Laisvalaikis – prie ligonio lovos

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kas yra tikrasis pilietiškumas? Galbūt jis atsiskleidžia tada, kai jaunimas savo laisvalaikį leidžia su vienišais seneliais, mirtinomis ligomis sergančiais žmonėmis, sunkią negalią turinčiais vaikais? Tai – ne auka, o dovana sau, tikino pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacijos "Baltai juoda" nariai, švęsdami pirmąjį organizacijos gimtadienį.

Kas yra tikrasis pilietiškumas? Galbūt jis atsiskleidžia tada, kai jaunimas savo laisvalaikį leidžia su vienišais seneliais, mirtinomis ligomis sergančiais žmonėmis, sunkią negalią turinčiais vaikais? Tai – ne auka, o dovana sau, tikino pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacijos "Baltai juoda" nariai, švęsdami pirmąjį organizacijos gimtadienį.

Duobėse sodino pienes

Sukaktį "Baltai juoda" nariai minėjo Kauno įgulos karininkų ramovėje. Organizacija jau vienija apie 60 žmonių.

"Norint veikti, būti naudingam visuomenei nereikia milijonų. Duoti gali ir neturintis. Gyvename viename mieste, tad turime vieni kitiems padėti", – įsitikinęs organizacijos direktorius Paulius Klikūnas.

"Baltai juoda" rengia pilietines akcijas, šeimų šventes, istorinius, piligriminius žygius, lanko onkologinėmis ligomis sergančius žmones, vaikų globos namų auklėtinius, socialiai remtinas šeimas, žmones su negalia.

Vis dėlto labiausiai nuskambėjusi jų akcija "Pasodink pienę", vykusi praėjusių metų balandį. "Su plakatais prie gatvių duobių stovėti nesinorėjo – buvo šalta. Pabandėme kitaip atkreipti valdžios dėmesį: į pavojingiausias duobes ėmėme "sodinti" atšvaitus", – pasakojo 29-erių P.Klikūnas.

Svarbiau už išsilavinimą

"Baltai juoda" narė dvyliktokė Sigrida Tapanauskaitė laiką, kurį galėtų skirti pasirengimui egzaminams, mieliau leidžia su vidutinio amžiaus negalią turinčiais žmonėmis. Atrodytų, mergina rizikuoja savo ateitimi. Juk nuo egzaminų rezultatų priklausys, ar galės studijuoti norimą specialybę.

"Išsilavinimas yra svarbu, bet mano ateitis priklausys ir nuo tautos pilietiškumo", –  aiškino mergina, kodėl organizacijos "Baltai juoda" veiklai skiria tiek daug jėgų.

Kodėl jaunimą traukia bendravimas su socialiai jautriomis grupėmis, kurias visuomenė neretai būtų linkusi visai pamiršti? Vieni taip bando atrasti savo stipriąsias puses, suprasti, ką sugeba geriausiai.

"Be to, jeigu turiu dvi sveikas rankas, kodėl negaliu padėti daryti darbelius tiems, kuriems šis užsiėmimas teikia džiaugsmą, padeda sveikti?" – klausė S.Tapanauskaitė.

Sunku rasti žodžių

Kita "Baltai juoda" narė – Kauno klinikose vaikų slaugytoja dirbanti Elena Jurkutė savo laisvą laiką taip pat skiria ne sėdėjimui prie kompiuterio, o kur kas prasmingesnei veiklai.

"Nuėjus pas mirštantį žmogų sunku rasti žodžių, ką jam pasakyti, ko klausti", – neslėpė 25 metų mergina. Daug kam norėtųsi tokio vizito išvengti, bet E.Jurkutė teigia per tokius susitikimus įsitikinusi, kad jie yra reikalingi abiem pusėms.

Bendravimas žmogui yra būtinas, ypač jei jis serga. Savanoriams toks bendravimas suteikia neįkainojamos patirties, drąsos priimti savo gyvenimo iššūkius.

"Tai tarsi atveria akis, sugriauna mitus. Be to, ne kartą įsitikinau, kad geras žodis, dėmesys daro stebuklus", – kalbėjo Vytauto Didžiojo universitete teisę studijuojantis Laurynas Zinkevičius.

Pradžia – slaugos ligoninėje

Organizacijos pradžia buvo kelių bendraminčių kolektyvas. Viskas prasidėjo nuo to, kad jaunuoliai pradėjo savanoriauti Kauno slaugos ligoninėje.

"Jau porą metų ten lankomės reguliariai. Ligoniams nereikia nešti pyragų, tiesiog su jais reikia bendrauti", – aiškino P.Klikūnas.

Ne vienas šioje ligoninėje gydomas žmogus serga pavojinga gyvybei, nepagydoma, progresuojančia liga. Iš pradžių jaunuoliai baiminosi sukrečiančių įspūdžių bendraujant su tokiais ligoniais. "Baisu tik pirmą kartą. Vėliau ateina visai kitas jausmas. Lyg patenki į kitą pasaulį – tikrą, nenusaldintą realybę", – kalbėjo P.Klikūnas, turintis informacinių technologijų inžinieriaus ir teisės magistro diplomus.

Lankydamasis slaugos ligoninėje jis su kolegomis daugiausia dėmesio skiria tiems ligoniams, kurių nelanko artimieji.

Iš pradžių ligoniai savanorius stūmė lauk pro duris. "Nepasitikėjo mumis. Galvojo, kad čia ateiname užsidėti pliusiuko, jog padarėme gerą darbą, nusifotografuoti reklamai", – pasakojo vaikinas, Kauno policijoje dirbantis bendruomenės pareigūnu.

Po trečio ketvirto apsilankymo ligoniai su jaunuoliais ėmė bendrauti atviriau.

"Pastebėjome, kad jie nori paprasčiausiai išsikalbėti. Kiekvienas turi skaudulių. Vieni pasakoja tik apie juos, kiti jų vengia. Viena močiutė, kurią aš lankiau, vis pasakodavo apie įvykius, nutikusius prieš 70 metų, kai buvo nukankinti dauguma jos kaimo gyventojų. Brolis, pavyzdžiui, lankydavo vieną karo veteraną. Šiam kartais aptemdavo protas ir jis kalbėdavo tik vokiškai", – prisiminė P.Klikūnas.

Pamažu prie nedidelės grupelės aktyvistų būrėsi vis daugiau bendraminčių, atsirado  daugiau veiklos sričių.

A.Kaušpėdas: varykit toliau

Vienas gimtadienio šventės svečių – grupės "Antis" lyderis, vienas Lietuvos Sąjūdžio iniciatorių Algirdas Kaušpėdas organizaciją "Baltai juoda" pavadino šviesuliu.

"Esu sujaudintas. Jūs gerą darbą darote ne tik kitiems, bet ir sau. Viskas grįžta. Nieko negaliu jums patarti, viską darote gerai. Laikykitės, varykit toliau", – taip pirmuosius organizacijos metus įvertino A.Kaušpėdas.

Jis buvo sužavėtas ir organizacijos pavadinimo. "Tai, kas gyvenime yra juoda, irgi yra reikalinga. Be juodo nebūtų ir balto", – kalbėjo jis ir priminė, kad pilietiškumas ateina iš suvokimo, kad esi visumos dalis.

"Kiekvieno mūsų viduje tūno po nedidelį zombį, su kuriuo reikia kovoti", – kalbėjo dainininkas. Pažaboti tą asmeninį zombį, anot jo, padeda tik sąmoningumas ir pilietiškumas.

"Iš sovietinių laikų paveldėjome mokėjimą meluoti, nepasitikėti niekuo: "Visi meluoja!" Iš ten ir abejingumas. Kapitalizmas atnešė norą pirmauti, būti geriausiam. Ką turime? Žmonės nemėgsta žmonių, šalinasi jų, baisisi. Kiekvienas esame autentiškas, tad toleruokime kitokius, kitokią nuomonę", – linkėjo A.Kaušpėdas.

Jis pastebėjo, kad vis dėlto sunkiausia mylėti savo artimą: brolį, tėvą, žmoną. "Taip yra todėl, kad juos pažįstame kiaurai, be to, iš jų sulaukiame nemažai priekaištų", – pridūrė žinomas aktyvistas.

Pilietiškam jaunimui gerų žodžių negailėjo ir Kauno bendruomenių centrų asociacijos ir Nacionalinės intervencinės kardiologijos asociacijos vadovas Ramūnas Navickas, Lietuvos šaulių sąjungos vado pavaduotojas Vytautas Žymančius, Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktoriaus pavaduotojas Arvydas Pociūnas.

"Džiaugiasi širdis, kad Kaune yra tokia organizacija kaip jūs. Sveikinu, kad esate", –  gyrė R.Navickas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siluminynkas

siluminynkas portretas
Valio . pagaliau parašė KD pirma straipsny verta dėmesio - PAGARBA . Saunuoliai jaunimas . Taip norėtųsi kad tokio jaunimo butu žymiai daugiau- tikrai butu nuostabiai gyvent tėvynėje . Didžiausios sėkmės Juodai Baltai

siluminynkas

siluminynkas portretas
Valio . pagaliau parašė KD pirma straipsny verta dėmesio - PAGARBA . Saunuoliai jaunimas . Taip norėtųsi kad tokio jaunimo butu žymiai daugiau- tikrai butu nuostabiai gyvent tėvynėje . Didžiausios sėkmės Juodai Baltai

ak

ak portretas
savo artimuosius globoja tūkstančiai žmonių. Jie yra visiškame užribyje, įkalinti prie ligonio lovos metų metais.Kauno pagyvenusių žmonių asociacija savo veiklą nukreipia į šiuos žmones - be kaltės įkalintais, išgyvenančius artimo skausmą, vienišais senatvėje. Labai gerai kad jaunimas pratinasi pamatyti kito žmogaus skausmą arba vienatvę senatvėje. gal taip pasikeis visuomenė, tik dar daug "nemunų nutekės"....Tik , brangieji, nesusirkite pompastiškumu, didybės manija, nors viešumas tikrai reikalingas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių