Pakaunė eilę į darželius trumpina nestandartiniais sprendimais

Kauno rajone, kuriame gyventojų skaičius stabiliai auga, išlieka darželių trūkumo problema. Savivaldybė imasi įvairių būdų, kad laukiančiųjų eilė sutrumpėtų.

Nuo šių metų rugsėjo 1 d. papildomai įsteigtos dvi ugdymo grupės, 40 vietų Ilgakiemio mokykloje-darželyje ir Batniavos mokykloje-daugiafunkciame centre.

Spalio 1 d. duomenimis, Kauno rajone eilėje į darželius liko laukti 681 vaikas nuo 1,5 iki 2,5 metų. Daugiausia norinčių lankyti darželius yra Užliedžių, Domeikavos, Garliavos, Akademijos, Garliavos apylinkių seniūnijose.

Ikimokyklinio ugdymo paslaugos visiškai tenkinamos Babtų, Ežerėlio, Kulautuvos, Zapyškio seniūnijose. Kauno rajono darželius šiuo metu lanko 3 356 vaikai, o dar 232 – privačius darželius.

Išpirks tris darželius

Vieną problemos sprendimo būdų savivaldybė jau yra išbandžiusi anksčiau išpirkdama nekilnojamojo turto vystytojų pastatytą vaikų darželį Vijūkuose (Užliedžių seniūnija). Dabar planuojama išpirkti pastatytus darželius Garliavoje, Noreikiškėse ir Domeikavoje. Planuojama, kad kiekviename iš jų bus po a6tuonias grupes, numatyta moderniai, ergonomiškai ir technologiškai efektyviai įrengti patalpas vaikų sportui ir poilsiui, o darželių kiemuose – žaidimų įrenginius, takelius, suoliukus ir aikšteles.

Pasak Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Jono Petkevičiaus, tai iš dalies padės spręsti vietų trūkumo darželiuose problemą. Naujas ikimokyklinio ugdymo įstaigas Garliavoje, Noreikiškėse ir Domeikavoje galės lankyti 480 mažylių.

Nuo vasario – naujas modelis

Kitas sprendimo būdas – "Šeimos darželio" modelis – yra visiška naujiena. Jį Kauno rajono savivaldybė pradės taikyti nuo kitų metų vasario 1 d. Šiuo metu vykdomi pasirengimo darbai, todėl, pasak J.Petkevičiaus, tiksliai įvardyti, kiek vaikučių lankys tokius darželius, dar nėra galimybės.

Pasak Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo J.Petkevičiaus, nauji darželiai iš dalies padės spręsti problemą.

Tokia paslauga pirmiausia bus teikiama tose Kauno rajono seniūnijose, kuriose yra daugiausia į darželius nepatekusių vaikų.

Pagal savivaldybės tarybos rugsėjo 26 d. patvirtintą naują "Šeimos darželio" modelį, penkis ikimokyklinio amžiaus vaikus vienas asmuo galės prižiūrėti namuose arba nuomojamose patalpose. Jeigu tokiose patalpose bus tenkinami higienos normų reikalavimai, vienu metu daugiau darbuotojų galės prižiūrėti didesnį skaičių vaikų.

Šeimos darželius galės lankyti Kauno rajone gyvenantys 2–5 metų vaikai, kurie nepatenka į savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigas ir nelanko nevalstybinių darželių bei negauna mokesčio dalies kompensacijos. Priežiūros paslauga nutraukiama vaikui pradėjus lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigą.

Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas pabrėžė: pagal šį modelį vaikų priežiūros paslaugos teikėjai neorganizuoja ugdomosios veiklos – vykdo tik vaikų priežiūrą, o vaiko maitinimo išlaidas turės padengti tėvai, taip pat savo atžalas pagal poreikį aprūpinti ir individualiomis mokymo ir higienos priemonėmis.

Pagal "Šeimos darželio" modelį vaikų priežiūros paslaugos teikėjai neorganizuoja ugdomosios veiklos – vykdo tik vaikų priežiūrą, o vaiko maitinimo išlaidas turės padengti tėvai, taip pat savo atžalas pagal poreikį aprūpinti ir individualiomis mokymo ir higienos priemonėmis.

Nusprendę teikti tokią paslaugą ir reikalavimus atitinkantys asmenys metams bus įdarbinti artimiausiame darželyje ir laikomi jo darbuotoju su visomis socialinėmis garantijomis. Jiems bus mokamas atlyginimas ir kompensuojamas patalpų nuomos mokestis. Sutartis su asmeniu kasmet gali būti pratęsiama pagal poreikį, kol seniūnijoje bus nepatekusių į darželius vaikų.

Modernizuoja esamus darželius

Šiuo metu Kauno rajono savivaldybė, skyrusi 1 mln. eurų ir pasitelkusi ES lėšas (0,9 mln. eurų), modernizuoja Raudondvario lopšelį-darželį. Darželis, atlikus projekte numatytus darbus, pasikeis tiek iš išorės, tiek viduje, taip pat bus sutvarkyta aplinka. Modernizuotoms erdvėms bus nupirkti nauji baldai.

Nedideliame Ilgakiemio lopšelyje-darželyje taip pat pradėti atnaujinimo darbai, tam skirta 0,5 mln. eurų. Darželyje bus atliktas kapitalinis remontas. "Tokia yra savivaldybės pozicija – pertvarkyti modernizuojamuose darželiuose viską, kas reikalinga, kad po kelerių metų nereikėtų vėl grįžti, todėl skiria daugiau lėšų, nei gaunama projektinių iš ES", – pabrėžė Ekonomikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Gražina Čepulienė.

Kauno rajone yra nemažai privačių darželių, juos lanko 232 vaikai.

Ji sakė, kad šiemet Kauno rajono savivaldybė yra suplanavusi Zapyškio ir Lapių lopšelių-darželių atnaujinimą. Tokiems planams yra pritarusi taryba. Šiuo metu derinami dokumentai dėl dalinio ES finansavimo. Lygiagrečiai rengiamasi pirkti techninius projektus.

Abu darželiai – nedideli, tačiau jau senokai yra sulaukę investicijų. Kol kas šių projektų vertė dar neaiški, nes atliekami projektavimo darbai. Taip pat pradėti lopšelio-darželio "Obelėlė" atnaujinimo projektavimo darbai. Šiam objektui dar ieškoma finansavimo šaltinio.

Planuose yra ir Jonučių darželio išplėtimo darbai šalia esančiose buvusio kultūros centro patalpose. Tačiau darbai prasidės tik kitais arba 2021 m.


Valerijus Makūnas

Kauno rajono meras

Komentaras

Ikimokykliniam ugdymui, kaip ir švietimui apskritai, Kauno rajone visuomet teikiame prioritetą. Ieškodami įvairių galimybių, mes jau praėjusiais metais kvietėme Kauno miesto vadovybę kartu spręsti darželinukų problemą, bandėme tartis, kad į mieste esančias laisvas vietas būtų priimami rajono vaikai, tačiau dialogas buvo neproduktyvus – po apsikeitimo raštais ir poros susitikimų, miesto savivaldybė vėliau į derybas nebesileido, jokių konkrečių pažadų nedavė – susitarti nepavyko.

Negana to, šį rudenį situaciją apvertė aukštyn kojomis, teigdama, kad neva jie siūlė rajonui priimti vaikus į miesto darželius. Buvo pateikiami fiktyvūs, nežinia kuo paremti skaičiai apie esamą situaciją. Visiškai nepagrįstas ir nepriimtinas paskutinis Kauno miesto savivaldybės pareiškimas dėl numatomo mokesčio už darželį lengvatos panaikinimo vaikams, kurių tėvai nėra deklaravę gyvenamosios vietos mieste – dėl to mokestis rajono vaikams išaugs.

Toks sprendimas yra diskriminacinio pobūdžio, vaikų skirstymui teritoriniu požiūriu jokio pagrindo nėra. Dar 2015 m. rugsėjo 11 d. Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi Vyriausybės atstovo Panevėžio apskrityje pareiškimą Panevėžio miesto savivaldybės tarybai dėl norminio administracinio akto dalies teisėtumo ištyrimo, nurodė, kad priėmimo į darželius negali riboti gyvenamosios vietos deklaravimas. Įstatymai numato, kad į kitos savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigas vaikas gali būti priimtas tuo atveju, jeigu joje yra laisvų vietų.

Jei Kauno miesto taryba patvirtins paskelbtąjį ketinimą, bus pažeisti ne tik įstatymai, bet ir daugybės mūsų gyventojų interesai. Kauno rajono savivaldybė pasiruošusi juos ginti ir priimti atitinkamus sprendimus.

Labai gaila, kad Kauno miesto vadovai, rugsėjo pradžioje paskelbę apie siekį prisijungti dalį Kauno rajono teritorijos, dabar ėmėsi priemonių gyventojų supriešinimui didinti. Nepaisant to, esu įsitikinęs, kad išeitį visuomet galima



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kur du pešasi trečias laimi. Šįkart kitaip, greičiausiai pralaimės tėvai su didesniais mokesčiais

*

* portretas
Plius - ikimokyklinio ugdymo, vaikų ir suaugusiųjų neformaliojo švietimo organizavimas, vaikų ir jaunimo užimtumo organizavimas. Tai, matyt, visos bėdos ir yra tame, kad dėl kažkokių priežaščių KRS to daryt nenori ir visi kažkodėl pult pradeda gretimą savivaldybę, užuot reikalavę iš savosios pradėti dirbti gyventojų labui:)

*

* portretas
Kaltinimai savivaldybei yra teisingi, nes jai pgl teisės aktus ir yra patikėta funkcija - savivaldybės teritorijoje gyvenančių vaikų iki 16 metų mokymosi pagal privalomojo švietimo programas užtikrinimas.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių