Metų kaunietės paskelbimo iškilmės (vaizdo įrašas)

  • Teksto dydis:

Penktadienio vakarą Kauno valstybiniame muzikiniame teatre buvo pagerbtos Kaunui ir jo kraštui labiausiai nusipelniusios moterys bei paskelbta „Metų kaunietė 2019“. Ja tapo šešiolikmetė Andrėja Veličkaitė.

Prireikus nuverčia kalnus

Iškilmės pradėtos renginio globėjo Prezidento Gitano Nausėdos sveikinimu projekto dalyvėms.

„Dėkoju jums, kad einate savo keliu vedinos pašaukimo, dovanodamos širdį ir laiką, nešdamos viltį ir tiesdamos pagalbos ranką, semdamos kantrybę ir stiprybę iš nesibaigiančio šulinio. Prireikus – nuversdamos kalnus“, – Metų kaunietės projekto dalyvėms skriejo šie G. Nausėdos padėkos žodžiai. Šalies vadovas iš anksto sveikindamas nugalėtoją teigė tikįs, kad „prasmingos moterų veiklos stiprins Kauno bendruomenę, turtins miesto istoriją ir taps pavyzdžiu visai Lietuvai“.

„Linkiu, kad jūsų skleidžiama energija sugrįžtų jums dešimteriopai. Ateitis priklauso jums, kurios tikite savo svajonių grožiu. Jums, kurios įkvepiate kitus gražinti mūsų kasdienybę ir puoselėti tikrąsias vertybes“, – baigė skaityti Prezidento sveikinimą renginio vedėjas Vytautas Rumšas jaunesnysis.

„Diena Media News“, leidžiančios dienraštį „Kauno diena“, direktorius Tadas Širvinskas atkreipė dėmesį, kad renginyje tvyro daug gėrio ir šilumos. „Noriu padėkoti Kauno moterims. Jeigu ne jūs, ne jūs tokios, šio renginio nebūtų“, – akcentavo T. Širvinskas. Anot jo, „Metų kaunietės“ projektas skirtas ne tam, kad išrinktume tą vieną vienintelę, o apžvelgti bent kelių dešimčių moterų veiklą, plačiau pristatyti jas ir jų darbus.

Tadas Širvinskas

Pasitiktos ir išlydėtos plojimais

„Prieš pristatant pirmąją „Metų kaunietės 2019“ rinkimų finalo dalyvę scenoje su muzikine dovana – Violetos arija iš Imrės Kalmano operetės „Monmartro žibuoklė“ – pasirodė sopranas Ingrida Kažemėkaitė. Netrukus į sceną jau lipo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, pakvietęs pasižiūrėti filmuotą siužetą apie pirmąją „Metų kaunietės“ finalo dalyvę Kauno teisėją, teisminės mediacijos pradininkę Lietuvoje Giedrę Jakštienę.

„Gražia tampa kasdienybė, kai ji kuriama ant pamatinių vertybių. Esate pavyzdys mums visiems. Šilumos, šviesos, gyvybės dvelksmas tarsi simbolizuoja moterį. Sveikinu visas moteris ir linkiu sveikatos, sėkmės. Darykite ir toliau gražius, didelius darbus“, – kalbėjo V. Makūnas.

Valerijus Makūnas

„Reikia leisti žmonėms išsikalbėti. Pamatai, kad problema ne ta, dėl kurios pateiktas ieškinys, o ji neretai būna kur kas gilesnė. Tą supratus lengviau padėti jiems rasti sprendimą“, – teigė G. Jakštienė. Ji dėkojo už gražų renginį. „Apima neapsakomas įspūdis stovėti tokio didingo teatro scenoje. Noriu padėkoti visiems, kurie tiki, ką aš darau. Ačiū artimiesiems, draugams ir kolegoms. Maži darbai, kurie dirbami tyliai, sąžiningai padaro stebuklus“, – neabejojo teisėja ir mediatorė.

Salei plojimais į užkulisius išlydėjus G. Jakštienę, scenoje Markizo ariją iš R. Planquette operetės „Kornevilio varpai“ užtraukė baritonas Andrius Apšega.

„Ji ugdo tuos, kurie pakeis mus, ji ugdo Kauno, Lietuvos ir visos Europos ateitį. Pasveikinsime ją“, – pakvietė į sceną Kauno Jono Jablonskio gimnazijos direktorę Danguolę Miškinienę pristačiusi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos kanclerė Daiva Rastenytė.

Daiva Rastenytė

D. Miškinienė sakė, kad jos tikslas yra, kad vaikai norėtų eiti į mokyklą. „Daug kartų esu sėdėjusi šioje salėje, bet niekada negalvojau, kad teks stovėti šioje scenoje. Noriu padėkoti visiems, kurie man įteikė pasitikėjimo mandatą stengtis toliau, kad Kauno miesto vaikai turėtų tarptautinius standartus atitinkantį išsilavinimą“, – žadėjo direktorė, atsiimdama „Metų kaunietės“ finalo dalyvės statulėlę.

Toliau renginio programoje – dar viena muzikinė atgaiva širdžiai. Šįkart – Silvos čardašas iš operetės „Silva“ su Ieva Goleckyte ir baleto trupe.

Pristatė kardinolas S. Tamkevičius

Vytauto Didžiojo universiteto rektoriui Juozui Augučiui buvo patikėta pristatyti Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos, veikiančios kaip daugiafunkcis centras, direktorę Dalią Lapėnienę. „Labai džiaugiuosi, kad finale yra daug švietimo srities atstovių“, – sakė rektorius.

D. Lapėnienė atkreipė dėmesį, kad mokytojai į mokyklą lyg ir ateina dėstyti dalyko, bet iš tikrųjų labiausiai ugdomos bendrosios mokinių vertybės, kas yra labai svarbu, vaikai motyvuojami kurti. „O mokiniai savo ruožtu motyvuoja mokytojus“, – teigė kaunietė, besidžiaugianti savo pasirinkimu dirbti mokykloje ir nesigaili sprendimo į šią sritį pasukti iš medicinos.

Ji neslėpė, kad mokytojai ne dažnai išgirsta padėkų, pagyrimų, bet šie rinkimai, anot jos, įrodė, kad Kaunui ir kauniečiams labai svarbi mokytojo profesija, kas reiškia, jog Kaunas yra modernus ir intelektualus miestas.

Šios pedagogės ir mokyklos vadovės ir jos veiklos filmuotą siužetą bei sveikinimus netrukus pakeitė Liudas Mikalauskas su Don Bazilio arija iš Džiakomo Rossini operos „Sevilijos kirpėjas“.

Juozas Augutis

Jo Eminencija kardinolas Sigitas Tamkevičius, pristatydamas Kazio Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės Petrašiūnų skyriaus vedėją Ritą Kabašinskienę, neslėpė, kad kardinolui neįprasta kalbėti iš scenos.

„Bet esu laimingas galėdamas pasveikinti visas finalo dalyves, o ypatingai vieną iš jų. Ant vieno kardiologo sienos mačiau šūkį „Malšinti skausmą yra dieviškas darbas“. Malšinti skausmą pašaukti medikai, bet ypatingai paliatyvinės srities atstovai. Iš visos širdies noriu pasveikinti R. Kabašinskienę, kuri jau 22 metus palydi žmones į anapusybę, į Dievo namus. 22 metai nepaprastai atsakingo ir sunkaus darbo, žinant, kad žmogus už savaitės ar kelių dienų iškeliaus. Tik stiprus žmogus gali pakelti tokį darbą“, – kalbėjo S. Tamkevičius.

R. Kabašinskienė sakė, kad dėmesys paliatyviai pagalbai rodo, kad visuomenė jau suaugo. „Žmogus gimsta meilėje ir mirti turi meilėje“, – sakė medikė.

Sigitas Tamkevičius

Neketina sustoti

Finalinė renginio dalis pasitikta skambant Elizos arijai iš Frederiko Low miuziklo „Mano puikioji ledi“, kurią atliko Ieva Juozapaitytė.

Ir štai visų laukta šventės kulminacija. Kuri iš dviejų likusių finalo dalyvių kauniečių valia tapo „Metų kauniete 2019“?

Vaizdo siužetus apie jas abi sekė grupės „Queen“ daina labai simboliniu pavadinimu „Don’t stop me now“ (angl. „Nestabdyk manęs dabar“) su Marija Arutiunova ir vokaline grupe, kurios vadovė – Rasa Vaitkevičiūtė.

Projekto mecenato „Vikonda“ valdybos pirmininkė Jolanta Blažytė atkreipė dėmesį, kad visų finalo dalyvių misija iki šiol buvo tarnauti visuomenei. „O šiandien mes joms padovanojame, užkrauname dar vieną misiją – būti orientyru, vėliava, į ką lygiuosis visuomenė“, – kalbėjo J. Blažytė.

Jolanta Blažytė

„Dirbame taip, kad rytojus ateitų. Ir ne tik rytojus. Nepaisant visų sunkumų šiame darbe jaučiu pilnatvę“, – filmuotame siužete lankydama mažuosius pacientus sakė Kauno klinikų Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vadovė Ilona Aldakauskienė, viena iš medikų, kurių pastangomis išgyveno mažiausia šalies naujagimė – 350 g mergytė.

„Metų kaunietės“ finalo dalyvės apdovanojimą ji sakė priimanti kaip įvertinimą už atliktus darbus ir įpareigojimą nesustoti.

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, prieš paskelbdamas „Metų kaunietės 2019“ pavardę, dėkojo „Kauno dienai“ už iniciatyvą rengti tokį projektą, gyrė kaunietes už veiklumą.

Visvaldas Matijošaitis

„Man labai didelė garbė būti išrinktai Metų kauniete, didelė garbė būti finale tarp labai nusipelniusių moterų“, – kalbėjo A. Veličkaitė, rankose laikydama Metų kaunietės statulėlę.

„Metų kaunietės“ rinkimų finalo dalyvių nuotaiką puikiai atitiko Kauno valstybinio muzikinio teatro tenoro Kęstučio Alčauskio atliekama daina „Feeling good“ (angl. „Jaučiuosi gerai“) ir Kauno valstybinio muzikinio teatro choro užtraukta Michaelo Jacksono „We are the world“ (angl. „Mes esame pasaulis“).

Didžiuojamės ir dėkojame

Šis dienraščio „Kauno diena“ organizuojamas socialinis projektas visuomenės vertinamas už prasmingą misiją paviešinti bei plačiau pristatyti Kaunui ir Kauno kraštui socialinėje, visuomeninėje, akademinėje, kultūros ar kurioje nors kitoje srityje nusipelniusias, aplinkinių ir visų gyventojų labui besidarbuojančias moteris, merginas.

 

 

Tad natūralu, kad rinkimai, vykstantys jau aštuntą kartą, sulaukia vis didesnio visuomenės ir atskirų bendruomenių dėmesio, o projekto dalyvės – vis didesnio palaikymo.

Į Metų kaunietės rinkimus įsitraukė ne tik kauniečiai, bet ir kitų miestų, rajonų gyventojai, net šalies vadovai. Eidama prezidentės pareigas renginį globojo Dalia Grybauskaitė, o šiemet renginį globoja Prezidentas Gitanas Nausėda.

Metų kaunietės rinkimų dalyvės – pačių kauniečių ar organizacijų pastebėtos ir į projektą pasiūlytos veiklios kandidatės. Tai nuostabios, talentingos, kūrybingos, ryžtingos, kantrios ir atsidavusios moterys, merginos, neatsiejamos nuo Kauno ir Lietuvos garsinimo, pasididžiavimo savo miestu ir valstybe jausmo, neatsiejamos nuo dėkingumo už visas jų pastangas, kad Kauno kraštas būtų tas, kuriame jaučiamės saugiai, jaukiai, norime gyventi būtent čia ir čia auginti savo vaikus.

Pagerbtos šešios finalo dalyvės

Iš pradžių dienraštyje „Kauno diena“ ir portale kauno.diena.lt buvo pristatyta 20-ies moterų, merginų, pernai išsiskyrusių savo veikla, pasiekimais. Kauniečiai balsuodami išrinko projekto dalyvių dešimtuką, vėliau išrinktas finalinis kandidačių šešetukas.

Nugalėtoją lėmė kauniečių balsai, atiduoti balsuojant internete, užpildant specialius kuponus „Kauno dienos“ laikraštyje ir siunčiant SMS.

„Metų kaunietė 2019“ apdovanojimo iškilmių metu buvo pagerbtos visos finalo dalyvės.

Režisierius Kęstutis S. Jakštas su Kauno valstybinio muzikinio teatro ir „Kauno dienos“ atstovų komanda finalinį renginį pavertė įsimintinu ir svečiams, ir „Metų kaunietės“ projekto dalyvėms.

Joms ir renginio žiūrovams skirtoje koncertinėje programoje skambėjo arijos iš žymiausių operų ir populiarių operečių, dainos iš pasaulinio garso miuziklų, baleto scenos iš spektaklių.

Dalyvavo teatro solistai Liudas Mikalauskas, Kęstutis Alčauskis, Marija Arutiunova, Andrius Apšega, Ieva Goleckytė, Ieva Juozapaitytė, Ingrida Kažemėkaitė, vokalinis ansamblis (vadovė Rasa Vaitkevičiūtė), choro ir baleto artistai, teatro simfoninis orkestras (dirigentas Jonas Janulevičius).

Beje, „Metų kaunietei 2019“ apie laimėjimą primins garsaus Lietuvos karikatūrininko ir stiklo dizainerio Edmundo Unguraičio sukurta unikali vardinė statulėlė ir rėmėjų prizai. Likusios penkios finalo dalyvės taip pat apdovanotos vardinėmis E. Unguraičio statulėlėmis, rėmėjų prizais.

Floristas Marijus Gvildys pasirūpino gėlių puokštėmis, skirtomis kiekvienai finalo dalyvei.

Sulaukė didžiausio palaikymo

Į Metų kaunietės titulą pretendavo šešios dalyvės, sulaukusios daugiausia „Kauno dienos“ ir portalo kauno.diena.lt skaitytojų balsų. Į finalą išrinktos:

ANDRĖJA VELIČKAITĖ – šešiolikmetė, kuri, pamačiusi viešojo transporto stotelėje susmukusį ir, kaip vėliau paaiškėjo, netekusį sąmonės ir nebekvėpuojantį vyrą, nesutriko ir darė viską, kad jo gyvybė būtų išgelbėta.

DALIA LAPĖNIENĖ – Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos, veikiančios kaip daugiafunkcis centras, direktorė, kurios vadovaujamoje mokykloje daug dėmesio skiriama visų socialinių grupių poreikiams. Mokyklos veikloje vadovaujamasi bendruomeniškumo, pilietiškumo, dvasingumo, intelektualumo, kūrybiškumo vertybėmis, derinamas tradicinis akademinis ugdymas ir inovatyvus informacinių technologijų integravimas.

DANGUOLĖ MIŠKINIENĖ – Kauno Jono Jablonskio gimnazijos direktorė, inicijavo ir įgyvendino inovatyvių veiklų ir tarptautinių bei vietinių projektų, kurie išjudino gimnazijos bendruomenę ir įkvėpė naujiems iššūkiams.

GIEDRĖ JAKŠTIENĖ – Kauno teisėja, teisminės mediacijos pradininkė Lietuvoje, pati jau padėjusi daugybei šeimų ir toliau didinanti mediacijos prieinamumą vesdama specialius seminarus, paskaitas specialistams apie šią efektyvią ginčų sprendimo procedūrą, kurios metu ginčą padedama išspręsti taikiai, randant abiem šalims geriausią sprendimo variantą.

ILONA ALDAKAUSKIENĖ – Kauno klinikų Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vadovė, viena iš medikų, kurių pastangomis išgyveno mažiausia šalies naujagimė – 350 g mergytė. Gydytoja su kolegomis yra padėjusi daugybei anksčiau laiko šį pasaulį išvydusių mažylių, kad šie kabintųsi į gyvenimą ir augtų kuo sveikesni.

RITA KABAŠINSKIENĖ – Kazio Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės Petrašiūnų skyriaus vedėja, besirūpinanti žmonėmis, kurių gyvenimas jau gęsta, atsidavusi, nuoširdi, viena paliatyviosios slaugos pradininkių Lietuvoje.

Tapo aštuntąja Metų kauniete

Pernai Metų kaunietės titulą pelnė Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Išeminės širdies ligos skyriaus vadovė profesorė Olivija Gustienė, užpernai triumfavo tuometinė Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkė, humanitarinių mokslų daktarė, Lietuvos kultūros tarybos narė ir pasaulinės ICOMOS organizacijos Lietuvos biuro viceprezidentė Ingrida Veliutė.

Metų kaunietės titulą jau yra pelniusios olimpinė čempionė Rūta Meilutytė, tekstilininkė, Kalėdų eglių kūrėja Jolanta Šmidtienė, Kauno apskrities vyrų krizių centro viena steigėjų ir vadovė psichologė Dovilė Bubnienė, Kauno senamiesčio draugijai vadovavusi Aistė Grybauskienė, profesionali vargonininkė ir J.Gruodžio konservatorijos dėstytoja, viena iš seniausių Lietuvos istorinių vargonų restauravimo iniciatorių Dalia Jatautaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kostas

Kostas  portretas
Ir Kaunas turi savo Greta Tunberg ddddd

Ech

Ech portretas
Konkursas išsigimė. Pacankė laimėjo, kad greitąją išvietė, nes mažvaikiai balsavo. Koncerto paskutiniai du kūriniai - parodija.

KAUNO DIENA

KAUNO DIENA portretas
AČIŪ renginio už transliaciją
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių