Po liūties Žemųjų Šančių gyventojai skendo fekalijose: tai – ekologinė bomba

Po naktį iš pirmadienio į antradienį Kauną merkusios liūties Žemųjų Šančių gyventojai pasakojo buvę privesti skęsti fekalijose. Dvokiantis vanduo iš trūkusio kanalizacijos vamzdžio apsėmė kai kuriuos sklypus ir gyvenamųjų namų rūsius. Po įvykio bendrovės „Kauno vandenys“ specialistai sako ėmęsi ieškoti priežasties ir jei reikės, bėdų priežastimi tapusią atkarpą žadama perkloti.

Užtvindyti sklypai

„Kranto 19-osios gatvės pabaigoje dėl trūkusio kanalizacijos vamzdžio, kuris miesto dar tarybiniais laikais nutiestas per mūsų valdą, vandeniu užsemta teritorija. Dvejose vietose vanduo veržėsi fontanais, o dabar Kranto 20-ojoje gatvėje vandens tiek, kiek ežere!“ – antradienį skundėsi Žemuosiuose Šančiuose gyvenanti Jūratė (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi, – aut. past.).

Kaip teigė pašnekovė, „ežeras“ vandeniu pildytis pradėjo nuo birželio 9 dienos ir kasdien vis didėja.

„Link Nemuno iškasėme griovį, tai jis dabar jau prisipildė vandeniu per visą kaimyno sklypo ilgį. Pranešėme „Kauno vandenų“ avarinei tarnybai, nusiuntėme nuotraukas ir aplinkosaugininkams. Avarinės tarnybos darbuotojai atvažiavę tik atkėlė kanalizacijos šulinio dangtį ir apžiūrėjo, ar tvarkinga. O prakiurusio vamzdžio netikrino, nes vanduo tuo metu iš jo nebėgo. Dabar, po lietaus, – vėl „ežeras“, – pasakojo Jūratė.

Savo sklype mes taip pat negalime apžiūrėti, kuriose vietose bėga vanduo, nes apsemta – plaukioja ne tik fekalijos, tualetinio popieriaus skautės, bet ir celofanų atplaišos. Kvapas – baisus!

Paviršiuje plaukiojo fekalijos

Dėl netvarkingos nuotekų sistemos, kai palijus  dideliu spaudimu veržėsi vanduo, gyventojos tvirtinimu, Kranto 19-ojoje gatvėje neseniai buvo sulaužytas šulinys, suardyta asfalto danga.

„Iš naujo padarė šulinį, bet praėjus gal porai dienų, lyjant lietui, vėl į paviršių buvo iškeltas jo dangtis, o kaimyno sklypas ir rūsys apsemtas iki kelių. Sakė, kad aplink plaukiojo žmogaus fekalijos. Savo sklype mes taip pat negalime apžiūrėti, kuriose vietose bėga vanduo, nes apsemta – plaukioja ne tik fekalijos, tualetinio popieriaus skautės, bet ir celofanų atplaišos. Kvapas – baisus! Tai – ekologinė bomba! Jei ne iškastas jau minėtas griovys, būtumėme apsemti iki durų! Nežinau, ką daryti, mano nuomone, „Kauno vandenys“ turi pakeisti vamzdį, kuris nelegaliai buvo nutiestas tarybiniais laikais“, – širdo kaunietė, siūlydama būdą, kaip spręsti esamą problemą.

Atvykę į vietą negalėjo paimti sėminių tyrimui

Antradienį dienraščio „Kauno diena“ žurnalistų kalbinta Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos valdybos viršininkė Jurgita Sadauskaitė sakė, jog problema Žemuosiuose Šančiuose aplinkosaugininkams yra žinoma, nes specialistai buvo nuvykę į įvykio vietą Kranto 19-ojoje gatvėje.

„Kadangi lietaus nuotekų sistema ir buitinių nuotekų tinklas yra arti vienas kito, esant dideliam kritulių kiekiui, įvyksta persipylimai ir tokios avarijos kaip ši, nes trasos kai kuriose vietose yra senos“, – aiškino Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos atstovė.

Kalbėdama apie jau minėtą specialistų vizitą, J. Sadauskaitė užsiminė, kad apie įvykį pranešęs asmuo prašė, jog būtų pasemti mėginiai, bet nuvykę aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai esą nepastebėjo jokio bėgimo iš vamzdžio ar kitos vietos.

„Apie nelaimę pranešęs vyriškis, su kuriuo šnekėjau, pažadėjo atsiųsti vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip antradienį 5 val. ryte iš šulinio dėl užsikišusių trasų veržėsi fekalijos. Jis norėjo, kad mes paimtumėme sėminius, tačiau tam turi būti šaltinis, iš kurio bėga, šiuo metu bėgimo jau nebuvo. Ryte apie tokią avariją telefonu mums nebuvo pranešta, apie tai sužinojome maždaug apie pietus. Pažadėjau žmogui, kad pranešiu „Kauno vandenims“, jog šie atvažiavę su technika nuplautų bent paviršinę taršą. Taip pat kreipsimės ir į Kauno miesto savivaldybę prašydami, kad artimiausiu metu būtų atlikti nuotekų trasos testavimo darbai ir priimti sprendimai dėl trasos atnaujinimo“, – teigė ji.

Ieško priežasties

Kaip „Kauno dienai“ sakė bendrovės „Kauno vandenys“ Gamybos skyriaus vadovo pareigas laikinai atliekantis Rimas Stunžėnas, situacija Kranto 19-ojoje gatvėje po gyventojų kreipimosi į avarinę tarnybą bendrovei taip pat yra žinoma.

„Dėl gausaus lietaus tinkluose sukilus nuotekų lygiui, tinklų atkarpa buvo tikrinama TV diagnostine įranga. Šiuo metu yra nustatinėjama priežastis – kodėl paviršinis vanduo patenka į buitinių nuotekų tinklą. Rangovams jau parengta užduotis, kad tinklai būtų pakartotinai plaunami, tikrinami ir nustačius tikslius defektus, atkarpa būtų perklojama“, – akcentavo R. Stunžėnas.

Paklaustas apie Žemųjų Šančių gyventojų paminėtą informaciją dėl dar tarybiniais laikais per teritoriją galimai nelegaliai nutiesto vamzdžio, „Kauno vandenų“ atstovas sakė negalintis to patvirtinti ar paneigti, tačiau pažadėjo pasidomėti.

Pasak Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkės, įvykus tokio pobūdžio avarijai nuotekų tinkluose kaip Kranto 19-ojoje gatvėje, gyventojai turėtų nedelsdami skambinti skubios pagalbos telefonu 112 ir pranešti apie įvykį bei kviesti avarinę tarnybą. Taip pat, pabrėžė J. Sadauskaitė, tokiais atvejais galima kreiptis tiesiogiai į Aplinkos apsaugos agentūros laboratoriją dėl sėminių paėmimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyventojai

Gyventojai portretas
kauno vandenys nemate jokios problemos daugiau nei 2 menesius,... jie atvaziuoja... sulinius nuima... paziuri.. uzdaro,,, ir .. isvaziuoja.. "dabar nebega",,,, o stovintis shudu ezerai .. jiem nerupi

AISKU

AISKU portretas
Rabotiagoms tai tinka..Darbininku rajonas..

LAUKIAM NESULAUKIAM NAUJOS GATVĖS STATYBU

LAUKIAM NESULAUKIAM NAUJOS GATVĖS STATYBU portretas
Gal bent tuomet bus sutvarkyta ir infrastruktura tuose Krantuose , ir sukulturintas priėjimas prie Nemuno ....
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių