Kauno klinikose – unikalus atradimas

Tarpukario Kaunas garsėjo moderniais sprendimais. Štai Kauno klinikose tuomet išbandyta pirmoji centralizuoto šildymo sistema Lietuvoje. Šiandien čia galima sutikti ir viską apie šildymą žinantį, katilinės veteranu pramintą, 87 metų darbuotoją.

Pirmoji Lietuvoje

"Kauno energija" kartu su Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija suorganizavo neeilinę ekskursiją į Kauno klinikas. Čia delegacija atvyko ne pacientų aplankyti, bet apžiūrėti prieš maždaug 80 metų pastatyto katilo ir įrangos.

1939-aisiais Kauno klinikose pastatyta ir pradėta eksploatuoti katilinė, kurioje buvo gaminama šiluminė energija. Tai pirmoji centralizuoto šildymo sistema Lietuvoje, visu pajėgumu pradėjusi veikti tų pačių metų birželio 12 d. Šią datą galima laikyti centralizuotos šilumos tiekimo pradžia mūsų šalyje. Iki šiol centralizuoto šilumos tiekimo Lietuvoje pradžia buvo laikoma 1947 m. birželio 7 d., kai iš Petrašiūnų elektrinės į Petrašiūnų popieriaus fabriką nutiestu garotiekiu pradėtas tiekti garas.

1939 m. birželio 12 d. – centralizuoto šilumos tiekimo Lietuvoje pradžia.

Katilinė ne tik apšildė tuomečių Kauno klinikų penkis pagrindinius pastatus, bet ir personalą aprūpino karštu vandeniu, o karštas garas buvo tiekiamas skalbyklai, dezinfekcijos kamerai, operacinėse esantiems sterilizatoriams ir kitoms ligoninės reikmėms. Katilinę ir 75 m aukščio mūrinį kaminą suprojektavo inžinierius Jonas Jasiukaitis.

Iš keturių tuomet sumontuotų raudonų plytų katilų šiuo metu likęs tik vienas, kitus pakeitė modernūs katilai. Tiesa, senasis, beveik 80 metų skaičiuojantis katilas šiuo metu taip pat šilumos netiekia. Dar visai neseniai katile buvo šalinamos infekuotos atliekos, bet dabar jis atlieka daugiau muziejaus eksponato vaidmenį, vis dėlto jį užkurti dar būtų galima, nes įvairūs varikliai dar veikia.

Kauno klinikų darbuotojai juokavo, kad katilinei priklausantis kaminas yra kaip ligonis, kurį reikėtų pagydyti. Jis ne kartą lopytas, tvarkytas, tad savo funkcijos jau nebeatlieka. Svarstoma ir apie kamino griovimo darbus, bet jį saugo paveldas.

Ekskursijos atgarsiai

Į Kauno klinikas senosios centralizuoto šildymo sistemos apžiūrėti atvykę šilumos tiekėjai smalsavo apie vis dar veikiančias detales, išlikusius senovinius fragmentus. Ekskursijos dalyviai tikino, kad buvo labai vertinga pamatyti tai, nuo ko prasidėjo Lietuvos centralizuoto šildymo era.

"Mums buvo labai įdomu pamatyti, kaip atrodo pirmoji centralizuoto šildymo sistema Lietuvoje, kuri pradėjo veikti dar prieš Antrąjį pasaulinį karą. Labai įdomu, kad dauguma įrenginių veikia ir šiandien. Žinoma, kai kurie katilai jau yra nauji, bet senasis katilas tikrai traukia dėmesį. Tai labai svarbus objektas. Ekskursiją teiksime kaip pavyzdinį Lietuvos projektą", – įspūdžiais dalijosi Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Jis pridūrė, kad centralizuotas šildymas Europoje pripažintas pačiu progresyviausiu, kadangi užtikrinamas švarus, patikimas būdas aprūpinti miestų gyventojus šiluma, naudojant įvairių rūšių kurą, tarp jų – ir menkavertį.

"Kaip parodė naujausi duomenys, palyginti su kitais būdais, tai ir pigiausias šildymo būdas. Todėl mums, kaip centralizuoto šildymo tiekimo atstovams, labai svarbu buvo susipažinti su pirmąja centralizuoto šildymo sistema, nes pamatėme, kokios pažangios technologijos tada naudotos", – pridūrė V.Stasiūnas.

Kauno klinikų teritorijoje eina ir "Kauno energija" šilumos tiekimo vamzdynas, kuris naudojamas kaip rezervinis šilumos šaltinis, esant kokiems nors šilumos gamybos sutrikimams klinikų katilinėje. "Kauno energijos" generalinis direktorius Rimantas Bakas sakė, kad tokiam objektui kaip Kauno klinikos šilumos tiekimo patikimumas – ypač svarbus veiksnys, todėl bendrovė stengiasi jį užtikrinti.

Katilinės veteranas

Kauno klinikų katilinėje galima sutikti dar vieną įdomybę. Čia nuo 1950-ųjų dirba katilinės šaltkalvis Vytautas Puodžiukynas. Jam šiuo metu yra 87 metai. Beveik visą gyvenimą Kauno klinikų katilinėje dirbantis vyras kolegų pramintas tikru katilinės veteranu.

"Tai labai pareigingas, su visais bendraujantis ir sutariantis darbuotojas. Jo gyvenimas ir hobis – katilinė. Jis čia ir savaitgaliais ateina, viską išmano, gali daug apie senąjį katilą papasakoti. V.Puodžiukyno darbas – prižiūrėti ir tvarkyti katilus, siurblius bei vamzdynus", – apie šiuo metu atostogaujantį ilgametį kolegą gerų žodžių negailėjo Kauno klinikų Energetikos ir inžinerinių tinklų tarnybos vyriausiasis inžinierius Vytautas Antanaitis.

(Vytautas Puodžiukynas, "Kauno energijos" nuotr.)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Pats pigiausias ir švariausias centralizuotas šildymo būdas Tarybiniais laikais pripažintas,tačiau atkūrus nepriklausomybę Lietuvoje tapo brangiausias.Blogai lietuviai myli savo šalį,išgyvendino ,sunaikino centralizuotą šildymą.Reikėjo tik apšildyti,renovuoti trasas.Pigiau renovuoti,negu atstatyti arba naujas trasas tiesti.Blogi šalies vadai.

ligonis

ligonis portretas
kliniku palatos .kai kuriose skyriuose palatos taip pat neremontuotos nuo1939 ir darbuotojai pencijinio amžiaus,kur žiuri personalo skyrius,pagalvokit apie darbo kokybe,,,algas algas didinkite

Jau- buvusi darbuotoja L.

Jau- buvusi darbuotoja L. portretas
Ar girdejot kur nors toki ABSURDA,kad imoneje dirbantis asmuo, negaletu aiksteleje laikyti savo automobilio,kurio atvyksta i darba .Eile metu isdirbus Klinikose, visada ta teise (ivaziuoti i aukstele,laikyti ten automobili) turejau Uz tai mokejau simbolini mokesti..Dabar, ,paputus neaiskiems vejams,is dideles daugumos darbuotoju (tik ne is daktaru ir ne is virsininku) -atimti leidimai!!! Mes esam priversti i darba atvykti autobusais ir t.t.O mokamose aikstelese statant masinas -per menesi tektu pakloti nemaza dali atlyginimo.O atlyginimai tikrai ne UCH !! ! TOKIOS ISGARSEJUSIOS, GERBIAMOS KLINIKOS ,su tokiais absurdiskais sprendimais ,daro geda pries visa Lietuva.Vien del sios priezasties teko palikti darba Klinikose .0 GAILA ....... :(
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių