Petrašiūnuose – nuodų bomba. Kas kaltas?

Aplinkosaugininkai sunerimę: šį mėnesį Kaune jau ne pirmą dieną kietųjų dalelių koncentracija ore viršija ribinę normą. Tą pajuto ir miestiečiai – daug ką kankina dusulys, sloga, kvėpavimo sutrikimai. Žmonės kaip dangaus malonės laukia lietaus, kuris nuplautų visas susikaupusias dulkes.

Petrašiūnai labiausiai užteršti

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, paskutinės paros rodmenys Kaunui nieko gero nežadėjo – Petrašiūnuose esanti oro taršos matavimo stotelė rodė 63 mg/kub. m, o leistina oro taršos norma – 50 mg per parą.

„Situacija tikrai yra prasta, tačiau Kaunas neišsiskiria iš kitų Lietuvos didmiesčių, visuose miestuose – tas pats“, – komentavo Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės vertinimo skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Bimbaitė.

Anot specialistės, Kaune šiais metais oro tarša jau buvo viršyta 32 kartus, per metus viršyti normą leidžiama tik 35 dienas.

„Didžioji dalis viršijimų buvo užfiksuota šaltuoju metų laiku, per pirmus tris šių metų mėnesius. Pavasarinis užterštumas dar nėra labai didelis, gali būti ir blogiau“, – mano V.Bimbaitė.

Aplinkos apsaugos agentūra savivaldybėms už oro taršą nuobaudų neskiria, tik teikia rekomendacijas, kad ji būtų kuo greičiau sumažinta.

Dirba pagal planą

„Kauno dienos“ žurnalistai pasidomėjo, ar miesto valdžia turi strategiją, kaip mieste mažinti užterštumą.

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Jurga Pakrosnienė aiškino, kad dar 2010 m. pabaigoje buvo patvirtinta Oro kokybės valdymo programa 2011–2014 m. „Turime visą priemonių planą, ką reikia daryti, kad oro tarša nedidėtų, o jeigu ji padidėjusi – sumažinti“, – teigė J.Pakrosnienė.

Dvejus metus iš eilės balandžio–gegužės mėn. valomos miesto gatvės nuo susikaupusio per žiemą smėlio ir nešvarumų, kurie, laikantis sausiems orams, kyla į orą. Mat pagrindinis taršos šaltinis – transporto priemonės ir po žiemos šalikelėse likęs smėlis.

Ne tik valo, bet ir laisto

Ar žinote, kaip valomos gatvės? Tvarka labai paprasta: vienas paskui kitą važiuoja keturi specialūs traktoriai su priekabomis, gatvės yra drėkinamos, o smėlis iš karto surenkamas į specialias talpyklas.

Aplinkos apsaugos skyriaus specialistė J.Pakrosnienė teigė, kad kai kurios gatvės yra ne tik valomos, bet ir laistomos. „Jeigu gatvė labai prastos būklės, pvz., Raudondvario plentas, prieš valant, papildomai palaistoma ir tik tada išvažiuoja traktoriai surinkti purvo“, – aiškino J.Pakrosnienė.

Pradėti gatves vaduoti nuo susikaupusio smėlio, purvo galima tik tada, kai oro temperatūra yra teigiama, kitaip – užšaltų traktorių drėkinimo sistemos. Valymo sausuoju būdu aplinkosaugininkai nerekomenduoja, nes tai kenksminga žmogaus sveikatai.

Gatvių valymo ir laistymo darbams balandžio ir gegužės mėnesiams savivaldybės biudžete yra skirta 280 tūkst. litų. „Galime pritrūkti lėšų, jeigu ir toliau teks kasdien po du kartus laistyti gatves“, – apgailestavo specialistė.

Matuoja dvi stotelės

Kaune oro užterštumą matuojamas dviejose stotelėse: esanti Petrašiūnuose, R.Kalantos g., priklauso Aplinkos apsaugos agentūrai, o esanti Dainavos mikrorajone, Pramonės g., – savivaldybei.

Skirtinguose miesto rajone vyrauja skirtinga tarša. Oro taršos paskutinės paros norma Dainavos mikrorajone buvo 45 mg/kub. m ir neviršijo nustatytos ribos. Šiame rajone šiais metais padidėjusi tarša buvo užfiksuota 15 kartų – dvigubai mažiau nei Petrašiūnuose.

J.Pakrosnienė pripažino, kad jų skyrius sulaukė nemažai priekaištų iš Aplinkos apsaugos agentūros, esą per mažai dedama pastangų taršai sumažinti. „Kas mums beliko – ėmėmės visų priemonių, netgi gatves laistyti“, – teigė ji.

Petrašiūnų mikrorajono pagrindinė arterija – R.Kalantos g. – jau visą savaitę kasdien laistoma ryte, 7 val., ir pavakare, 16 val. Kiek kartų ši gatvė buvo valyta, specialistai jau nė nesuskaičiuoja. „Dar niekada mieste nebuvo imtasi tokių kraštutinių priemonių“, – pabrėžė J.Pakrosnienė.

Šiandien prognozuojamas lietus, tad aplinkosaugininkai jokių gatvės laistymo darbų Petrašiūnuose neužsakė.

Dainavos mikrorajone gatvės iš viso nebuvo laistytos, nes nebuvo poreikio – užteko tik šlapiai jas nuvalyti.

Tapo detektyvais

Aplinkos apsaugos skyriaus specialistai jau kelias savaites jaučiasi lyg sekliai, nes ieško priežasčių, kodėl oro tarša Petrašiūnuose niekaip nemažėja, nors panaudotos visos įmanomos priemonės jai sumažinti.

„Atsekėme, kad oro tarša nuolat viršijama ne dėl gatvės užterštumo, o dėl netoliese veikiančių įmonių“, – užsiminė J.Pakrosnienė.

Šalia oro taršos matavimo stotelės Petrašiūnuose įsikūrusi įmonė, kuri verčiasi statybinio laužo perdirbimu. Paaiškėjo, kad ši įmonė smulkina statybinį laužą – tai labai didelis taršos kietosiomis dalelėmis šaltinis.

Specialistai turi informacijos, kad Petrašiūnuose veikia dar viena įmonė teršėja. Dėl jos veiklos 21–24 val. R.Kalantos gatvėje fiksuojamas dvigubas arba trigubas visų teršalų padidėjimas ore.

 


 

63 mg kub. m – toks viršijantis normą užterštumas užfiksuotas Petrašiūnuose.

Dainavos mikrorajone – 45 mg kub. m – toks užterštumas užfiksuotas Dainavos mikrorajone.

50 mg kub. m – tokia leistina oro taršos norma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

a.l.

a.l. portretas
Nesupratau. gyvenu veiveriu gatvej prei polklinikos(kur ligoniai vaikšto, bent jų pagaliėtų), ir nei karto niekas dar nevalė gatvės, didesnė nei metro smėlio sąnaša nuo poliklinikos iki iki šviesoforo. Tai čia valo tik vieną gatvę kaune? Čoa Pakrosnienė atsakinga? Šitai moteriškei skambinti aiškintis, nes mes nei langų negalim atsidaryti, smogas, dulkės.

laima

laima portretas
tikra tiesa o A Sanciuose trecia diena meslo smarve

siaip

siaip portretas
vakar maciau Kreves pr. kazkiek pravale, bet tik viena kelio puse, kitoje pilna smelio... O stai Paryziuje gatves kone kiekviena diena vandeniu plaunamos, tik gaila, kad iki Paryziaus mums dar labai toli.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių