Kodėl galimybių pasas dvylikametei galiojo vos savaitę po skiepo?

Kaunietė mama Naujųjų metų išvakarėse pastebėjo, kad rudenį skiepytai jos dvylikametei dukrai iš naujo parsisiųstas galimybių pasas (GP) galioja vos tris dienas. Toks trumpas dokumento galiojimas sukėlė nerimo ir vos nesujaukė šeimos planų.

Susiejo su PGR tyrimu

„Patyrėme stresą. Antroji vakcinos dozė dukrai buvo suleista lapkričio mėnesį. Gruodžio 28 d. parsisiunčiau jos GP ir susinervinau – buvo rašoma, kad šis dokumentas galioja tik iki gruodžio 31 d. 19 val. vakaro. Naujųjų išvakares visa šeima kaip tik planavome praleisti restorane“, – pasakojo kaunietė Lina (vardas pakeistas).

Iš pradžių moteris sakė net nežinojusi, į ką tokiu atveju kreiptis. Vėliau jai pavyko susisiekti su Registrų centro darbuotoju. „Jis patikino, kad čia – viskas gerai. Mes net nepagalvojome, kad trumpas GP galiojimo laikas gali būti susijęs su atliktu PGR tyrimu. Dukra per Kūčias sirguliavo, todėl jai buvo atliktas PGR tyrimas. Ir, nors jis buvo neigiamas – paaiškėjo, kad dukra koronavirusu neserga – laikinai buvo nustatytas trumpas, vos savaitę laiko trukęs GP galiojimas“, – pasakojo kaunietė.

Pasigedo informacijos

Lina sakė viešumoje pasigedusi informacijos apie tai, kad atlikus PGR tyrimą, net jei jis neigiamas, GP galiojimas savaitę susiejamas su šiuo tyrimu.

Pašnekovės žodžiais, net ir išsiaiškinus, kad GP, baigęs galioti pagal PGR tyrimą, iš karto pradės galioti pagal vakcinacijos faktą, Naujųjų išvakarėse ruošiantis į restoraną buvo neramu. Mat GP pagal PGR tyrimą turėjo baigti galioti būtent tada, kai šeima turėjo vakarieniauti restorane.

„Vis dėlto radome išeitį – parsisiuntėme ES skaitmeninį COVID pažymėjimą. Jis su PGR tyrimu nesusietas“, – pastebėjo pašnekovė.

Jeigu GP informacijoje nurodoma data ankstesnė, nei turėtų būti, taip greičiausiai yra dėl to, kad generuojant dokumentą yra remiamasi kita faktine informacija, pvz., persirgimu ar atliktu PGR testu.

Reikia parsisiųsti naują

Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus priminė, kad pagal Vyriausybės patvirtintą tvarką visiškai paskiepytiems asmenims nuo 12 metų ir 2 mėnesių iki 16 metų GP galiojimas neribojamas, tik patį dokumentą reikia atnaujinti kas du mėnesius.

„Jeigu GP informacijoje nurodoma data ankstesnė, nei turėtų būti, taip greičiausiai yra dėl to, kad generuojant dokumentą yra remiamasi kita faktine informacija, pvz., persirgimu ar atliktu PGR testu, kuris šiuo atveju baigia galioti būtent dokumente nurodytą datą. Tai ne klaida, tokiu atveju tiesiog reikėtų atsinaujinti GP praėjus nurodytai datai ir dokumento galiojimas bus automatiškai pratęstas“, – teigė M.Samkus.

Pasak jo, kilus neaiškumų dėl GP galiojimo, galima kreiptis į Registrų centrą e.paštu e.sveikata@registrucentras.lt, laiške nurodant asmens vardą, pavardę ir asmens kodą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pp

Pp portretas
Tokius tevus kaip tarakonus reikia naikinti.

Adata

Adata portretas
Pastaruoju metu padaugėjo žmonių mirčių, kurių priežasčių niekas netiria ir nepaaiškina, žmonės miršta gatvėse, prekybos centruose, krenta jauni sportininkai, o vištagalvės super mamytės blaškosi, kad negali su savo atžalomis apsilankyti Akropolyje.

Sielvartas

Sielvartas portretas
Užuojauta naiviai mamytei, kuri skuba vakcinuoti 12-metę dukrą, nejaugi apsilankymai Akropoliuose yra svarbiau nei nepilnamečių sveikata. Kas duos garantijas, jog ateityje šie vakcinuotieji mutantai galės susilaukti palikuonių...
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių