Kiek socialinių butų įsigijo savivaldybė?

Kauno miesto savivaldybė iš kauniečių perka butus, kuriuos pritaikys socialinėms reikmėms. Ar kauniečiai noriai miestui parduoda savo nekilnojamąjį turtą?

Pirkimai prasidėjo

Kauno miesto savivaldybė ketina nupirkti 165 butus, kurie papildys miesto socialinio būsto fondą. Ieškomi vieno arba dviejų kambarių butai, kuriuose apsigyvens paramos išsinuomoti būstą laukiantys kauniečiai. Butams įsigyti kartu su ES parama skirta 6,7 mln. eurų.

Pirkimo procedūros jau prasidėjo, tačiau ar socialinių butų rezervas pildosi sparčiai?

"Procedūra vyksta sklandžiai. Pirkimai dar nesibaigė. Dabar vyksta trečias pirkimų etapas. Pastaruoju metu sulaukėme didesnio susidomėjimo iš kauniečių, kurie pradėjo siūlyti daugiau butų. Per pirmą etapą nupirkti du butai, per antrą etapą – šeši. Už aštuonis butus sumokėta 285 tūkst. eurų", – "Kauno dienai" sakė Kauno miesto savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

Šių pirkimų metu butai įsigyti Šilainių, Dainavos, Panemunės, Palemono rajonuose. "Miestas kauniečiams siūlo parduoti savo turtą už protingą kainą ir padėti šimtams kauniečių šeimų susikurti orų gyvenimą. Butų ieškome visoje miesto teritorijoje, tad geografija iš tiesų plati", – anksčiau yra sakęs Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius.

Kokie pasiūlymai?

Specialistas tikino, kad pasiūlymų iš kauniečių miestas sulaukia nemažai, tačiau ne visi butai tinkami. Miestiečiai šiek tiek investavę arba sumažinę kainą vėl gali bandyti parduoti savo nekilnojamąjį turtą.

"Kai kurių pardavėjų prašoma kaina gerokai didesnė nei rinkos. Turime pirkti gyvenamąsias patalpas, tinkančias socialinio būsto nuomai, tačiau per pirmuosius pirkimo etapus pardavėjai atsisakė atlikti parduodamuose butuose tam tikrus reikalingus remonto darbus, kad patalpos būtų tinkamos gyventi, todėl pasiūlymai buvo atmesti. Tie, kurie jau nupirkti, yra geros būklės, tinkami socialinio būsto nuomai", – sakė D.Valiukas.

Gyventojai turėtų suprasti ir įsisąmoninti, kad tai ne laimėjimas loterijoje ir ne dovana ar labdara. Iš tiesų tai yra paramos forma, savivaldybės pagalba žmogui, norinčiam kurtis savo gyvenimą.

Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas sakė, kad trečiame etape planuojama atleisti pardavėjus nuo tam tikrų paprastojo remonto darbų atlikimo, todėl pasiūlymų skaičius turėtų išaugti.

"Nupirkus tokias patalpas remontas būtų atliekamas iš savivaldybės lėšų. Kiek reikės investuoti, dar neskaičiavome, tačiau planuojama kad gyvenamųjų patalpų kaina ir prie jos pridėtos išlaidos remontui neturėtų viršyti buto rinkos kainos", – aiškino specialistas.

Norint miestui parduoti butą, galioja tam tikri reikalavimai. Kauno miesto savivaldybė nurodo, kad perkami butai turi būti namuose, statytuose ne anksčiau kaip 1978 m. Šis reikalavimas netaikomas butams, esantiems mūriniuose namuose, kuriuose atnaujinti stogai (išskyrus namus su šlaitiniais stogais) ir modernizuoti šilumos punktai.

Ilga eilė

Kaunas siekia panaudoti europinius pinigus ir įsigyti apie 170 butų, tai situacijos neišgelbės, nes šeimų, laukiančiųjų socialinio būsto, mieste yra labai daug. D.Valiuko teigimu, šiuo metu Kaunas turi 962 socialinius butus, o laukiančių eilėje yra 940.

Siekiant ištirpdyti socialinio būsto laukiančių žmonių eiles, savivaldybė pradėjo keisti požiūrį ir nori suvaldyti nekilnojamojo turto machinacijas.

"Per ilgus metus buvo susiformavęs stereotipas, esą atstovėjus eilę ir sulaukus socialinio būsto gali nevaržomas šeimininkauti jame iki pat gyvenimo pabaigos. Gyventojai turėtų suprasti ir įsisąmoninti, kad tai ne laimėjimas loterijoje ir ne dovana ar labdara. Iš tiesų tai yra paramos forma, savivaldybės pagalba žmogui, norinčiam kurtis savo gyvenimą. Žmonės turi integruotis į darbo rinką ir kitaip rodyti pastangas. Tai daryti nuo šiol jiems dar aktyviau padės socialiniai darbuotojai", – pridūrė Kauno miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Donatas Večerskis.

Kauno miesto taryba neseniai priėmė socialinio būsto nuomos tvarkos pakeitimus. Nuo šiol socialinis būstas bus suteikiamas trejų metų laikotarpiui, per kurį socialiniai darbuotojai prižiūrės ir kiekvienu atskiru atveju teiks reikalingą pagalbą ten apsigyvenusiems žmonėms. Šias funkcijas Kauno miesto savivaldybėje išvien vykdys trys – Socialinių paslaugų, Socialinės paramos ir Nekilnojamojo turto – skyriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Monika

Monika portretas
Jie moka ir pasisavit ,jei savo turto nesusitvarkei,reiske ju,moki nuoma ir dar sokdina

A

A portretas
Nieko sau, už 8 butus 285 000. išeina, kad 1(1-2 kamb.) butas - virš 35 000. Gal reikėtų kukliau (kaip ir už mūsų visų pinigus)...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių