Kinas Liangchi Li: apie Naujuosius metus ir spalvą, galinčią pritraukti sėkmę

"Linas", – kiek laužyta lietuvių kalba prisistato kinas Liangchi Li. Iš Kinijos Dan Dong miesto į Lietuvą jis atvyko seniai – prieš 22-ejus metus. Vilniaus Gedimino technikos universitete vaikinas metus studijavo architektūrą, o paskui ėmėsi ekonomikos mokslų. Jie padėjo įgyvendinti svajonę atidaryti kinų maisto restoraną Lietuvoje. Jau septintus metus ši svajonė gyva pačioje Kauno širdyje – Senamiestyje.

Švenčia šeimos rate

Paklaustas, ar sausio 25-ąją kinų Naujuosius švęs savo restorane, vyrukas atsako, kad ne. Naujieji – šeimos šventė, tad prie šventinio stalo sės drauge su savo tėvais, kurie šiuo metu taip pat gyvena Kaune. O su savo tautiečiais Naujuosius pažymės gerokai iš anksto vienoje iš Vilniaus kavinių. Kaip ir kasmet, ten susirinks virš šimto Lietuvoje gyvenančių kinų.

Kuriuos Naujuosius – lietuviškus ar kiniškus – labiau švenčia jis pats? "Ir tuos, ir tuos", – gerokai pagalvojęs atsako. Pasak Liangchi, kinų Naujųjų išvakarės jo gimtinėje švenčiamos kaip mūsų Kūčios. Vakare prie stalo renkasi visa šeima ir valgo tradicinį kinų maistą – koldūnus. Daug koldūnų su pačiais skirtingiausiais įdarais – saldžiais, aštriais, jūros gėrybių. Ant lietuviško Kūčių stalo tradiciškai privalo būti dvylika patiekalų, pas kinus – ne mažiau devynių. Be koldūnų, jie dar labai mėgsta žuvį, sojų sūrį, krevetes.

Būtina: pinigai dovanojami raudonuose vokeliuose, o vaišėms būtinai teikiama koldūnų. Freepik.com nuotr.

Labai gaila, kad kinų vaikai neturi šventinės eglutės, tad netenka ir be galo lietuvių mėgstamo užsiėmimo – ją papuošti. "Miestas tą metų virsmo naktį pas mus puošiasi fejerverkais", – pasakoja L.Li. Tačiau Kinijoje jų negalima šaudyti bet kur, kur užsinori (savo kieme, gatvėje, kaip Lietuvoje). Valdžia rūpinasi gamta ir skiria miestiečiams specialias vietas, kur būtų galima saugiai tai daryti.

Raudona pritraukia sėkmę

Ar Naujųjų proga kinai gauna dovanų? "O kaipgi, būtinai! Vyresni žmonės teikia dovanas vaikams. Kartais ir visa šeima keičiasi jomis. Bent jau ši tradicija gyva kaimo vietovėse, o miestuose ir tarp jaunesnių žmonių populiaru dovanoti pinigus vokeliuose. Dažnai jie būna raudonos spalvos, nes ši spalva palanki laimei ir sėkmei, pritraukia pinigus", – dalijasi savo šalies tradicijomis.

L.Li pasakoja, kad senesniais laikais šios šventės proga gyventojai kabindavo ant durų raudonus pakabukus su sėkmingais žodžiais – užrašais kinų kalba. Gatvės raudonuodavo nuo raudonų žibintų, o bankai ir kitos oficialios įstaigos būdavo dekoruojamos raudonais Naujųjų metų paveikslėliais, simbolizuojančiais klestėjimą.

Gyvenant čia, Lietuvoje, jam labai trūksta Naujametinių linksmybių, kokias jis paliko tolimojoje gimtinėje. Kad ir gatvėse bei kitose viešose vietose ta proga šokamo drakonų ir liūtų šokio, kai šokėjai apsivelka auksu žėrinčiais drabužiais ir imituoja šių žvėrių judesius.

Lanko giminaičius

L.Li patvirtina, kad iš tiesų kinai švenčia Naujuosius metus net 15 dienų. Tas dvi savaites dauguma jų turi laisvadienius. Išskyrus pardavėjus, autobusų vairuotojus ir kitų profesijų atstovus, be kurių kasdienis Kinijos gyvenimas tomis dienomis būtų tiesiog paralyžiuotas.

Valstybinių įstaigų darbuotojai jau septintą dieną turi eiti į darbą. O ką veikia kiti, gavę tiek atostogų? "Anksčiau vykdavo į atokias kaimo vietoves, lankydavo savo giminaičius. O dabar jaunimas turistauja, keliauja po pasaulį", – sako kinų maisto restorano Lietuvoje savininkas ir pasidžiaugia, kad pastaraisiais metais Lietuvoje lankosi daugiau kinų turistų.

Tradicija: per Naujuosius kinams labai svarbi raudona spalva – tikima, kad ji pritraukia turtus ir sėkmę. Freepik.com nuotr.

"Kiekviena iš tų 15-os dienų kinams kažką reiškia, – grįžta mintimis prie tradicijos ilgai švęsti ir pamini kelias dienas. – Pirmąsias tris jie leidžia su šeima ir artimiausiais draugais. Septintąją dieną kiekvieno pareiga apmąstyti, ką per tuos metus pasiekė, kaip patobulėjo, užaugo. Penkioliktąją leidžia žibintus. Vienuose Kinijos regionuose tuos didžiulius popierinius žibintus gyventojai leidžia į orą, kituose – įsižiebę vaikšto po gatves."

Tą dieną daug kur vietoje žibintų naudojami išskobti moliūgai. Svetimtaučiui, Žibintų dieną patekusiam į šventinį Kinijos šurmulį, gali pasirodyti, kad visa šalis švenčia Heloviną.

Paskutinį kartą L.Li Kinijoje lankėsi 2015-aisiais. Tėvai – čia, Lietuvoje, sesė dažnai atskrenda visų aplankyti. O kaip širdies reikalai?

"Šiuo metu mano širdis laisva, – šypsosi vyriškis. – Neturiu draugės, užtai turiu nuostabius tėvus, su kuriais namuose švęsiu kinų Naujuosius. Valgysime koldūnus. Minėdami seniausias kinų tradicijas deginsime pinigų kupiūrių kopijas – juk kiek paaukosi dievams, tiek ir gausi atgal. Dar linkėsime vieni kitiems laimės."



NAUJAUSI KOMENTARAI

yja

yja portretas
nereikia kaltinti dėl neaišku iš kur kilusios grėsmės niekuo dėtų piliečių. Lygiai taip galima kaltint kiekvieną dėl erkinio encefalito, vėžio ir t t. Gerų naujųjų metų ir bus tikra sėkmė jei korona virusas aplenks Lietuvą

Anonimas

Anonimas portretas
Šalis pisli kinai japonai Azijos šalys. Iššūkis be pysiaus nei dienos.

savoje

savoje portretas
saly pranasu nebusi,bet durniu laive tikrai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių