Kaune paminėtos Prancūzijos žydų žūties metinės

Kauno IX-ojo forto muziejuje paminėtos 72-osios Prancūzijos žydų žūties metinės. Pagerbti aukų iš Prancūzijos atvyko giminės ir draugai. Jie sako ilgai nežinoję koks likimas ištiko artimuosius.

„Po Antrojo pasaulinio karo jau buvo praėję 50 metų, kai mes sužinojome, kad 73-iasis konvojus buvo sustojęs Kaune. Mes panorome susipažinti su šia vieta ir netrukus suorganizavome pirmąją kelionę. Nuo tada čia atvykstame kas kelerius metus“, – pasakoja buvusi Deportuotųjų artimųjų ir šeimų asociacijos pirmininkė Louise Cohen.

73-iuoju konvojumi iš Drancy stovyklos Prancūzijoje į Kauno geležinkelio stotį 1944 -ųjų gegužės 15 dieną atvežti 878 žydai. Pusė jų buvo išlaipinti: vieni nuvežti į Pravieniškių stovyklą, kiti – į IX fortą ir ten sušaudyti. Kiti tęsė kelionę iki Talino.

Antradienį po atminimo renginio prie masinių žudynių lauko, svečiai aplankė Kauno IX forto muziejaus ekspoziciją, apžiūrėjo buvusią kamerą su išlikusiais priešmirtiniais įrašais sienose.

Netrukus Prancūzijos žydų ekspozicija bus papildyta nauja medžiaga, kurią surinkę atvežė jų artimieji. Tokias keliones ir atminimo renginius Lietuvoje ir Estijoje nužudytų Prancūzijos žydų artimieji rengia kas dvejus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių