Mamos ir kūdikio tragedija atveria piktžaizdes: po gimdymo moterys pagalbos nesulaukia?

  • Teksto dydis:

Nauja gyvybė ant rankų, bet nėra jėgų, galvoje tuštuma, beviltiškumas. Taip gali atrodyti depresija po gimdymo. Po pastarosios tragedijos Kaune į viešumą vis labiau keliami klausimai apie moterų psichikos sveikatą nėštumo metu ir po gimdymo, praneša LNK.

„Apie depresiją nedrąsu kalbėti, nes moterys jaučia, kad kažkas su jomis negerai. Dažniausi jausmai – didžiulis liūdesys, beviltiškumas, nenoras, kad ateitų rytojus. Sunku pasirūpinti savimi, vaiku“, – apie po gimdymo užklupusius jausmus aiškino psichologė Sigita Valevičienė.

Vienas pastarųjų ir skaudžiausių įvykių Lietuvoje – jaunos moters tragedija Kaune. Nemune rastas jos kūnas ir jos kelių parų vaikelis. Iki šiol netyla diskusijos, kas nutiko jaunai mamai, ar buvo galima užbėgti tragedijai už akių?

„Pagimdžiusiai mamai, jei žvelgtume į dokumentus, dėmesio nėra. Labai liūdna tai sakyti, mane ir ištiko nuostaba, kad nėščiosios priežiūra baigiasi 41 neštumo savaitę, t.y. gimus kūdikiui“, – stebėjosi Seimo narė Morgana Danielė.

Seimo narė M.Danielė dabar pati laukiasi, tenka lankytis pas specialistus ir pamatė spragų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Mane labiausiai nustebino Nėščiosios kortelė, kurioje neakcentuojama psichikos sveikata“, – apie spragas pasakojo M.Danielė.

Tiesa tokia – gimus vaikui, moters tarsi nebelieka. Visas dėmesys fokusuojamas į kūdikį.

Depresiją po gimdymo gali patirti viena iš penkių moterų, bet tikslių skaičių nėra, kenčiančių gali būti ir daugiau.

„Sunkiais atvejais, kai reikalinga pagalba čia ir dabar, moteris tikrai jos nesulaukia, sistema neveikia“, – akcentavo iniciatyvos „Mama, mums rūpi – pogimdyvinė depresija ir pagalba“ koordinatorė Nida Vildžiūnaitė.

80 proc. pagimdžiusių jaučia melancholiją, liūdesio epizodus.

Moteris aplanko pirmiausia kaltė, tada atsiranda savęs menkinimas ir nusivylimas.

„Neišeina maitinti, neatsiranda pieno, jausmas, kad negaliu būti laiminga, nes esu tiesiog pavargusi. Moteris aplanko pirmiausia kaltė, tada atsiranda savęs menkinimas ir nusivylimas, kai aš galbūt esu prasta mama“, – sakė Seimo narys Linas Slušnys.

„Mokymai jau turėtų būti neštumo metu porai, ne tik kaip pagimdyti, bet ir psichologiniai, kaip pasiruošti laikotarpiui po gimdymo“, – svarstė S.Valevičienė.

Atveriama ir kita žaizda – kiek specialistai pajėgūs atpažinti, jei pajėgūs – kiek turi empatijos.

„Sveikatos specialistų emocinė būsena yra labai bloga. Kiek dirbu pati asmeniškai, žmonėms sudėtinga klausti, kaip jautiesi, kai patys jaučiasi blogai“, – pažymėjo S.Valevičienė.

Prie diskusijų stalo – ir ministerijos atstovai, jie sutinka. Pirmiausia galėtų atsirasti standartizuotas klausimynas.

„Tai sritis, kur mes galime patobulėti“, – sakė SAM Psichikos sveikatos skyriaus patarėja Edita Bishop.

Taip pat sutinkama, kad reikėtų daugiau mokymų specialistams, poroms, neužmirštant tėčių.

„Visoje šalyje yra pirmines psichikos sveikatos paslaugas teikiantys centrai, į kuriuos nereikia siuntimo, prie jų prirašyti visi Lietuvos gyventojai. Galima kreiptis tiesiogiai ir gauti paslaugas be jokio siuntimo“, – akcentavo SAM Psichikos sveikatos skyriaus patarėja E.Bishop.

„Deja, paslaugų prieinamumas šiandien dar yra labai ribotas, ilgos eilės, turbūt neštumas baigiasi greičiau nei eilė pas specialistą“, – su realybe supažindino Akušerių sąjungos prezidentė Ilona Joneliūnienė.

„Galbūt yra ir mūsų Seimo ir valdžios sudėties klausimas, kadangi ilgą laiką Lietuvos problemas sprendė vyrai ir jų prioritetai ilgą laiką galėjo būti kiti“, – svarstė M.Danielė.

Ministerija primena – nemokamos paslaugos teikiamos kiekvienoje savivaldybėje visuomenės sveikatos biuruose. Visą informaciją galima rasti puslapyje pagalbasau.lt.


Šiame straipsnyje: naujagimispaieškostragedija Kaunejauna kaunietėpagalbos telpogimdyvinė depresijapagalba nėščiosiomsLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Inga

Inga portretas
Teigiama, kad visais laikais buvo pogimdyvinės depresijos, tačiau manau ypatingai tai tapo aktualu dabartiniu laiku. Visiškas išlepimas, tingėjimas, dėl mažiausių smulkmenų panika ir depresija, negebėjimas susitvarkyti su elementariausiomis problemomis ar iššūkiais. Dabar rezultatai - tokie. Žinoma, atskirais atvejais pagalba jaunoms moterims ar jaunai šeimai, ypatingai jeigu nėra senelių ar kitų artimųjų galinčių padėti, įvesti į vėžias auginant kūdikį - reikia. Paskutis tragiškas atvejis kai jauna mama naktį įšėjo su kūdikėliu. Keistas vaiko tėvo elgesys, kaip galėjo išleisti žmoną naktį su vaiku, juo labiau manyčiau turėjo matyti jos būklę ir galimą neadekvatų elgesį. Tokiu atveju visa šeima turi rūpintis ir nepalikti vienos jaunos mamos.

skaitytoja

skaitytoja portretas
ką darytų mamytės jei nebeliktų pampersų, vaikiško maistelio, visokių tyrelių, ir po gimdymo atostogų reikėtų grįžti į darbą , išlepęs jaunimas nesubrendes atsakingam gyvenimui, tik su vien pagyvena su kitu taip ir šokinėja per lovas tiek vyrai tiek panos , tai paleistuvystė daugiau nieko. ne tik jaunimas kaltas jų tėvai irgi nes jie neįskiepijo šeimos sampratos o leidžia laisvai gulinėti kas su kuo

Mama

Mama portretas
Dabar visos mandrios,išnešiot ir pagimdyti vaikelio dorai nebegali.Gal dar gimdymo metu vyro šalia nebuvo?Cezario pjiuvio užsimanė?Kur tai matyta 21 amžius?Daug problemu pasidaro po gimdymo.Kas tai yra?Ankščiau Smetonos laikais taip nebuvo.Nes tada žmonėse buvo Dievas ir abortas buvo didžiulė nuodemė ir šeimos buvo gausios.Tarybiniais laikais viskas pasikeitė.Dabar viskas kitaip ir laikai kiti.Nes žmonėse nebeliko Dievo.Vien abortai,skirybos,smurtas šeimoje. alkoholizmas šeimoje.
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių