainuoja 3 kartus brangiau.
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

Daugiau straipsnių