Beveik milijoną eurų atsiėjusios Kauno kameros tebedulka: ir po bandymo pasitaisyti – blogos žinios

Prieš pusantrų metų Kaune turėjusi pradėti veikti vaizdo stebėjimo sistema, atsiėjusi beveik 1 mln. eurų, sumontuota laiku, tačiau nenaudojama, nes vis dar niekaip neišsprendžiami duomenų apsaugos aspektai.

Neseniai Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas ir Kauno miesto savivaldybė Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai (VDAI) pateikė patobulintus vaizdo stebėjimo viešose vietose informacinės sistemos nuostatus, tačiau ir juose rasta spragų.

„Rugsėjo 21 d. VDAI  išsiuntė Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui ir Kauno miesto savivaldybės administracijai savo pastabas ir pasiūlymus dėl minėtų nuostatų atitikties Bendrojo duomenų apsaugos reglamento ir kitų asmens duomenų apsaugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimams“, – portalui kauno.diena.lt komentavo inspekcijos Teisės skyriaus patarėja Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Tai jau mažiausiai trečias bandymas pasitikrinti, gal nuostatos jau atitinka duomenų apsaugos reikalavimus ir bus galima pagaliau naudoti miestą apraizgiusių vaizdo kamerų tinklą.

Kameros sumontuotos trisdešimtyje Kauno vietų: prie pagrindinių įvažų į miestą, greta tiltų ir prietilčių, šviesoforais reguliuojamose didžiųjų gatvių sankirtose, prie troleibusų kontaktinio tinklo atramų, taip pat parkuose, požeminėse perėjose.

Vasarą VDAI atstovė apie kitus gautus nuostatų variantus kalbėjo taip: „VDAI, įvertinusi pateiktą informaciją, nustatė, kad siekiamas vykdyti vaizdo stebėjimas neatitiktų BDAR nustatytų reikalavimų ir informavo duomenų valdytojus, kad, pirma, turi būti užtikrinta, kad vaizdo stebėjimas būtų vykdomas tose vietose, kur vyrauja aukšta rizika, jog gali būti sukeltas pavojus fizinių asmenų gyvybei, sveikatai ar turtui, kitoms jų teisėms bei laisvėms, taip pat pavojus juridinių asmenų turtiniams interesams (sumažėjus rizikos lygiui, vaizdo stebėjimas turi būti nutrauktas). Antra, turi būti užtikrinama, kad pravažiuojančių transporto priemonių valstybiniai numeriai būtų saugomi tik proporcingą laikotarpį ir tik tų, kuriomis, pavyzdžiui, buvo padaryti Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimai, kurios yra paieškomos ir pan. Trečia, siekiant vykdyti vaizdo stebėjimą aptariamu atveju turėtų būti inicijuotas naujos valstybės informacinės sistemos steigimas arba esamos valstybės informacinės sistemos modernizavimas“.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Ji pridūrė, kad VDAI nustatyti trūkumai yra susiję ne su asmens duomenų tvarkymo saugumu, o su asmens duomenų tvarkymo tinkamu įteisinimu, asmens duomenų apimties nustatymu ir jų saugojimo laikotarpiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Tikrinant GP su duomenų apsauga jokiu problemų,išsprendė per tris sekundes,o čia nepaėjo,nes važinėja daug neatpažįstamų auto,vaikšto neatpažintų subjektų pas meilužes,pas meilužius,tvarko tam tikrus reikalus,sprendžia tam tikrus klausimus,neduok Dieve,kas nors nutekins info. Nuspresta: jokios kameros negali veikti !!!

Audrius

Audrius portretas
Naivuoliai, manantys kad čia jų saugumas kam nors rūpi. Pabandykit atsitikus bėdai gaut iš tų kamerų kokį nors kokybišką vaizdą ir juo pasinaudot. Praneškit apie sėkmę. Valdžia tik rūpinasi savo saugumu iš jūsų, lengvatikiai, kišenės.

Jonas

Jonas portretas
Jeigu nieko blogo nedarai,tai tos kameros tikrai netrukdo.Daug saugiau jautiesi gatvėse.O valdinin kėliai,matyt,labai linkę nusikalsti,kad taip bijo tų kamerų.Mat gali atsiskleisti jų nedeklaruotas nekilnojamas turtas ir net meilužės.O gražiais tikslais prisidengti jie visi moka.Gėda tokiems ir juos toleruojančiai valdžiai.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių