Kauniečiai išbandė ėjimo trasą „Diabetas mano širdyje“

Šimtai kauniečių šeštadienį išbandė trasą, kurios metu aplankė įdomiausias Kauno vietas ir sužinojo įdomių faktų apie diabetą.

Judėti skatinantis projektas, praėjusių metų lapkritį startavęs Panevėžyje, šeštadienį suvienijo šimtus kauniečių – sergančiųjų, medikų ir sveikos gyvensenos entuziastų.

5 km žygiui, anot organizatorių, užsiregistravo daugiau nei 1 tūkst. kauniečių, panorusių ne tik išbandyti virtualią pažintinę trasą „Diabetas mano širdyje“, kurią galima rasti mobiliojoje programėle #walk15, bet ir daugiau sužinoti apie cukrinį diabetą. Prieš startą paklausti, ką žino apie šią ligą miestiečiai žėrė pačius įvairiausius atsakymus. Buvo manančių, kad diabetas  paveldimas, buvo ir tokių, kurie tikėjo, kad šia liga galima užsikrėsti. Antai, vos šešerių žygio dalyvė Vilija buvo įsitikinusi, kad diabetu suserga tie, kurie be saiko valgo saldainius. Jai antrino ir dvejais metais vyresnis brolis Rokas. Taip esą sako mama, kai jiedu kartu su sese įsisuka į uždraustąjį stalčių, kuriame slepiasi saldžiosios pagundas.

„Aplinkoje turime draugę, kuri leidžiasi insuliną. Kai vaikai pamatė, turėjau paaiškinti kodėl ji tai daro. Kas tuo metu buvo ant liežuvio galo, tą ir pasakiau. Žinau, kad tai mitas, bet kaip drausminamoji priemonė gerai veikia“, – dviejų vaikų mama teisino savo melą.

Paklausta ar saldumynai turi įtakos diabetui, kasdien su šia liga susidurianti endokrinologė, žygio dalyvė Rūta purtė galvą. Tiesiogiai jie esą nesukelia šios ligos, tačiau valgomi be saiko prideda papildomų kilogramų.

„Kas yra nutukimas? Tiesioginis antro tipo cukrinio diabeto rizikos veiksnys, todėl galvokite ką dedate į burną“, – medikė darsyk priminė, kad labai svarbus prevencijos veiksnys, o sergantiems – būdas kontroliuoti ligą yra ne tik sveika mityba, bet ir judėjimas. Todėl visus miestiečius ragino neužsisėdėti – į parduotuvę eiti pėsčiomis, į darbą važiuoti dviračiais.

„Bent 6 tūkst. žingsnių – tiek rekomenduoju nueiti pacientams“, – endokrinologė skaičiavo, kad įveikus 5 km trasą, panašiai tiek ir rodys jos išmanusis laikrodis.

Suskaičiavusi iki dešimties, vedlė Vlada Musvydaitė skelbė renginio pradžią, o šimtai kauniečių pasuko J.Gruodžio gatvelės link. Pirmasis taškas, į kurį dalyviai suko galvas – Juozo Gruodžio konservatorija ir fortepijonas, darbo dienomis skleidžiantis muzikos garsus. Antrasis – Kauno miesto muziejaus tautinės muzikos skyrius su visa savo istorija. Baigę žygį, dalyviai suskaičiavo bemaž dešimt objektų.

„Žygis buvo įdomus. Apie miestą ir taip viską žinojau, tačiau apie diabetą – ne. Tarkim, man buvo naujiena, kad aktorius Tomas Hanksas serga II tipo diabetu“, – kirtęs finišo tiesiąją kaunietis Albertas džiaugėsi ne tik papildytu žinių bagažu, bet ir medaliu.

Tokiais pat rankų darbo medaliais buvo apdovanoti visi žygio dalyviai. Projektas „Diabetas mano širdyje“ vienija tris ėjimo renginius – Panevėžį, Kauną ir Vilnių, todėl dar prieš pirmąjį startą, lapkritį, organizatoriai žmones kvietė aktyviai dalyvauti ir surinkti visų trijų žygių medalių kolekciją.

„Panevėžyje nebuvau, bet Vilniuje balandį gal ir pavyks sudalyvauti“, – priminimą mobiliame telefone įsivedė žygio dalyvis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O eit su granata ... nebandėt?.. :s

Diabetikė

Diabetikė portretas
Tai pat sutrukus širdies darbui išsivysto hipertenzija, todėl yra didelė insulto ir infarto rizika. Dal vienas labai blogas simptomas, tai didelio nuovargio, silpnimo priepuoliai,tik kas serga ir yra susidūręs su šiais priepuoliai gali suprasti. Tai tokia būsena, kad faktiškai gali tik gulėti ir gilai kvėpuoti.priepuolai ir silpnumas tęsiasi, maždaug nuo valandos iki keletos valandų. Tai pat sergant šia liga, labai sunku dirbti, labai greitai pavargstama. Ir skeptikams, kurie galvoja, kad tik nutukę žmonės suserga šia liga, tai netiesa.Daugumoje tiesa tai, kad susirgus ir laiku nenustanat ligos, dėl labai dielio apetito ir troškininmo žmonės irma daug valgyti ir gerti, ir tokiu atveju labai greitai užauga svoris.

Diabetikė

Diabetikė portretas
CUKRINIS DIABETAS ARBA TRUMPIAU TARANT CUKRALIGĖ. YRA PIRMO IR ANTRO TIPO. Tai labai pavojinga liga. Negydomas II- tipo debiatas progresuoja į vėžį. Aš susirgau diabetu gyvendama intensyvų gyvenimo būdą, daug judėjau.Pastoviai gyvenau įtampoje. Ir jeigu, kažkas galvoja, kad diabetu susergama nuo sėdėjimo , gulėjimo ir saldumynų valgymo, labai apsirinka.Aš visiškai nevalgiau nei saldumynų, nei miltinių ir iš viso nebuvo laiko pavalgymui. Dtu Sutrikus kasos darbui iš kraujo nepasišalinus gliukozei, ten esantis gliukozes perteklius pirmiausia kekia širdies darbui(KRAUJAGYSLĖM., ardo nervines lasteles, kaupiasi sanariuose, kuris sukelia sanariu skausmą. tai pat ardo visas kraujagysles, ypatingai akių tinklainės. Negydant cukraligę gali žmogus apakti. Esanti gliukoze kraujyje, neleidžia aprūpinti galūnes deguonimi, todėl, žaizdos sunkiai gyja arba negyja., labai dažnai sužeistas negyjantis pirštas ar kojos padas gangrenuoja.Tokiu atveju galūnės dažniausia pirštai amputuojami.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių