Kauno mokesčių inspekcijoje – atleidimai (papildyta)

Kauno apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje (AVMI) – neramios dienos. Dalis darbuotojų gavo pranešimus apie atleidimą iš darbo. Įstaigos vadovai planuoja atsisveikinti su 25 specialistais.

Netikėtai sužinojo

Kai kurie Kauno AVMI darbuotojai šią vasarą galvoja ne apie atostogas, bet apie tai, ką reikės veikti spalį, kai baigsis galiojančios darbo sutartys.

"Vadinamąjį atleidimo lapelį jau gavau, bet dar niekas nepasiūlė pereiti į kitas pareigas. Nežinia, ką reikės daryti, kur ieškoti darbo", – svarstė VMI darbuotoja, kurios pavardė redakcijai žinoma.

Kauno AVMI viršininko pareigas einantis Gintautas Muznikas sako, kad panikuoti neverta.

"Preliminariais skaičiavimais, iš darbo gali būti atleisti 25 darbuotojai, tačiau kol kas dar nėra patvirtintas detalus etatų skaičius, – kalbėjo G.Muznikas. – Nebus taip, kad po spalio 4 d. darbuotojai Kauno AVMI neturės darbo. Atsižvelgiant į šiuo metu vykdomus pokyčius visoje VMI, darbuotojai bus įdarbinti steigiamuose departamentuose."

Pasak jo, tikrai sumažės vadovaujančiojo personalo, bet kai kurių skyrių ar poskyrių vedėjams bus pasiūlytos kitos pareigos. Kauno apskrityje lieka ta pati apskrities mokesčių inspekcija, kuri kaip ir iki šiol atliks visas aptarnavimo funkcijas.

Įtampa – visoje šalyje

Organizaciniai ir struktūriniai pokyčiai šiuo metu įgyvendinami ne tik Kauno AVMI, jie vyksta visos inspekcijos mastu.

"Šių pokyčių esmė – mažiau vadovaujančiojo personalo, mažesnės administravimo išlaidos, daugiau funkcijų ir paslaugų elektroninėje erdvėje, procedūrų standartizavimas", – pabrėžė G.Muznikas.

Esą darbuotojus apie vykstančius pokyčius informavo Mokesčių inspekcijos vadovai, kurie vizitavo apskričių mokesčių inspekcijas su naujai kuriamų Kompetencijų centrų vadovais. Susitikimuose buvo pristatyta steigiamų Kompetencijų centrų struktūra, taip pat buvo aiškinama, kiek žmonių bus perkeliama dirbti į naujus struktūrinius padalinius.

Žmones keičia sistemos

G.Muzniko teigimu, kai kurie žmonės atleidžiami dėl to, kad jų funkcijas ateityje atliks sistemos. Aptarnavimo procedūros tapo trumpesnės ir kokybiškesnės, nes institucijoje jau įdiegtas aptarnavimo standartas, pripažintas vienu pavyzdinių šalyje.

Be to, optimizavus kontrolės procesus, sutrumpėjo kontrolės procedūros. Elektroninė audito sistema leidžia nustatyti rizikingus mokesčių mokėtojus, todėl mažiau trukdomi sąžiningai veiklą vykdantys verslininkai.

Nuo birželio 1 d. pradėjo veikti nauja Mokesčių apskaitos informacinė sistema, todėl kai kurių skyrių valdymas tapo centralizuotas.

"Aktyviai diegėme naujas elektronines paslaugas, tobulinome jau esamas, todėl mokestines prievoles mokesčių mokėtojai šiandien mažiausiomis sąnaudomis gali atlikti elektroninėje erdvėje, kartu mažėja ir administravimo išlaidos", – kalbėjo G.Muznikas.

Profsąjunga žada padėti

Vienos iš VMI darbuotojų profesinės sąjungos atstovui Andrejui Malijauskui dar neteko girdėti, kad kurie nors Kauno AVMI darbuotojai abejotų dėl inspekcijos veiksmų teisėtumo.

"Gal kas nors ir kreipėsi į profsąjungos vadovybę, bet aš jokių duomenų neturiu. Tik vakar grįžau iš atostogų, o profsąjungos pirmininkas Remigijus Mackus dabar atostogauja, nespėjome pasitarti, pasidalyti informacija", – kalbėjo A.Malijauskas.

Jam žinoma, kad įspėjimų apie atleidimus gavo inspekcijos darbuotojai visoje šalyje.

"Atleidimo lapelis dar nereiškia, kad žmogus turės išeiti – juk gali pasiūlyti kitą darbą. Žmonėms nereikėtų panikuoti, – kalbėjo A.Malijauskas, dar einantis ir VMI Vidaus saugumo skyriaus vedėjo pavaduotojo pareigas. – Žinau, kad atleidžiami darbuotojai visose apskrityse. Pats įspėjimo apie atleidimą negavau, nes mūsų skyrius nereorganizuojamas."

Rengia kolektyvinę sutartį

Pašnekovo teigimu, profsąjunga stengiasi atstovauti visų VMI darbuotojų interesams.

"Jeigu pažeidžiamos darbuotojų teisės, visuomet įsikišame. Ne vienu atveju mums pavyko pasiekti savo tikslų", – pabrėžė A.Malijauskas. Jis viliasi, kad artimiausiu metu VMI veikiančios kelios profsąjungos ras bendrą susitarimą dėl atstovavimo darbuotojams.

"Esame vadovybei pateikę kolektyvinės sutarties projektą prieš dvejus metus, bet dar sutartis nepasirašyta. Neaišku, kuri profsąjunga galėtų atstovauti visai inspekcijai", – svarstė A.Malijauskas.

Kauno AVMI reorganizacija turėtų būti baigta spalio 3 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kedes

kedes portretas
"Pasak jo, tikrai sumažės vadovaujančio personalo, bet kai kurių skyrių ar poskyrių vedėjams bus pasiūlytos kitos pareigos" - taigi kedučių perstumdymas, ir viskas liks taip pat?

tomas

tomas portretas
Registrų centre irgi reikėtų!

Blefas

Blefas portretas
kedziu stumdymas su '' iseitinem ''atostogu islaidoms
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių