Kauno savivaldybė apskundė teismo sprendimą dėl LGBT eitynių

  • Teksto dydis:

Kauno savivaldybė apskundė teismo įpareigojimą suderinti maršrutą LGBT eitynėms, ketvirtadienį pranešė Regionų apygardos administracinis teismas.

Kaip nurodo teismas, Kauno miesto savivaldybės administracija apeliaciniame skunde teigia, kad teismo sprendimas yra naikintinas ir pareiškėjos Gegužės 1-osios profesinės sąjungos skundą prašė atmesti pilna apimtimi.

Policijos prognozės

Savivaldybės nurodo, jog sprendimas nederinti eitynių buvo priimtas atsižvelgtus į remonto darbus miesto centre, taip pat policijos argumentus.

„Esant didesniam žmonių masiškumui kyla grėsmė, kad nebus užtikrinama viešoji tvarka, kitų asmenų ir jų turto saugumas, taip pat gali formuotis spūstys ir nebūti galimybės užtikrinti evakavimosi proceso. Taip pat policijos atstovai yra nurodę, kad tokio masto eitynės sukeltų specialiojo transporto patekimo į Laisvės alėją problemas. Be to, rugsėjo 4 dieną miesto centre vyks ne vienas renginys, kavinėms leista net iki gruodžio 31 dienos išplėsti lauko terasų plotus“, – savivaldybės skundą cituoja teismas.

„Laisvės alėjoje yra didelių vitrinų, todėl asmenys, būdami spūstyje, gali tyčia ar netyčia jas išdaužti ir sužaloti ne tik save, bet ir aplinkinius. Preliminariais policijos paskaičiavimais, eitynių kolonos ilgis gali sudaryti iki vieno kilometro, t. y. kolona išsitęstų per visą Laisvės alėją, todėl atsiradus poreikiui skubiai sureaguoti ir įvažiuoti į Laisvės alėją spec. transportui, tai padaryti būtų labai sudėtinga arba visiškai neįmanoma“, – argumentus dėstė policijos atstovai.

Policija yra išsakiusi prognozes, kad, manoma, jog šios eitynės sukeltų didelį visuomenės susidomėjimą – galimas didelis žiūrovų skaičius, taip pat yra duomenų, kad rinksis asmenų grupės, nepritariančios šioms eitynėms, o tai sudarytų kritinę žmonių masę ribotoje erdvėje.

Be to, savivaldybė teigia, kad teismas negalėjo įpareigoti suderinti eitynių pagal jų organizatorių pateiktą maršrutą, kadangi tokia viešojo administravimo funkcija yra priskirta ne teismui, o būtent išimtinei savivaldybės kompetencijai ir tai patvirtina suformuota teismų praktika.

Nebus užtikrintas saugumas

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras portalui kauno.diena.lt pateiktame komentare teigė, kad nepritariama sprendimui leisti eitynių Laisvės alėjoje, nes teismas neatsižvelgė į policijos pateiktą ekspertinę nuomonę.

„Buvo aiškiai įvardyta, kad renginys Laisvės alėjoje yra nesaugus. Jokia kita alternatyvi ekspertinė nuomonė teismui nebuvo pateikta. Savivaldybė siekė ir tebesiekia ne uždrausti organizuoti eitynes, o kaip tik užtikrinti, kad jų metu būtų užtikrintas visų asmenų saugumas“, – teigė miesto atstovas.

Pasak jo, eitynės Laisvės alėja, kurios darbai vis dar nėra baigti, vyktų nesaugiomis eitynių dalyviams sąlygomis. Šis objektas nėra priduotas užsakovui dėl neištaisytų defektų.

„Teismas neatsižvelgė į tai, kad Laisvės alėjoje išsiplėtė lauko kavinių terasų plotai. Tai reiškia, kad savivaldybė turėtų laikinai, kol vyks eitynės, neleisti kavinių ir restoranų savininkams plėsti lauko kavinių terasų plotų. Toks veiklos suvaržymas dabartiniu metu, kuomet po pandemijos nemaža dalis maitinimo paslaugų sektoriaus atstovų susiduria su finansiniais sunkumais, neproporcingai suvaržytų trečiųjų asmenų teises.

Savivaldybė siekė ir tebesiekia ne uždrausti organizuoti eitynes, o kaip tik užtikrinti, kad jų metu būtų užtikrintas visų asmenų saugumas.

Sprendimu teismas sutrumpino eitynių laiką nuo 12 val. iki 15 val., tačiau bet kokiu atveju tai atneštų žalos verslui ir ją turėtų atlyginti draudimus įvedęs subjektas arba kiti asmenys, nors teisės aktuose tokia kompensavimo tvarka nėra numatyta“, – toliau tęsė P. Keras.

Anot miesto atstovo, eitynės Laisvės alėja, kurios darbai vis dar nėra baigti ir šiai dienai ji tebėra statybvietė, vyktų nesaugiomis eitynių dalyviams sąlygomis.

„Šis objektas nėra priduotas užsakovui, o visi defektai ištaisyti. Priešingai, byloje pateikti įrodymai, kad vykdant stebėjimus yra nustatomi defektai, kuriuos rangovas taiso, o viešai prieinamoje informacijoje, žiniasklaidoje gan plačiai aptarinėjama tema, kad dėl pandemijos yra sutrikęs statybinių medžiagų tiekimas, apsunkintas remonto atlikimas“, – teigė jis.

Priminė riaušes prie Seimo

P. Keras akcentavo nuspėjamą grėsmę kitų žmonių gerbūviui ir saugumui primindamas visai neseniai Vilniuje vykusio mitingo padarinius.

„Po taikaus susirinkimo kilusios riaušės baigėsi tuo, jog ligoninėje atsidūrė aštuoniolika policijos pareigūnų, o sulaikytųjų skaičius siekė apie 30 asmenų. Savivaldybė, kaip viešojo administravimo subjektas, privalo įvertinti gebėjimą užtikrinti visų eitynių dalyvių saugumą, o esant labai tikėtinoms grėsmėms, tokių eitynių maršruto nederinti“, – komentaro pabaigoje paminėjo miesto atstovas.

Primename, kad Kauno savivaldybė birželį nesuderino maršruto LGBT eitynėms miesto centre, motyvuodama vykdomais infrastruktūros atnaujinimo darbais ir neproporcingai dideliais nepatogumais miestiečiams.

Eitynių organizatoriai šį sprendimą apskundė Regionų apygardos administraciniam teismui ir jis rugpjūčio pradžioje įpareigojo Kauno miesto savivaldybės administraciją suderinti eitynių maršrutą.

Apeliacinio skundo priėmimo klausimas turėtų būti išspręstas per tris darbo dienas.

Apeliacine tvarka bylą nagrinėti turėtų Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Eitynės yra numatytos rugsėjo 4 dieną Laisvės alėjoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Kad tai būtų normalios eitynės , bet ten būna jų O R G I J Ų vieta , kad net šlykštu žiūrėti .

dėdė Ignas

dėdė Ignas portretas
Nesuprantu, ką jie nori pademonstruoti. Visi žmonės - kaip žmonės, nesireklamuoja, nerodo savo įpročių, savo išskirtinių bruožų ar pomėgių - ir viskas tvarkoje. O ką gi ypatingo, išskirtinio, nori pademonstruoti LGBT nariai? Nebent skirtingus lytinius santykius? Bet juk tai - pornografija.

Kaunas.

Kaunas. portretas
Rekomenduoju kalantos pr. iki heso (HE) ir soktu i nemuna kur sukasi turbinos.
VISI KOMENTARAI 62

Galerijos

Daugiau straipsnių