Kamšos draustinyje atsirado nelegali keturračių trasa

  • Teksto dydis:

Kauno rajone esančiame Kamšos draustinyje kažkas pamėgo važinėtis keturračiais ir taip niokoti gražų gamtos kampelį. Specialistai primena, kad draustinyje važinėtis keturračiais draudžiama. Čia ribojama ir kita žmogaus veikla.

Važinėja mišku

Portalo kauno.diena.lt skaitytojai pasidalijo informacija apie niokojamą Kamšos draustinį. Šis gamtos kampelis įsikūręs Kauno rajone, netoli Akademijos miestelio. Į redakciją parašę žmonės tikino, kad draustinyje savo nelegalias trasas įsirengė keturračių entuziastai, tad dažnai galima išgirsti riaumojančius šių transporto priemonių variklius.

Negana to, jau aiškiai matosi ir padaryta žala. Pro vaizdingus draustinio šlaitus jau driekiasi išrausti takai, kurie atsirado nuo intensyvaus važinėjimo keturračiais.

„Kažkas atidarė naują motokroso trasą ir klubą. Mala ne tik Kamšos draustinį, bet ir pažintinio tako laiptus“, – pranešė skaitytojai ir pridėjo kelias nuotraukas, kuriose matyti išdraskyta draustinio paklotė.

Kamšos botaninis-zoologinis draustinis įkurtas 1960 m., jis apima Kamšos mišką, kurį sudaro: liepynai, eglynai, drebulynai, juodalksnynai. Draustiniu prateka Nemuno intakai Marvelė ir Vėžpienis, čia auga daug saugomų ir retų, į Lietuvos raudonąją knygą įtrauktų augalų.

Kamšos miško šlaitai vietomis yra išvažinėti motociklais – matyti gana šviežiai padarytos provėžos, sunaikinta miško paklotė.

Specialistai informuoti

Portalas kauno.diena.lt pasidomėjo ar apie nelegalią keturračių trasą žino gamtosaugininkai. Aplinkos apsaugos departamento atstovė informavo, jog šios savaitės pradžioje jiems buvo praneštą apie situaciją Kamšos draustinyje, tad informacija perduota Valstybinei miškų tarnybai (VMT) ir Valstybinei saugomų teritorijų tarnyba (VSTT).

Pastarosios tarnybos viešųjų ryšių specialistai pažymėjo, kad apie vandališką atvejį informaciją persiuntė Kauno marių regioninio parko direkcijai. Bei priminė, kad jau pats žodis draustinis žymi, kad gamtos saugojimo režimas yra griežtesnis, tad ir elgesio taisyklės tokiose vietose yra gerokai griežtesnės.

„Primename, kad valstybės ir savivaldybės gamtiniuose ir kompleksiniuose draustiniuose draudžiama važiuoti ne keliais savaeigėmis motorinėmis transporto priemonėmis, jas statyti ar kitaip eksploatuoti (įskaitant dvirates, trirates ir keturrates savaeiges transporto priemones). Transporto priemonių vairuotojai gali važinėtis tik keliais, kurie atitinka Kelių įstatyme nurodytą kelio apibrėžimą. Važinėtis sporto, treniruočių ar kitų atrakcijų tikslais galima tik tam skirtose specialiose teritorijose, trasose, atskirais atvejais – karjeruose ir pan“, – pažymėjo VSTT atstovai.

Pasak tarnybos specialistų, keturračių vairuotojams yra taikomos tokios pat sankcijos, kaip ir kitų transporto priemonių vairuotojams. Be to, keturračių, kaip ir kitų motorinių transporto priemonių, vairuotojams galioja ne tik Kelių eismo taisyklės, bet ir aplinkosaugos įstatymuose numatyti reikalavimai – draudžiama važiuoti ir stovėti ant žaliosios vejos, statyti transporto priemones arčiau nei 25 metrai nuo vandens telkinio ir t.t., todėl Kamšos draustinyje keturračių trasas atradę gamtos niokotojai gali sulaukti baudų.

„Kauno dienos“ skaitytojo nuotr.

Atliko patikrinimą

VMT specialistai, gavę informaciją, iš karto nuvyko į Kamšos draustinį, kuriame rado išvažinėtą miško paklotę. Kol kas nėra žinomi galimi pažeidėjai.

„Anksčiau apie važinėjimą motociklais Kamšos draustinio miške nebuvo žinoma. Gavę Jūsų paklausimą, sausio 30 dieną atlikome stebėseną įvykio vietoje. Apžiūrėję nurodytą teritoriją, pastebėjome, kad Kamšos miško šlaitai vietomis yra išvažinėti motociklais – matyti gana šviežiai padarytos provėžos, sunaikinta miško paklotė. Stebėsenos metu pažeidėjų nepavyko nustatyti“, – rašoma portalui kauno.diena.lt atsiųstame komentare.

Institucijos atstovai aiškino, kad Kamšos miškas yra valstybinio miško teritorija, kuri patikėjimo teise yra perduota valdyti Valstybinių miškų urėdijai. „Informaciją apie pažeidimus kartu su surinkta medžiaga raštu persiuntėme urėdijai tolimesniam tyrimui bei paprašėme informuoti Jus apie tyrimo rezultatus ir priimtus sprendimus. Kadangi minėta teritorija patenka į Kamšos valstybinį botaninį – zoologinį draustinį, apie įvykį taip pat informuota Kauno marių regioninio parko direkcija, kuriai yra priskirtas šis draustinis“, – apie tolimesnius veiksmus informavo VMT.


Šiame straipsnyje: Kamšos draustinisdraustinisišvažinėta miško paklotėskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

gamtos saugotojai

gamtos saugotojai  portretas
tik nosį krapšto ir gerą algą gauna. Iš kabinetų neišlenda ir taip saugo gamtą. Litchujanijoje visokie klerkai piršto nepajudina savo pareigų atlikimui.

aplinkosaugininkams

aplinkosaugininkams portretas
O kiek nelegalių šiukšlynų Kamšos draustinyje:( Ką veikia gamtos saugotojai? O valstybinė miškų urėdija turėtų uždrausti kilometro aukštyje virš Kamšos draustinio skraidyti visokiems parasparniams pavasarį, kol peri retos paukščių rūšys, įtrauktos į Raudonąją knygą. Jei Kauno miestas rūpinasi katėmis, tai kodėl nepasirūpina retais paukščiais.

ALGIS

ALGIS portretas
ANT JŲ KELIŲ REIKIA TROSELIUS SKERSAI KELIO PRIRIŠTI PRIE MEDŽIŲ , KAI KELI NUSISUKS SPRANDUS , GAL TADA BAIGSIS.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių