Kaip Kaunui vasarą sekėsi vilioti turistus?

Galima pasidžiaugti prabėgusia vasara – į Kauną sugrįžta vis daugiau turistų. Nemažai svečių priviliojo „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ renginiai, patrauklūs Kauno akcentai.

Turizmo tendencijos

Porą metų turizmo sektorių skandino COVID-19 pandemija, vasarį Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą, tad ir į mūsų regioną dalis turistų atšaukė keliones baimindamiesi, kad pas mus esą nesaugu. Nepaisant pastarųjų įvykių, Kauno turizmo vasara buvo džiuginanti ir teikianti vilčių.

„Ši turizmo vasara tikrai maloniai nustebino – fiksuojamas vienas sparčiausių turistų srautų atsigavimų tarp didmiesčių ir, palyginti su paskutiniais priešpandeminiais metais (2019 m.), matome tik 15 proc. atotrūkį. Palyginti su tuo pačiu 2021 m. laikotarpiu, svečių skaičius mieste padidėjo net 262 proc., o nakvynių skaičius išaugo 224 proc.

Žinoma, būtina įvertinti, kad šį staigų ir didelį augimą nulėmė ankstesniais laikotarpiais galioję COVID-19 ribojimai ir pasikeitę keliavimo įpročiai. Dėl šios priežasties, manome, tinkamiausia šių metų rezultatus lyginti su 2019-ųjų pirmojo pusmečio rezultatais“, – komentavo VšĮ „Kaunas IN“ vadovas Tadas Stankevičius.

Kartais sulaukiame užklausų iš keliautojų apie saugumą šalyje, tačiau tai jau daugiau retenybė nei taisyklė ar tendencija.

Pasak jo, nepriklausomai nuo išorinių veiksnių, žmonės išsiilgę kelionių, pramogų ir naujų įspūdžių, todėl stebima džiuginanti tendencija, kad vis daugiau jų skiria savo laiką vietinėms kelionėms – su meile, naujai žvelgia į savo miestą ir kraštą.

Statistikos departamento duomenimis, 2022 m. per pirmąjį pusmetį Kauno miesto apgyvendinimo įstaigos sulaukė daugiau nei 134 tūkst. svečių. Jų viešnagės vidutinė trukmė buvo 2,1 nakties. Pirmojo 2022-ųjų pusmečio Kaune pasiskirstymas tarp vietos ir užsienio turistų toks: 53 proc. – lietuvių turistų, 47 proc. – užsienio turistų.

Antrąjį šių metų ketvirtį Kauno viešbučių kambarių užimtumas siekė 72 proc. (2021 m. antrąjį ketvirtį buvo 35,1 proc.). Didžiausias kambarių užimtumas fiksuotas kovo mėnesį (77,6 proc.).

Skaičiuojama, kad vien Kauno turizmo ir „Kaunas 2022“ informaciniame centre Laisvės alėjoje per tris vasaros mėnesius apsilankė beveik 6 tūkst. Lietuvos ir užsienio turistų, daugiausia jų – vietiniai ir turistai iš Vokietijos, Latvijos, Lenkijos. Įvertinus bendras turizmo sektoriaus tendencijas Kaune ir visoje Lietuvoje, jaučiamas nuosaikus, tačiau tendencingas sektoriaus skaičių grįžimas prie ankstesnių.

„Kalbant apie šį vasaros sezoną, galima sakyti, kad COVID-19 pandemija didelės įtakos neturėjo arba ši įtaka buvo minimali – neliko arba beveik neliko ribojimų keliautojams Lietuvoje ir užsienyje, žmonės  išsiilgę kelionių ir naujų potyrių, todėl, atsiradus galimybių keliauti laisvai, noriai ir aktyviai jomis naudojosi. Įvertinus pastarojo laikotarpio duomenis, galima teigti, kad jaučiamas nežymus populiariausių rinkų persiskirstymas – sulaukiame daugiau turistų iš kaimyninių šalių“, – pastebėjo T.Stankevičius.

Džiaugiasi: T.Stankevičius tikino, kad ši turizmo vasara maloniai nustebino rezultatais.

„Karas Ukrainoje, be abejonės, turėjo neigiamos įtakos norui keliauti pirmaisiais karo mėnesiais – keliautojų prioritetų skalėje pirmoje pozicijoje įsitvirtino saugumas. Šiuo laikotarpiu žmonės savo keliones buvo linkę atšaukti, nukelti arba susilaikyti nuo naujų kelionės planų. Vėlesniais mėnesiais situacija stabilizavosi, keliautojų nuotaikos tapo  ramesnės ir optimistiškesnės. Tiesa, vis dar kartais sulaukiame užklausų iš keliautojų apie saugumą šalyje, tačiau tai daugiau retenybė nei taisyklė ar tendencija“, – turizmo Kaune tendencijas vardijo „Kaunas IN“ vadovas.

Didžiausias dėmesys

Be abejonės, ši vasara, jos renginiai ir akcentai skirti Kauno – Europos kultūros sostinės renginiams. Kaunas užsienio turistams buvo įdomus dėl pasaulyje pripažintų menininkų parodų, nemažai svečių apsilankė per Kauno gimtadienį, kai Santakoje vyko antrasis Kauno mito trilogijos veiksmas.

Trauka: daugiausia dėmesio sulaukia Kauno – Europos kultūros sostinės renginiai.

„Tikriausiai vienas daugiausia vietos ir užsienio auditorijos dėmesio sulaukusių renginių – Serbijos menininkės, performanso meistrės Marinos Abramovič vizitas ir retrospektyvinės parodos „Būties atmintis“ atidarymas. Vien pasiklausyti menininkės paskaitos susirinko 6 tūkst. gerbėjų, o parodoje jų apsilankė daugiau nei 25 tūkst.“, – tai, kas tikrai viliojo atvykti į Kauną, pasakojo T.Stankevičius.

Antras unikalus, turistų liaupsių sulaukęs renginys – menininko Williamo Kentridge'o paroda „Tai, ko nepamename“, kurioje jau dabar yra apsilankę daugiau kaip 27 tūkst. žmonių.

Pasak „Kaunas IN“ vadovo, tikriausiai nenuostabu, kad didžiausias žiniasklaidos, vietos ir užsienio turistų dėmesys visais šiais metais  sutelktas į „Kaunas 2022“ organizuojamus renginius, veiklas, naujus traukos taškus, tokius kaip M.Abramovič, W.Kentridge'o, Yoko Ono parodos. Daug dėmesio sulaukė antrasis Kauno mito trilogijos renginys „Santaka“. Tą savaitgalį Kaunas pritraukė daugiau nei 300 tūkst. kultūros entuziastų.

Populiaru: tiek susitikime su M.Abramovič, tiek jos parodoje Kaune apsilankė tūkstančiai žmonių.

„Bene ypatingiausias, trankiausias ir griausmingiausias šios vasaros renginys – miesto festivalis „Audra“ taip pat gali būti pelnytai vertinamas kaip vienas daugiausia simpatijų susišlavusių šiltojo sezono renginių. Kultūros konsjeržai – dar viena naujiena Kaune, kuria tikrai rekomenduojama pasinaudoti ir atrasti naują būdą geriau pažinti Kauną – naujai ir moderniai“, – turistus viliojusius akcentus dėliojo T.Stankevičius.

Palyginti su tuo pačiu 2021 m. laikotarpiu, svečių skaičius padidėjo net 262 proc.

Populiarūs maršrutai

Nors daugiausia dėmesio šiais metais skiriama Europos kultūros sostinės renginiams, tačiau Kaunas svečiams pasiūlė ir jau pamėgtų maršrutų, ir atrasti naujų miesto akcentų ir traukos vietų.

„Didelis susidomėjimas tiek iš vietos, tiek ir iš atvykstančių užsienio turistų jaučiamas ir dėl jau anksčiau mieste pradėjusių veikti ir pamėgtų išskirtinių veiklų ar projektų, tokių kaip Art deco muziejus, nuolat atsinaujinantis, spalvingas ir naujais kūriniais besipildantis Kauno gatvės menas, unikalioji Kiemo galerija, atsinaujinęs Kauno senamiestis ir kt.“, – kalbėjo T.Stankevičius.

Jis pažymėjo, kad Kauno svečiai pamėgo ir aktyviai naudoja teminius „It‘s Kaunastic“ serijos žemėlapius individualiai keliaudami Kaune. Iš viso Kaune maršrutų jau yra beveik trys dešimtys, o šiais metais jų kolekciją papildė nauji leidiniai – „Tarpukario studentas“, „Medinukų istorijos“, „Pagaminta Kaune“.

Turistų atsiliepimai

Kauną aplankę turistai palieka atsiliepimų apie mūsų miestą ir čia patirtus nuotykius. Pasak T.Stankevičiaus, dažniausiai turistų atsiliepimų sulaukiama jiems apsilankius turizmo informacijos centre.

Dalis turistų į jį užsuka tik atvykę į Kauną pasisemti idėjų savo viešnagei, kiti – kelionės pabaigoje įsigyti suvenyrų ir kitų atsiminimų iš Kauno  namiškiams. Pirmieji – dažniausiai smalsūs, ieškantys patarimų ir rekomendacijų turistai, antrieji noriai dalijasi įspūdžiais, labiausiai patikusiomis Kauno vietomis ir, netgi rekomendacijomis kitiems keliautojams.

Garantuota: Kauno gatvės menas nepalieka abejongų, todėl nemažai turistų leidžiasi po miestą ieškoti įvairių piešinių ir kitų akcentų.

„Ypatingą susižavėjimą kelia miesto parkai ir žalieji plotai, tarpukario modernizmo architektūra, gatvės menas, visais metų laikais maloniai pasivaikščioti traukianti Laisvės alėja, gastronominė kultūra, „Kaunas 2022“ parodos ir renginiai.

Tradiciškai stiprų ir reikšmingą įspūdį miesto svečiams palieka apsilankymas IX forte ir muziejų interaktyvūs sprendimai, pavyzdžiui, Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyrius, Nacionalinis  M.K.Čiurlionio dailės muziejus“, – turistų mėgstamas vietas vardijo „Kaunas IN“ vadovas.

Nauji skrydžiai

Į Kauną turistai dažniausiai atvyksta nuosavais automobiliais, autobusais ir lėktuvais. Pastarųjų maršrutų tinklas nuolat plečiamas.

„Gegužės mėnesį buvo paskelbta apie naują tiesioginę skrydžių kryptį Kaunas–Varšuva, ja keliautojai pradėjo į Lenkijos sostinę skristi jau šią vasarą. Pastebime, kad Kaunas tarp Lenkijos turistų patenka į trijų populiariausių šalių (miestų) skaičių (3-ioji vieta). Taigi, galime daryti prielaidą, kad skrydis turėjo reikšmingos teigiamos įtakos augančiam Lenkijos turistų skaičiui Kaune“, – naują skrydžių maršrutą įvertino T.Stankevičius.

Susisiekimas: Kauno oro uoste nauji maršrutai leidžia atvykti turistams iš įvairių šalių. 

Iš Kauno oro uosto šiuo metu tiesioginiais skrydžiais galima pasiekti penkiolika šalių: Airiją, Belgiją, Daniją, Graikiją, Ispaniją, Italiją, Jungtinę Karalystę, Kiprą, Lenkiją, Norvegiją, Nyderlandus, Suomiją, Švediją, Vengriją ir Vokietiją. Dalis šių maršrutų tarnauja emigravusių tautiečių kelionėms namo, tačiau pastebima, kad daugėja ir atvykstančių turistų. Tikimasi, kad ir ateityje bus plečiami maršrutai, į Kauną galės atvykti vis daugiau svečių iš skirtingų šalių.


Šiame straipsnyje: turizmasturistaiturizmas Kaune

NAUJAUSI KOMENTARAI

Fui fui

Fui fui portretas
Kauno moterys, merginos negražios, riebių veidų, negražių kūnų, suvalkietės ten vyrauja, maišytas su slavais. Bjauru. Aplenkia Kauną, nesustoju. Žmonės tokie proto vargšai, cento vergai. Neįdomūs, skurdas intelekto, daug tremtinių palikuonių - o tai defektyvūs, proteliai nuvažiavę.

Dar

Dar portretas
Užtat Sting'o nereikia vilioti- berods jau trečią kartą koncertavo Kaune.

Tam kur nesusivilios:))

Tam kur nesusivilios:)) portretas
Argi visi tik mergu iesko, kaip pats? Tad kaip bebutu prasom pro sali
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių