Pilietiškas savanorės poelgis išgelbėjo gyvybę

„Dar niekada nebuvau tokia laiminga, kad esu jaunoji maltietė“, – tokie buvo pirmieji Lukos iš Prienų žodžiai iškart po to, kai ji išgelbėjo savo klasės draugo gyvybę. Luka yra puikus pilietiškų ir empatiškų jaunų žmonių, augančių Maltiečių bendruomenėje, pavyzdys.

Jaunieji maltiečiai – Maltos ordino pagalbos tarnybos dalis, vienijanti jaunus žmones ir per socialinę savanorišką veiklą ugdanti bei formuojanti jų asmenybes. Šiandien ši jaunų žmonių bendruomenė ne tik švenčia veiklos 30-metį, bet ir vienija beveik 500 jaunuolių, kurie aktyviai dalyvauja savanoriškoje veikloje ir jaunųjų paramedikų programoje visoje Lietuvoje. Nors 30 metų savanoriškas tradicijas puoselėjanti veikla sąlyginai jauna, joje save atrandantys jaunuoliai tampa savo poelgiais įkvepiančiais herojais. Vienas tokių pavyzdžių – Luka iš Prienų.

Savanorystė – empatijos ir pilietiškumo mokykla

Jaunimas apie maltietišką veiklą, dažniausiai, sužino mokyklose, bendraudami su bendraamžiais, o veiklos centras ir pirminis žmogus, dažniausiai, būna mokytojas, apjungiantis jaunimą prasmingoms veikloms.

Prienų „Ąžuolo“ progimnazijoje, su miesto Jaunųjų maltiečių vadove Lina Suchorukoviene priešakyje, jaunuosius maltiečius atrado ir Luka. Šiandien ji jau skaičiuoja ketvirtuosius savanorystės metus, o viena pagrindinių jos veiklų – dėmesys sunkumus patiriantiems asmenims.

Jaunoji maltietė du kartus per savaitę neša karštos sriubos dubenėlį Prienų miesto vienišiems, sunkiai gyvenantiems seneliams, aktyviai dalyvauja ir kitose veiklose bei socialinėse iniciatyvose.

„Savanorystė maltiečiuose man suteikė pirmosios pagalbos, saviugdos ir pasitikėjimo savimi pamokų, o nuoširdi pagalba šalies piliečiams, kuriems jos ypatingai reikia – pilietiškumo išraiška“, – dalijasi Luka.

Jaunųjų maltiečių nuotr.

Išgelbėjo gyvybę

Lukai praėjusių metų gruodžio 21-osios rytas buvo kitoks nei įprasta. Mokykloje, netikėtai pasisukus įvykiams, vienas iš bendraklasių parkrito ant žemės ir pradėjo kraujuoti. Nors lengvas šokas ir kraujo baimė trumpam aptemdė protą, jaunuolė nedelsiant nuskubėjo prie bendraklasio, kad sustabdytų kraujavimą. Paguldžiusi jį į saugią padėtį kartu laukė atvykstančios greitosios pagalbos.

Nebijokite daryti, nebijokite padėti. Tikėkite ir įveiksite visas savo baimes.

„Buvau ištikta šoko. Ir nors didžiausia mano baimė kraujui buvo priešais mane, buvau pasiryžusi ją įveikti. Stengiausi nepasimesti“, – apie įvykį pasakojo Luka.

Greitos reakcijos ir gebėjimo kontroliuoti savo emocijas dėka, bendraklasio gyvybė buvo išgelbėta, o Luka, atlikusi tokį didvyrišką poelgį, šiandien Prienuose gauna „Metų poelgio“ apdovanojimą.

„Nebijokite daryti, nebijokite padėti. Tikėkite ir įveiksite visas savo baimes“, – linkėdama sako ji.

Kviečia prisijungti

Savanorystė – ypatinga veikla. Darydami gerus darbus prisidedame prie valstybės gerovės, stipriname socialinius ryšius. Savanoriška veikla įtraukia piliečius į aktyvų dalyvavimą visuomenės ar vietos bendruomenės gyvenime, prisidėti prie aktualių problemų sprendimo.

„Savanorsystė = Pilietiškumas = Lietuva“ – Jaunųjų maltiečių iniciatyva, kurios tikslas atkreipti dėmesį į tai, kad savanorystė ugdo atsakingus ir pasiaukojančius piliečius.

Kviečiame visus prisidėti prie iniciatyvos ir nuo vasario 16-osios iki kovo 11-osios pasipuošti šventine „Facebook“ viršelio nuotrauka, kurią rasite Jaunųjų maltiečių „Facebook“ puslapyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

patarimas

patarimas portretas
Mažiau kurkite visokias pasakaites, o rašykit apie tikrus darbus. Čia jums pačioms , kvailoms tuštutėms , turėtų ausys kaisti. Tai kaipgi ta mergiotė išgelbėjo savo draugo gyvybę ? Jam ką, peiliu kas čirkštelėjo ir grėsė mirtinas nukraujavimas ? Ar peršovė ? Ar automobilis partrenkė ir būtų be pagalbos miręs ? Žurnalistė net nesugebėjo nieko konkretaus parašyti, o tik sukūrė kažkokį bobišką skiedala ir tiek. Kokių pilna geltonoji spauda ir moteriški žurnalai.

Jurga

Jurga portretas
Vietoj to , kad pasidžiaugtumėte, kad jauna mergina užsiima prasminga veikla , atjauta artimui, lanko senelius, tai rašote visokią bjaurastį.. Ar ausys nuo gėdos nekaista.

Onė

Onė portretas
Na jo šauni mergaitė ,užsiima naudinga veikla.bet čia ta žurnalistė sukurpė tokį kvailą rašinėlį. ,o jaunimui tik palinkėti daugiau tokių veiklų smagu girdėti
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių