Kauno butų ūkis mini 45 metų sėkmingos veiklos gimtadienį

  • Teksto dydis:

UAB Kauno butų ūkis šiemet vasario 1 d. pažymėjo savo 45 metų veiklos sukaktį. Tai ilgiausiai Kauno mieste veikianti ir turtingiausią patirtį sukaupusi daugiabučius gyvenamuosius namus administruojanti įmonė.

Ilgametė istorija

Bendrovės gimimo data laikoma 1977 m. vasario 1 d. Tuo metu mieste veikusios Darbo žmonių deputatų tarybos Panemunės rajono vykdomojo komiteto pirmininko įsakymu įkurta už Kauno miesto butų ūkį atsakinga įmonė. Jų Kaune būta ne vienos – be Kauno butų ūkio pirmtakės veikė dar dvi, prižiūrėjusios Vilijampolės, Centro, Aleksoto butus ir kitus pastatus. Panemunės butų ūkio valdybos specialistams atiteko likusieji miesto rajonai.

Kaip pastebi UAB Kauno butų ūkio generalinis direktorius Marijus Zaborskas, per dešimtmečius įmonė patyrė ne vieną reorganizaciją, bet kolektyvas visada išliko draugiškas ir susitelkęs.

Be iki šiol teikiamų pastatų ūkio ir aplinkos priežiūros darbų, Kauno butų ūkis turėjo prievolę tvarkyti gyventojų gyvenamosios vietos deklaracijas. Darbų biudžetą tvirtindavo miesto valdžia. „Už paskirtas lėšas būdavo remontuojamos laiptinės, fasadai, stogai, atliekami santechnikos, elektrotechnikos ir kiti būsto priežiūros darbai. Įmonė turėjo visą reikalingą įrangą daugiabučių namų bituminių stogų remontui“, – apie senąją įmonės veiklą pasakojo M.Zaborskas.

Įdomu, kad tada gyventojai į įmonę kreipdavosi ir dėl įvairių gedimų butuose. Pavyzdžiui, galėdavo kviesti santechniką suremontuoti arba pakeisti čiaupą, elektros specialistą ir pan. Tiesa, tokių prašymų buvo daug, o darbuotojų skaičius ribotas, todėl šių nemokamų paslaugų tekdavo palaukti. „Organizacija valdė miestui priklausančius butus, o jų gyventojai buvo nuomininkai, todėl ir priežiūros įsipareigojimai tekdavo miestui ir jo valdomoms butų valdyboms“, – aiškino M.Zaborskas.

Visgi toks visapusiškas rūpestis butų ūkiu ir planinė ekonomika turėjo kitą kainą. Neretai darbus strigdė įvairių reikalingų statybinių medžiagų, įrangos trūkumas. Nebuvo ir didelės estetinės įvairovės atnaujinant laiptines. Pavyzdžiui, vyravo iki pusės balta kreida dažytos sienos, o likusi dalis dažyta žalia ar mėlyna spalva.

Marijus Zaborskas. Kauno butų ūkio nuotr.

Vyko ne viena pertvarka

1989 m. įvykdyta nemaža įmonės reorganizacija – sujungti gamybos ir gyventojų būstus administruojantys padaliniai, įmonės administracija iš Vytauto prospekto persikėlė į Chemijos gatvę, kur dirba iki šiol. 1991 m. įmonė pavadinta Panemunės butų ūkiu.

2008 m. prie įmonės buvo prijungta Avarinė tarnyba, o po poros metų įmonė reorganizuota į savivaldybės valdomą uždarąją akcinę bendrovę Panemunės butų ūkį. Vėliau pavadinimas keistas į UAB Kauno komunalinis ir būtų ūkis, o nuo 2016 m. – UAB Kauno butų ūkis.

Įmonė yra vienintelė mieste daugiabučius administruojanti įmonė, kurios visas akcijas valdo Kauno savivaldybė. Bendrovės vizija – ilgalaikėje perspektyvoje tapti patikima ir pirmaujančia bendrove, operatyviai, kokybiškai teikiančia būsto priežiūros paslaugas, kryptingai plėtojančia savo veiklą, taikančia geriausią vietinę ir užsienio šalių praktiką, kuriančia ir įgyvendinančia patogiausius gyventi būsto priežiūros sprendimus.

Nuolat diegdami inovatyvius sprendimus atsižvelgiame į dabarties aktualijas ir kartu puoselėjame ilgametes įmonės tradicijas, sėkmingai naudojame sukauptą patirtį.

„Bendrovės misija – operatyviai, kuo palankesnėmis sąlygomis ir kuo patrauklesnėmis kainomis teikti kokybiškas ir profesionalias paslaugas, gerinti gyventojų gyvenimo kokybę, atsižvelgiant į jų interesus“, – aiškino M.Zaborskas.

Šiuo metu Kauno būtų ūkis prižiūri 795 pastatus, turi 16,5 tūkst. klientų. Pastatuose, kuriuos administruoja Kauno butų ūkis, atliekamos bendrojo naudojimo objektų periodinės apžiūros, vykdomi nuolatiniai stebėjimai, nuolatinė techninė priežiūra –užtikrinamas pagrindinių namo konstrukcijų (sienų, stogo, pamatų, laiptų, balkonų) mechaninis patvarumas, inžinerinės įrangos (elektros, šildymo, karšto ir šalto vandens, nuotekų) naudojimas.

Nuo įmonės įkūrimo joje dirbo daugiau kaip 4 000 įvairių profesijų ir sričių darbuotojų.

Vadovas džiaugiasi, kad įmonėje suburtas kompetentingas darbuotojų kolektyvas. „Tai specialistai, turintys patirties administravimo, elektros įrenginių eksploatavimo, šilumos įrenginių eksploatavimo, statinio statybos ir remonto sričių profesionalai“, – tvirtino M.Zaborskas.

Įdiegė daug naujovių

Kad gyventojai neturėtų rūpesčių ištikus kokiai nors techninei bėdai, bet kuriuo paros metu kauniečiai gali kviesti specialistus atlikti elektros, šalto ir karšto vandens, nuotekų šildymo sistemų avarijų lokalizavimo ir likvidavimo darbus. Kauno butų ūkis teikia įvairias paslaugas ir daugiabučių butų savininkų bendrijoms.

Įmonė įdiegusi pažangų daugiabučių namų administravimo modelį, kuris padeda greičiau ir efektyviau spręsti įvairias problemas. Pagal šį modelį daugiabučio gyventojams paskiriamas ne vienas vadybininkas, o keturi specialistai. Jie darbuojasi pasiskirstę savo pareigas pagal šias sritis: namo konstrukcijos, inžineriniai tinklai, namo aplinkos darbai ir daugiabučių namų atnaujinimas (modernizacija).

UAB Kauno butų ūkis nuolatos investuoja į greitesnį ir paprastesnį daugiabučių administravimą naudodamas informacines technologijas – gyventojai vieno mygtuko paspaudimu specialioje mobiliojoje programėlėje praneša apie iškilusias problemas daugiabutyje, susipažįsta su dokumentacija, informuojami apie darbų eigą. Darbuotojai išmaniaisiais įrenginiais atlieka namo apžiūras, fiksuoja defektus ir atliktų darbų rezultatus.

Bendrovė nuolatos įvertinama kaip finansiškai patikima, 2021 m. suteiktas aukštą kredito reitingą turinčios įmonės sertifikatas, o 2018 m. bendrovė buvo įvertinta kaip viena iš sparčiausiai augančių Lietuvos įmonių.

„Nuolat diegdami inovatyvius sprendimus atsižvelgiame į dabarties aktualijas ir kartu puoselėjame ilgametes įmonės tradicijas, sėkmingai naudojame sukauptą patirtį“, – pabrėžė M.Zaborskas ir pakvietė daugiabučių namų gyventojus, kurie norėtų kokybiškų ir profesionalių paslaugų, pasirinkti Kauno butų ūkį savo namo administratoriumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žaliakalnietis

Žaliakalnietis portretas
Tai taspats šhūdas kaip rubikoninis mano būstas... gerai kad bent nuosavą peklą turiu ;)

Lorsla

Lorsla portretas
Geda turetu buti jiems issislapste nera net kam pasiskusti, o administratoriai daro ka nori, straipsnyje savo tik aukstinimas , o mes tik islaikome juos

nereikalingi šaraškinai

nereikalingi šaraškinai portretas
Labai gaila,kad tokios šaraškino kontoros aplamai egzistuoja.Iš jų žmonėms jokios naudos nėra.Tai tik gražiai skambančių įmonių pavadinimai.Dėl ko jas turi gyventojai išlaikyti?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių