Kačerginės bendruomenė susiginčijo dėl paveldo

  • Teksto dydis:

Kauno rajone esančios Kačerginės gyventojus išskyrė ginčai dėl istorinio paveldo saugojimo. Viena bendruomenės dalis siekia, kad prieškariu statyta vila būtų įtraukta į Kultūros vertybių registrą, kita tokiems užmojams nepritaria. Specialistai sprendimą turėtų priimti po kelių savaičių.

Kauno rajone esančios Kačerginės gyventojus išskyrė ginčai dėl istorinio paveldo saugojimo. Viena bendruomenės dalis siekia, kad prieškariu statyta vila būtų įtraukta į Kultūros vertybių registrą, kita tokiems užmojams nepritaria. Specialistai sprendimą turėtų priimti po kelių savaičių.

Vilą prieškariu inteligentų pamėgtoje Kačerginėje, netoli Kauno, inžinierius Viktoras Rėklaitis pastatė 1934-aisiais. Sovietmečiu čia įkurta ambulatorija, kurią netrukus Kauno rajono savivaldybė ketina iškelti. Dalis Kačerginės gyventojų nuogąstauja, kad ištuštėjusi vila gali būti parduota ir nugriauta, todėl siekia ją įtraukti į Kultūros vertybių registrą.

„Tai yra savivaldybės pastatas, ji gali rašyti projektą, mes galime prisidėti mintimis, darbais, talkomis, idėjomis, bet mes nesame savininkai ir joks privatus asmuo, jokia bendruomenė negali prisiimti tokio pastato“, – sako Kačerginės bendruomenės centro narė Živilė Bekerienė.

Į kitą bendruomenę susibūrę gyventojai dvejoja, ar įtraukus vilą į Vertybių registrą ji vėliau nestovės apleista.

„Reikėtų gal žmonių sąmoningumą ugdyti, kad vilą kažkurie žmonės, ar kas bus savininkas, naujomis medžiagomis renovuotų, pritaikytų, o ne vien tos pseudo senovės vaikytis – čia irgi nėra išeitis“, – tvirtina Kačerginės bendruomenės centro „Vizija“ narė Eglė Jotautienė.

Dalis gyventojų priešinasi ir planams per Rėklaičio vilos sklypą tiesti servitutinį kelią.

Ar Rėklaičio vila bus įtraukta į Kultūros vertybių registrą, paveldo specialistai spręs po kelių savaičių – trukdžių tam esą nėra.

„Kad būtų kažkas ne iki galo ištyrinėta, kažkokių dalykų, kurie netenkintų, mes nepastebėjome. Vilai siūlomas vietinės reikšmės statusas“, – sako Trečiosios nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos pirmininkas Vytautas Levandauskas.

Viena Kačerginės bendruomenė pernai pasiekė, kad medinė generolo Prano Vaiciuškos vila taip pat būtų įtraukta į Kultūros vertybių registrą. Tam nepritariantieji dabar siekia ją iš registro išbraukti, o savivaldybė griūvančią vilą nesėkmingai bando parduoti aukcione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vejas

vejas portretas
velicku zemes tenai buvo

RADAU

RADAU portretas
Apie gyventojų norą išsaugoti medinę architektūrą ir straipsnĮ "Kačerginėje – interesų sankirta ". Už miestelio praeities ir savitumo išsaugojimą 1

o man grozio reikia

o man grozio reikia portretas
200 gyventojų prašymas palikti šią vilą ir išsaugoti miestelio istoriją. Pakartotinas nuolankus prašymas apie 80 parašų: “Mes,senieji Kačerginės gyventojai, džiaugiamės paskelbus buvusią mokyklą paveldu (Vaiciuškos vila J.Janonio g. 46).Buvo žadėta jos neprivatizuoti, todėl prašome ją suremontuoti . Didžioji dalis gyventojų jaučiame jai sentimentus” ….. ”mums gražus šis pastatas.Suremontuotas puoštų Kačerginę ir būtų naudingas miestelio gyventojams.”….” Prašome atsižvelgti į mūsų prašymą ir šios vilos neparduoti , bet palikti gyventojų reikmėms. Rinksime aukas ir prisidėsime pagal galimybes savo indėliu. “ Neatsakyta..Rinko kelių kartų kačerginiečiai. Gyventojų pastangomis paskelbta paveldu, bet parduodama gėdingame aukcione ... Kas padės sustabdyti šią neteisybę ?
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių