Kaip sniego gniūžtė: veikli mama – veikli šeima

Imtis suskaičiuoti Lietuvoje veikiančius moterų sambūrius – sunki užduotis. Ir be skaičiavimų aišku, kad jų – galybė, o veiklų horizontai įrodo, kad energingoms moterims nėra nieko neįmanomo. Kaunietės Veiklių Mamų sambūrio vadovės Dovilės Klimavičienės gebėjimas derinti šeimos ir socialinio verslo iššūkius – įkvepiantis. Juolab kad pati Dovilė labai mėgsta tą žodį "iššūkis".

– Viskas prasidėjo prieš penkerius metus, Vilniuje įsikūrus Veiklių mamų klubui. Tuomet kalbėta, kad tai bus vienas globaliausių Lietuvoje socialinių projektų. Tai, kad šiandien kalbamės su Kauno skyriaus vadove, rodo, jog iniciatyva išplito?

– Veiklių mamų klubo Kauno filialas pradėjo veikti 2016-ųjų pavasarį. Tuo metu keturios kaunietės mamos surengė pirmąjį šeimų pikniką Kalniečių parke. Graži šventė yra tarsi Veiklių mamų klubo Kauno filialo vizitinė kortelė.

Palaipsniui mūsų veikla įsibėgėjo, buvome labai aktyvios, rengėme daug projektų, įgijome partnerių. Mūsų tikslas – pasiūlyti kokybišką užimtumą šeimoms ir vaikams. Taigi neapsiribojome šeimų piknikais, kviečiame šeimas į kūrybines dirbtuves, ekskursijas, vaikams tiek darželiuose, tiek mokyklose, tiek vasaros stovyklose ruošiame edukacijas.

O vilniečių klubas gyvavo ramiau, tyliau. Atsitiko taip, kad mes atsiskyrėme. Kadangi siekėme dirbti ne vien savanorystės pagrindais, bet ir susikurti darbo vietas, kol buvome klubo filialas, teisiškai to padaryti negalėjome. Pernai rugpjūtį įsteigėme viešąją įstaigą Veiklų erdvė ir nuo to laiko vadinamės tiesiog Veiklios Mamos. Logotipas, iš VM raidžių suformuota širdis, geriausiai parodo mūsų sambūrio tikslą ir prasmę – iš širdies į širdį.

– Daugelis mąstytų stereotipiškai: jei jau moterys imasi veiklos – įsimeta nesantaikos korozija, o jei atsidalijo, vadinasi, – susipyko... Tačiau tai – ne apie jus. Jūs tiesiog nebetilpote pirminės veiklos ribose?

– Tikrai taip. Dar būdamos Veiklių mamų klubo savanorės su jo vadove Gitana Gimbutiene derinomės, kokiais būdais mes, kaunietės, galėtume judėti toliau. Mus saistė tik biurokratinės kliūtys, o tam, ką darėme, reikėjo juridinio įmonės statuso. Tiesiog mes sparčiau augome, augame ir norime augti.

– Dažnai girdžiu įvardį "mes". Kiek jūsų yra?

– Branduolį sudaro keturios moterys, dviem esame sukūrusios darbo vietas. Tai aš, įmonės vadovė, ir projektų vadovė Daiva Lileikienė. Kaip savanorės aktyviai dalyvauja Viktorija Greičiuvienė ir Laura Skiniulienė.

Norime padėti viena kitai įgyvendinti svajones, parodyti kitoms, kaip galima kokybiškai leisti laisvą laiką, paskatinti augti pačioms ir kartu pamatyti, ko trūksta kitiems.

– Kokia jūsų pačios istorija, kaip atsiradote šioje veikloje?

– Aktyvi buvau ir iki dukros Darijos, kuriai dabar – aštuoneri, gimimo. Esu maisto saugos ir kokybės specialistė, dirbau mikrobiologe, chemike, tačiau visą laiką greta lankiau kokius nors asmeninio augimo, tarpusavio santykio seminarus. Kol buvome dviese su vyru Dariumi, domėjausi darnių poros santykių mokymais, kai tapome tėvais, parūpo vaikų auginimo ir auklėjimo mokymai.

Paauginusi dukrą, ėmiau dirbti aukle. Buvau dirbusi ir anksčiau, mane šis darbas visada traukė. Tada su vyru pasitarėme, kad norime daugiau vaikelių, metas į motinystės atostogas. Dievas greitai padovanojo šį stebuklą, gimė sūnus Dovydas. Dabar jam jau ketveri. Kadangi sūnus gimė pavasarį, prisijungiau prie grupės parke su vežimėliais sportuojančių mamų. O vėliau sužinojau ir apie Veiklių mamų klubo Kaune rengiamą šeimų pikniką. Dalyvavome visa šeima, labai susižavėjome. O man tai buvo stiprus postūmis įsitraukti į klubo veiklą.

Na, o čia – kaip sniego gniūžtė. Veikli mama – veikli šeima. Darius yra patikimas pagalbininkas ne tik namuose, bet ir Veiklių Mamų projektuose. Darija irgi sukasi mokyklinėse veiklose. Dovydas dar mažas, bet ir jis – drauge su mumis, kad ir kur dalyvautume.

Neslėpsiu – svajojame apie trečią vaiką. Kiekviena nauja gyvybė – Dievo dovana, naujos galimybės šeimai. Štai ir mūsų šeima – gimė antras vaikas, Darius ėmėsi savarankiškos veiklos. Iki tol jis dirbo padavėju-barmenu restoranuose, o dabar vadovauja savo įmonei, susijusiai su aptarnavimu. Ir aš jam kiek galėdama padedu. Štai tokia veikli mūsų šeima.

– Pasidalijote šeimos svajonėmis, pasidalykite ir savo veiklos planais. Kai įsteigiama įmonė, paprastai siekiama kurti ir ekonominę vertę. Ar turite ir tokių tikslų? O gal ateityje netgi norėtumėte su mamų sambūriu daryti įtaką priimamiems sprendimams šeimų politikos klausimais?

– Mūsų veiklos koncepcija buvo, yra ir bus tokia – siekiame suteikti šeimoms prasmingo laisvalaikio galimybes. Skatiname bendraujant kažko naujo išmokti, kažką prasminga nuveikti, kažką kūrybiško sukurti.

Jau antrus metus dirbame bendradarbiaudami su Bernardo Brazdžionio mokykla – vedame vaikų popamokinio užimtumo grupę. Kol kas ši veikla – vienoje mokykloje, tikimės, kad pavyks išplėsti šią veiklą ir kitose. Rengiame kūrybines dirbtuves, kas mėnesį kviečiamės po įdomų svečią.

Artimiausiuose mūsų planuose – įsteigti kulinarinę studiją šeimoms. Norisi atitraukti ir tėvus, ir vaikus nuo telefonų, kompiuterių. Siūlysime į studiją atvykti šeimas, vaikų grupes ir kartu prasmingai praleisti laiką, kuriant kulinarinius šedevrus. Tas tempas – darbai, mokslai, užimtumas – šiandieną vargina visus, todėl norime paskatinti stabtelėti, valandą ar dvi kibti į bendrą veiklą ir paleisti tas įtampas, susikaupusias negatyvias emocijas.

– Ko gero, noras atsikratyti rutinos ir kurti teigiamas emocijas vienija ir jus pačias – Veiklias Mamas?

– Išties jungėmės, nes norėjosi atitrūkti nuo kasdienybės, susitikti, pabendrauti. Taip, tai svarbu, tačiau – ne svarbiausia. Mes inicijuojame iniciatyvas. Norime padėti viena kitai įgyvendinti svajones, parodyti kitoms, kaip galima kokybiškai leisti laisvą laiką, paskatinti augti pačioms ir kartu pamatyti, ko trūksta kitiems. Mes – tarsi amžinos mokinės. Net ir tada, kai kažkas pasako "ne", nesusidomi kokia nors mūsų iniciatyva, visų pirma pačios savęs klausiame: o ką galėtume padaryti kitaip? Kokią iš to pamoką galime išmokti? Ir tas nuolatinis augimas – be galo nuostabus.

– Stengiatės ne tik įsiklausyti į save, bet ir išgirsti kitų lūkesčius. Kokios, jūsų matymu ir manymu, šiandien didžiausios jaunų šeimų problemos?

– Koks esi pats, tokius ir žmones pritrauki. Negalėčiau kalbėti visų mamų vardu, nes prie mūsų jungiasi aktyvios mamos. Mes ir susibūrėme tam, kad imtumės tam tikrų iššūkių. Kiti vadina problemomis, bet mums labiau patinka – iššūkis.

Mamos, kurios ateina į mūsų renginius, sako, kad trūksta šeimų užimtumo. Keista tai girdėti? Tai tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šiandien tiek daug visko siūloma šeimoms, vaikams. Tačiau daug kas yra mokama, o nemažai jaunų šeimų tai – papildomas finansinis iššūkis. Todėl mes ir ieškome alternatyvų, rašome projektus, kad gautume finansavimą ir galėtume pakviesti šeimas į nemokamus renginius. Tik dauguma finansuojamų projektų skirti vaikui, o ne šeimai. Tai irgi veiklos niša.

Dar pastebėjome, kad šeimos pasigenda informacijos apie kokybiško užimtumo galimybes. Toks informacinių galimybių laikas, o informacijos trūksta?! Pasirodo, trūksta sistemos. Projektų ir veiklų daug, tačiau norint rasti dominančią ir atitinkančią poreikius bei galimybes, galima pasiklysti informacijos lavinoje.

– Minėjote, kad turite partnerių. Įvardykite keletą bendrų projektų.

– Keletą metų bendradarbiaujame su asociacija Padedu augti, kuri padeda anksčiau laiko susilaukusių naujagimių tėvams gerumo akcija "Pasidalink savo šiluma". Raginame moteris megzti neišnešiotukams liemenes, kojinytes. Glaudžiai bendradarbiaujame su mažosios bendrijos "Šuns ritmu" kaniterapeutėmis. Jų specialiai apmokyti terapiniai šunys nudžiugina vaikus mūsų rengiamuose užsiėmimuose. Įvairiose iniciatyvose, renginiuose taip pat glaudžiai bendradarbiaujame su Kauno miesto muziejaus M. ir K.Petrauskų muziejaus skyriumi, Kauno Vinco Kudirkos viešąja biblioteka, įmone "Du paukšteliai" ir kt. Ne pirmus metus rengiame vasaros stovyklas. Vieni partneriai prisijungia kartais, kiti – nuolatos, patikėkite – yra be galo daug žmonių, kuriems rūpi šeimos ir vaikai.

– Gal prisidedate ir prie tvarų vartojimą skatinančių Mamų turgelių?

– Lietuvos veiklių mamų sambūris prie šio judėjimo prisidėjo Vaikų turgeliais. Šeimoms patiko idėja rengti turgelius, kuriuose vaikai, padedami tėvelių, dalytųsi ar prekiautų savo išaugtais žaislais arba rankdarbiais. Tačiau kol kas ši iniciatyva pristabdyta – sunku surasti visiems patogią erdvę. Radome kitų galimybių prisidėti prie tvarumo skatinimo. Iš savo rėmėjų gauname popieriaus, audinių atraižų, sagų ir kviečiame šeimas į kalėdinių atvirukų dirbtuves.

– Jau galvojate apie Kalėdas? Turite konkrečių sumanymų?

– Nuo pavasario, kai visus pristabdė karantinas, sunku tapo ką nors prognozuoti ir kam nors ruoštis. Dėl koronaviruso šiemet teko atsisakyti šeimų piknikų, tačiau nesėdėjome sudėjusios rankų. Vietoje planuoto pikniko Tarptautinei vaikų gynimo dienai parengėme internetinį leidinį. Ėmėmės organizuoti vaikų vasaros stovyklas, o atsiradus galimybei – ir popamokinę veiklą.

Sunku planuoti kalėdinio laikotarpio renginius, nes jau dabar yra daug apribojimų šeimų ir vaikų susibūrimams. Pernai organizavome kalėdinį paštą. Turime tokį namelį – per vienas dureles įmeti savo laišką ar staigmenėlę, o per kitas – ištrauki kito laišką ar staigmenėlę. Gal ir šiemet pavyks tęsti šią mainų iniciatyvą.

Norėtųsi, kad toliau gyvuotų ir kalėdinių atvirukų dirbtuvės. Kasmet pačios mamos kuriame advento kalendorius. Juos gali įsigyti už savanorišką auką, o surinktus pinigus skiriame arba stokojančioms šeimoms, arba naujoms Veiklių Mamų iniciatyvoms. Dabar – spalis, jau laikas būtų pradėti šventines iniciatyvas, tačiau mus saisto nežinia. Kiek vėliau, artėjant Kalėdoms, paaiškės galimybės.

– Išties – nežinia tvyro ore, joje seniai gyvename. Ar jūsų šeimos gyvenimą labai paralyžiavo pandemija?

– Tikiu ir tikiuosi, kad viskas bus gerai. Net ir karantinas mūsų nesuparalyžiavo. Galėjome daugiau laiko skirti vienas kitam, sau, namams. Tą iššūkį priėmėme kaip galimybę išmokti kažką naujo. Man kartais sako: "Gerai, kai tu – optimistė." Bet juk tas optimizmas ne visada iš tavęs savaime išeina. Tai – nuolatinis darbas su savimi. Ne veltui, kai tik galiu, ir knygą paskaitau, ir pamedituoju, ir seminarą paklausau.

– Šių dienų naujažodis "supermamos" kartais turi ir neigiamą atspalvį... Ar pritariate?

– Labai gaila, kad kai kurios mamos šią gražią sąvoką iškraipė. Tai turėtų būti išties stiprios mamos pavadinimas. Man ši sąvoka labai svarbi, pažįstu daug moterų, kurios išties turi supergalių. Taip, tenka susidurti ir su tokiomis, kurios pernelyg reiklios ne tik sau, bet ir aplinkai. Tai – jų pasirinkimas, jų tikslai ir vizijos. Susidūrusi su tokiu požiūriu stengiuosi atrasti aukso viduriuką, o jei nepavyksta – priimti šį požiūrį ir atsiriboti.

– Ar Dovilės ir Dariaus Klimavičių šeimoje egzistuoja kokios nors namų taisyklės?

– Nežinau, ar tai taisyklė, veikiau – šeimos bendravimo filosofija. Mes kiekvienas – nuo mažiausio iki didžiausio – esame žmogus. Nuo keturmečio Dovydo iki vyriausios manęs. Man – 35-eri, vyras puse metų jaunesnis (bet juokauja, kad vis vien jaunesnis). Mums labai svarbus laikas kiekvienam atskirai, nes gerbiame vienas kito privatumą ir laiką bendrai veiklai – bendrauti, vienas kitą išgirsti, išklausyti, padėti. Jei susipykstame, stengiamės atsiprašyti, tai irgi kartais iššūkis ir mažam, ir dideliam. Kam nors vienas kitą įskaudinus kalbamės: o kaip tu jaustumeis, jei aš taip padaryčiau? Ir klystame, ir taisomės visi, bet iš klaidų mokomės. Atvirumas ir diskusija – tokia mūsų namų taisyklė.


Sekmadienis – šeimos išvykų diena

"Mes daug metų esame drauge, – šypsosi D.Klimavičienė, su vyru Dariumi rugsėjį atšventusi santuokos dešimtmetį, tačiau pora juodu – jau dvigubai ilgiau. – Per tokį ilgą laiką keitėsi tradicijos: vienaip gyvenome dviese, kitaip – atsiradus pirmagimei Darijai, dar kitaip – gimus Dovydui. Jau kurį laiką puoselėjame šeimos išvykų sekmadieniais tradiciją. Valandai, dviem ar visai dienai – būtinai kur nors išsiruošiame. Kartais – su draugų šeimomis, o kartais – tik mūsų ketveriukė. Tokie sekmadieniai padeda atsitraukti nuo namų, darbų, šiuolaikinių technologijų. Ką veikiame? Kartais ieškome naujų vietų pasivaikščioti ir pabūti gamtoje, o kartais leidžiamės į tolimesnes pažintines arba pramogines keliones. Štai ir dabar jau esame susiplanavę spalio trečiąjį sekmadienį su dviem draugų šeimomis aplankyti Vilniuje, Ogmios miestelyje, esantį zooparką. O kartais tiesiog improvizuojame – keliaujame, kur tą akimirką sumanome! Tokios išvykos ne tik padovanoja naujų įspūdžių ir gerų emocijų, bet ir suartina šeimą."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu

Įdomu portretas
Verslynykas padavėjas barmenas :D kokį verslą toks glušius kuris bliūdus nešioja gali įkurt :D

ar dabsciai dirbate

ar dabsciai dirbate portretas
su rankytemis ,tai svarbu zinoti ???
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių