Pa­va­sa­rio Kau­no mu­gė­je ne­trū­ko pre­kiau­to­jų ir ren­gi­nių

  • Teksto dydis:

Tris die­nas Kau­no cent­re kau­nie­čių ir mies­to sve­čių dė­me­sį trau­kė Lais­vės alė­jo­je ir Se­na­mies­ty­je vy­ku­si pa­va­sa­rio Kau­no mu­gė. Su­si­rin­ku­siuo­sius pa­si­žval­gy­ti ir ap­si­pirk­ti kvie­tė be­ne 700 pre­kiau­to­jų. Jų vir­ti­nė nu­si­drie­kė apie 6,5 km. Ras­ti bu­vo ga­li­ma vis­ko. Nuo so­di­nu­kų, ran­kų dar­bo ga­mi­nių iki iš­skir­ti­nių ver­bų ar sū­rių. Kau­nie­čių dė­me­sį trau­kė dau­gy­bė edu­ka­ci­nių, pra­mo­gi­nių, spor­to veik­lų, vie­šos pa­skai­tos ir kon­cer­tai.

600 at­li­kė­jų – Ro­tu­šės aikš­tė­je

„La­bai no­rė­jo­me, kad ši mu­gė pri­trauk­tų uni­ka­lius, sa­vo ran­ko­mis vie­ne­ti­nius dar­bus ga­mi­nan­čius mū­sų ama­ti­nin­kus, mais­to spe­cia­lis­tus ir ūki­nin­kus. Sten­gė­mės su­reng­ti ryš­kią kul­tū­ri­nę mu­gės da­lį. Ti­ki­me, kad mums pa­vy­ko tai pa­da­ry­ti. Mies­to mu­gė tu­ri bū­ti ne tur­gus, o pro­ga sa­vo kū­ry­bą ar kraš­tą pri­sta­ty­ti. Džiu­gu, kad ne­ma­žai dė­me­sio su­lau­kė to­liau­sia­me mu­gės taš­ke – Ro­tu­šės aikš­tė­je vy­kę Lie­tu­vos re­gio­nų pri­si­sta­ty­mai. Pa­vy­ku­siais lai­ko­me ir gur­ma­niš­ko bei tra­di­ci­nio mais­to fes­ti­va­lius“, – pa­sa­ko­jo ren­gi­nio or­ga­ni­za­to­rius, Všį „Su­kur­ta LT“ va­do­vas Da­rius Strai­gis.

Ro­tu­šės aikš­tė­je su­si­pa­žin­ti bu­vo ga­li­ma ne tik su re­gio­nų, bet ir su kal­vių, stog­den­gių, klum­pių dro­žė­jų, mui­lo, smil­ka­lų ga­min­to­jų ama­tais ir gy­ve­ni­mu. Bu­vo ver­da­ma sriu­ba, ke­pa­ma tra­di­ci­nė duo­na, vy­ko vil­nos vė­li­mo už­siė­mi­mai, me­džio lė­lių ga­my­ba ir dau­gy­bė ki­tų įdo­my­bių.

„Skai­čiuo­ja­me, kad vien ant Ro­tu­šės aikš­tės sce­nos li­po apie 600 at­li­kė­jų iš 50 ko­lek­ty­vų. Jiems vadovavo ren­gi­nio re­ži­sie­rius ir ve­dė­jas Gin­ta­ras Vid­man­tas. Mu­gė su­lau­kė ir gar­bių sve­čių. Čia ap­si­lan­kė ir Sei­mo pir­mi­nin­kas Vik­to­ras Pranc­kie­tis su ko­man­da. Jis mo­kė­si pin­ti iš vy­te­lių, iš­ban­dė ki­tus ama­tus“, – pa­sa­ko­jo už kon­cer­to da­lį at­sa­kin­ga Ais­tė Gry­baus­kie­nė.

Mu­zi­ka ir krep­ši­nis – jau­ni­mo zo­no­je

Šeš­ta­die­nį ir sek­ma­die­nį at­gi­jo ir Jau­ni­mo zo­na, įsi­kū­ru­si prie Kau­no mu­zi­ki­nio teat­ro. Čia praei­vius tap­ti da­ly­viais kvie­tė skrai­dyk­lių, rie­džių lenk­ty­nės, žong­li­ra­vi­mo ir šo­kių pa­mo­kos bei ki­tos pra­mo­gos. Or­ga­ni­za­to­riai juo­kia­si, kad mu­gė tik įro­dė, jog Kau­nas – krep­ši­nin­kų mies­tas. Po­pu­lia­riau­sia pra­mo­ga ta­po mė­ty­mo į krep­šį rung­tis, su­lau­ku­si apie 150 da­ly­vių.

Mies­to mu­gė tu­ri bū­ti ne tur­gus, o pro­ga sa­vo kū­ry­bą ar kraš­tą pri­sta­ty­ti.

Vis dėl­to šeš­ta­die­nio stip­riau­siu ak­cen­tu ta­po au­to­ri­nių dai­nų „Uni­ka­lūs pa­ra­dok­sai“ kon­kur­sas.

„Šis kon­kur­sas vir­ši­jo vi­sus mū­sų lū­kes­čius. Žiū­ro­vams pa­gei­dau­jant, kon­kur­są net te­ko pra­tęs­ti – sce­no­je pa­si­ro­dė dar dvi jau­ni­mo gru­pės ne kon­kur­so tvar­ka. Iš dau­giau nei 10 da­ly­vių ge­riau­sios gru­pės ti­tu­lą iš­ko­vo­jo vil­nie­čiai „Black Bi­ceps“, o ap­do­va­no­ji­mas už ge­riau­sią kū­ri­nį ati­te­ko kau­nie­čių gru­pei „Van­de­ni­lis“, – pa­sa­ko­jo už Jau­ni­mo zo­ną at­sa­kin­ga, ren­gi­nių or­ga­ni­za­to­rių stu­di­jos „Mu­ha“ va­do­vė Aud­ro­nė Ar­kaus­kai­tė.

Da­ly­vius ver­ti­no Lie­tu­vos bliu­zo ka­ra­lie­nė Ari­na, mu­zi­kos ir ki­no pro­diu­se­ris Da­lius Plet­nio­vas, ro­ko gi­ta­ris­tas ir pro­diu­se­ris Gied­rius Bal­čiū­nas-Jum­bo, pro­fe­sio­na­lus vo­ka­lis­tas ir gi­ta­ris­tas Ra­mū­nas Di­far­tas ir mu­zi­kos klu­bo „Lem­my“ bend­ra­tur­čiai Ne­ri­jus Vo­ro­bė­jus ir Si­mo­nas Kra­saus­kas.

Skai­čiuo­ja­ma, kad per kon­kur­są ir ki­tus pa­si­ro­dy­mus ant Jau­ni­mo zo­nos sce­nos sa­vo ta­len­tus pa­de­monst­ra­vo apie 200 at­li­kė­jų. Šeš­ta­die­nį mu­gės sve­čius ste­bi­no ir su spal­vo­tų dū­mų už­dan­ga iš Vil­niaus at­vy­ku­sios aso­cia­ci­jos LMK na­riai. Jie smal­suo­lius su­pa­žin­di­no su mo­to­cik­liz­mo Lie­tu­vo­je is­to­ri­ja, sau­gaus eis­mo tai­syk­lė­mis bei ap­do­va­no­jo klau­sy­to­jus at­švai­tais.

Mu­gė­je – pre­kiau­to­jų įvai­ro­vė

Mu­gė­je dau­gu­mą su­da­rė lie­tu­vių pre­ky­bi­nin­kų ga­mi­niai, ta­čiau bu­vo ga­li­ma ras­ti ir Lat­vi­jos, Es­ti­jos, Len­ki­jos, Bal­ta­ru­si­jos, Uk­rai­nos, Veng­ri­jos, Gru­zi­jos ir ki­tų ša­lių ama­ti­nin­kų dar­bų, at­si­vež­tų iš­skir­ti­nių mais­to pro­duk­tų.

„La­bai sten­gė­mės, kad mu­gė­je bū­tų pre­kiau­ja­ma tik ori­gi­na­liais, ran­kų dar­bo ar sa­vo jė­go­mis ga­min­tais pro­duk­tais. Čia bu­vo ga­li­ma ras­ti ir vie­ne­ti­nių dra­bu­žių, ke­ra­mi­kų, ju­ve­ly­rų, mez­gė­jų, kal­vių, dro­žė­jų, dai­li­nin­kų ir ki­tų me­ni­nin­kų bei ama­ti­nin­kų ga­mi­nių, taip pat ir vie­ti­nių ūkių ga­mi­na­mų ir ruo­šia­mų mais­to pro­duk­tų, ki­tų ūkio reik­me­nų. Ar­tė­jant šv. Ve­ly­koms mu­gė­je bu­vo ga­li­ma įsi­gy­ti ir pa­čių įvai­riau­sių ver­bų, me­di­nių ir tik­rų kiau­ši­nių, mar­gi­ni­mo prie­mo­nių. Ačiū vi­siems da­ly­viams, at­vy­ku­siems ir pa­ro­džiu­siems, kuo gy­ve­na“, – pre­ky­bi­nin­kus įver­ti­no D. Strai­gis.

Or­ga­ni­za­to­rius nuo­gąs­tau­ja, kad dėl se­zo­niš­ku­mo į anks­ty­vo pa­va­sa­rio mu­gę ne­pa­vy­ko pri­trauk­ti pa­kan­ka­mai eko­lo­giš­kų ūkių. Vis dėl­to dau­gu­ma jų pa­ža­dė­jo at­vyk­ti į ru­dens mu­gę, ku­rio­je jau tu­rės už­siau­gi­nę švie­žių pro­duk­tų.

Ru­de­nį – tarp­tau­ti­nė mu­gė

Ki­ta „Kau­no mu­gė“ pla­nuo­ja­ma rug­sė­jo mė­ne­sį. Ją taip pat or­ga­ni­zuo­ti pa­ves­ta VšĮ „Su­kur­ta LT“. Or­ga­ni­za­to­riai at­sklei­džia, kad ru­dens mu­gė­je ti­ki­si dar di­des­nio su­si­do­mė­ji­mo kul­tū­ri­ne mu­gės da­li­mi ir dau­giau no­rin­čių­jų ne­mo­ka­mai pri­si­sta­ty­ti ir pa­ro­dy­ti, kuo už­sii­ma.

Tie­sa, pla­nuo­ja­ma ren­gi­nį padaryti tarp­tau­ti­nį.

„Pa­va­sa­rį su­si­pa­ži­no­me su Lie­tu­vos re­gio­nais, jų kul­tū­ra ir mais­tu. Ru­de­nį kvie­si­me su­si­pa­žin­ti su kai­my­ni­nių ir ki­tų vals­ty­bių kul­tū­ra, tra­di­ci­nė­mis vir­tu­vė­mis“, – apie pla­nus pa­sa­ko­jo D. Strai­gis.

Or­ga­ni­za­to­rius ti­ki­na, kad pa­si­tei­si­no idė­ja su­reng­ti „Gur­ma­nų so­do“ va­ka­rą. Čia bu­vo ga­li­ma su­si­pa­žin­ti su re­tais, eg­zo­tiš­kais mais­to pro­duk­tais, jų pa­ra­gau­ti. Šią idė­ją ti­ki­ma­si plė­to­ti ir atei­ty­je.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sentikis

sentikis portretas
prisimine, vos ne dvi savaites praeja...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių