Kauno reformatai evangelikai bažnyčios neatgaus ir Reformacijos metais

  • Teksto dydis:

Jau daugiau kaip ketvirtį amžiaus Kauno evangelikai reformatai laukia, kada jiems bus grąžinta už tikinčiųjų lėšas statyta bažnyčia. Tačiau valstybė to daryti kol kas neketina, nors 2017-ieji ir paskelbti Reformacijos metais, rašo „Lietuvos žinios“.

Buvusioje bažnyčioje įrengta Mykolo Romerio universiteto (MRU) sporto salė ir valgykla. Būtent tai yra pretekstas negrąžinti maldos namų tikintiesiems. Į pastato antrą aukštą jie įleisti tik kaip kampininkai.

Evangelikų reformatų dvasininkas Tomas Šernas pasakojo, kad Seimui, Vyriausybei ir prezidentūrai buvo siunčiama daugybė prašymų grąžinti bažnyčią Kauno centre E.Ožeškienės gatvėje. 2015 metais parapija sulaukė MRU laiško, kuriame šios aukštosios mokyklos vadovai aiškino, esą kitų patalpų sporto salei ir valgyklai universitetas neturi. Bet jis neprieštarautų pasitraukti iš maldos namų, jei valstybė skirtų 400-500 tūkst. eurų kompensaciją, už kurią būtų galima kitur perkelti tiek sporto salę, tiek valgyklą.

Vasario 22 dieną Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčia ir MRU pasirašė ketinimų protokolą, kuriuo aukštoji mokykla įsipareigojo, gavusi ir įrengusi analogiškas patalpas, imtis visų būtinų veiksmų, kad religinei bendruomenei be jokių kliūčių būtų atkurta nuosavybės teisė į nekilnojamąjį turtą.

Apie šią bažnyčią jau rašė portalas kauno.diena.lt. Tarpukariu evangelikų reformatų narių lėšomis pastatytos bažnyčios pastatas E.Ožeškienės gatvėje šiuo metu priklauso Mykolo Romerio universitetui, kuriame treniruojasi ir maitinasi būsimi policininkai – universiteto Viešojo saugumo fakulteto studentai. Evangelikai reformatai bažnyčioje sekmadieniais renkasi tik dėl to, kad tai daryti leidžia universiteto atstovai.

Atgavus nepriklausomybę dauguma religinėms konfesijoms priklausančio nekilnojamojo turto buvo grąžinta jo šeimininkams. Įstatymas nurodė vieną išimtį – jei turtu naudojasi mokslo ar švietimo įstaigos, jo grąžinti nereikia.

Matyti, kad sovietmečiu sporto salėje vyravo kiek kitokia religija. Ant ruda spalva dažytų medinių grindų dar matyti likusios baudos aikštelės ir vidurio linijos. Tik krepšinio lentos neliko, vietoje jos – altorius.

Didžioji bendruomenės dalis, kurioje šiek tiek daugiau nei 30 žmonių, yra išeiviai iš Biržų ar jų palikuonys.

Pasiteiravus, iš kokių pinigų net pusšimčio žmonių neapimanti bendruomenė žada susiremontuoti didžiulį pastatą ir mokėti už jo šildymą, pastorius papasakojo įdomų faktą iš mūsų istorijos, kurio absoliuti dauguma mūsų tautiečių nežinojo.

"Remontui rinksime aukas Jungtinėse Valstijose. Didžioji dauguma kalvinistų Amerikoje yra kilę iš Škotijos, o į Ameriką škotai atvyko per Lietuvą. Nuo persekiojimų tėvynėje jie pirma pasitraukė į Lietuvą, į Kėdainius, kur buvo priimti ir apsaugoti. Jiems jų protėvių istorija labai įdomi ir jie nori atsilyginti geru", – nedingo šypsena nuo pastoriaus Franko van Daleno veido.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas2

Kaunas2 portretas
Privalo grąžinti , taip kaip ir Vilnius grąžino.

Kaunas

Kaunas portretas
Ar nepigiai pastatyti kitoje vietoje tai grupelei Zmoniu bažnyčia o ši pastatą,kuriuo virš 50 metų naudojasi policijos mokykla palikti jų reikmėms. Gi nevažiuos valgyti į miesto pakrasti

udarcovas

udarcovas portretas
ja vaxuju
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių