Nacionalinis kraujo centras pasirašė bendradarbiavimo sutartį su studentais

  • Teksto dydis:

Kaune, vykstant kasmetiniam studentų rengiamame Pavasario festivalyje, buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp Nacionalinio kraujo centro (NKC) ir Lietuvos studentų sąjungos (LSS). Sąjungos atstovo teigimu, ši sutartis padės įgyvendinti pilietiškumo ugdymo tikslus, o NKC manymu, taip formaliai buvo įteisinta jau seniau užsimezgusi glaudi partnerystė.

Studentai tarp kraujo donorų – vieni aktyviausių

Studentų skvere vykusiame viename iš Pavasario festivalio renginių buvo pasirašyta ir bendradarbiavimo sutartis, siekianti sustiprinti NKC ir studentų partnerystę. Anot LSS prezidento Pauliaus Vaitiekaus, tai žingsnis link dar aktyvesnio pilietiškumo ugdymo, be to, sutartis padės įgyvendinti ir ilgalaikius tikslus.

„Sąjunga nori stiprinti pilietiškumo ugdymą, o kraujo donorystė yra vienas iš jo pasireiškimų. Su NKC esame dirbę anksčiau, matome, kad ryšys tarp studentų ir NKC jau yra užsimezgęs. Tikime, kad sutartis padės abiem organizacijoms įsitraukti į viena kitos veiklas, pritraukiant dar daugiau piliečių susidomėjimo“, – kalbėjo pašnekovas.

NKC direktoriaus Daumanto Gutausko teigimu, studentai yra vieni aktyviausių tarp kraujo donorų visoje Lietuvoje, tad ši partnerystė – svarbi abiem pusėms.

„Šis formalus pasirašymas yra jau egzistuojančios draugystės įtvirtinimas. Su LSS mes bendraujame jau ne pirmus metus ir studentai yra vieni iš aktyviausių kraujo donorų apskritai populiacijoje. Labai džiaugiuosi, kad ši sutartis formalizuoja mūsų santykius ir mes tampame tikrais, sutartiniais partneriais“, – tvirtino NKC vadovas.

Paklaustas, kodėl svarbu bendradarbiauti su nevyriausybinėmis organizacijoms (NVO), D. Gutauskas neslepia, kad tai – didžiuliai pagalbiniai resursai.

„Valstybės aparatas ne visada sugeba laiku sureaguoti į pokyčius, ne dėl to, kad nemokėtų, bet dėl procedūrų, kurių jie priversti laikytis. O NVO gali veikti panašiai kaip privatus verslas, imtis staigių sprendimų, kaip matėme ir per COVID19 pandemiją“, – teigė NKC direktorius.

Partnerio nuotr.

Norinčių duoti kraujo – daugėja

Kiekvieną savaitę NKC organizuoja išvykas po įvairius miestelius ir kviečia piliečius duoti kraujo – ne išimtis ir Pavasario festivalis, kuriame duoti kraujo planuoja bent 50 dalyvių. NKC vadovo teigimu, pastarosios šių metų kraujo donorystės tendencijos nuteikia itin teigiamai.

„Noriu pasidžiaugti, kad, lyginant su pandeminiu laikotarpiu 2020 m., kraujo donacijos skaičius išaugęs aštuoniais tūkstančiais. O per šių metų pirmą ketvirtį turime 2 tūkst. daugiau naujų, pirmą kartą kraują duodančių donorų, nei praėjusiais metais per tą patį laikotarpį. Lietuviai labai empatiški ir susitelkę žmonės“, – džiaugiasi D. Gutauskas.

Anot jo, žmonės dažnai teiraujasi, ar karo alinamoje Ukrainoje nepritrūksta kraujo donorų – vis dėlto vadovo teigimu, šiuo metu labiausiai trūksta kraujo maišelių ir vienkartinių priemonių kraujo surinkimui.

„Su visuomenės pagalba ir aukomis jau nupirkome ir išsiuntėme į Ukrainą 25 tūkst. maišelių kraujui. Žadame ruošti trečią siuntą, kurią organizuojame patys – į Ukrainą keliaus mūsų savanoriai”, – pasakoja NKC direktorius D. Gutauskas.

Primename, kad Kaune kraujo duoti galite adresu Vytauto pr. 13.



NAUJAUSI KOMENTARAI

apgailėtina

apgailėtina portretas
ką reiškia minusas prie teigiamo vertinimo? Ką reiškia teigiamo vertinimo sumažėjimas ir dar su minuso ženklu ,paspaudus teigiamą vertinimą? Kodėl tai daroma?

studentu

studentu portretas
kraujo plazma keliaus i uzsieni ,turbut tam ir reikia kraujo?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių