Ką slepia Kauno pilies griovio šlaitas?

Ties Kauno pilimi prieš kelias savaites prasidėjo amfiteatro įrengimo darbai, tačiau netrukus juos teko sustabdyti. Įrengiant konstrukcijas darbininkai aptiko neaiškių ertmių. Ką gali slėpti Kauno pilies griovio šlaitas, dabar aiškinsis archeologai.

Aptiko ertmių

Rugsėjo viduryje prie Kauno pilies pradėta amfiteatro įrengimo darbai. Konstrukcijų įrengimo metu darbininkų grąžtai atsitrenkė į kietus paviršius, už kurių slėpėsi nežinomos ertmės.

Darbus sustabdė Kultūros paveldo departamento (KPD) prie Kultūros ministerijos Kauno skyrius, kai archeologai pranešė, jog amfiteatro vakarinėje dalyje gręžiant polius apie 2–4 m gylyje grąžtas atsirėmė į kietą paviršių. Gręžiant toliau, paviršius buvo pramuštas.

"Archeologai iškėlė hipotezę, kad šioje šlaito dalyje, žemiau 4 m gylio, yra ar buvo tuščia ertmė, iš viršaus apsaugota kietu kiautu", – sakė Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

"Dėl amfiteatro įrengimo buvo vykdomi archeologiniai žvalgymai. Jų metu archeologai su darbininkais pastebėjo, kad Kauno pilies liekanų gynybinio griovio pietiniame šlaite kažkur yra ertmių. Leidžiant į žemę didelį sraigtą, kartais jis atsitrenkdavo į kietą paviršių, o kartais tiesiog atsidurdavo tuščiose erdvėse. Archeologai išsigando, išsikvietė mus ir nutarėme, kad reikia atlikti detalius tyrimus, nes vien žvalgomųjų yra per mažai", – "Kauno dienai" komentavo KPD vyr. specialistė Asta Naureckaitė.

Vykdant darbus pastebėta, kad šlaite gali būti ertmių.

Atliks tyrimus

Siekiant išsiaiškinti, ar šlaite nėra gynybinės sienos likučių ar kitokių istorinių vertybių, teks dalį šlaito nukasti. Nukasus dalį viršutinio grunto, bus atidengti objektai ir istorikai galės įvertinti, ką ten laikas užglaistė.

"Tada bus pateiktos rekomendacijos dėl tirtam objektui taikytinų kultūros paveldo apsaugos reikalavimų ir, jeigu reikės, bus pateiktos rekomendacijos dėl tolesnių tyrimų būtinybės. Parengtas Archeologinių žvalgymų projekto papildymas pristatytas Mokslinei archeologijos komisijai (MAK), kuri posėdžiavo šią savaitę.

Archeologai iškėlė hipotezę, kad šioje šlaito dalyje, žemiau 4 m gylio, yra ar buvo tuščia ertmė, iš viršaus apsaugota kietu kiautu.

Jei projekto papildymams bus pritarta, bus išduotas leidimas vykdyti minėtus pirminiame projekte nenumatytus archeologinius žvalgymus. MAK išvados dar nepateiktos, todėl negalime prognozuoti darbų eigos trukmės", – apie tolesnį veiksmų planą kalbėjo S.Rimas ir pridūrė, kad dabar sudėtinga planuoti, kada bus užbaigti visi darbai ir kauniečiai prie pilies galės mėgautis naujai įrengtu amfiteatru.

A.Naureckaitė tikino, kad ertmės Kauno pilies gynybinio griovio šlaite yra visai netoli Jurgio Kankinio bažnyčios. Keliama hipotezė, kad ten gali būti senasis bažnyčios osuarijus. Tai vieta, kurioje buvo laidojami vienuolių kaulai. Anot KPD vyr. specialistės, tokias vietas kai kurios senosios bažnyčios turėjo, tačiau ar ši hipotezė yra teisinga, patvirtins tik tyrimai. Neatmetama tikimybė, kad šlaite gali būti pilies gynybinių įtvirtinimų liekanų.

Amfiteatro tęsinys

Ant Kauno pilies gynybinio griovio pirmasis amfiteatras įrengtas prieš kelerius metus. Dabar, kur vyksta kasimo darbai, norima amfiteatrą praplėsti, tad didžiojoje dalyje pilies lomos bus sėdimų vietų.

Įrengus dar vieną amfiteatrą, bus beveik 2 tūkst. sėdimų vietų.

S.Rimas aiškino, kad 2017 m. įrengtos žiūrovų tribūnos gali talpinti apie 1100 žiūrovų. Šiai metais pradėti žiūrovų sėdimų vietų Papilio g. rekonstravimo (padidinimo) darbai, po kurių amfiteatre atsiras 850 vietų daugiau.

"Numatoma išplėsti esamus statinius iš abiejų pusių. Dalis darbų bus finansuota ES lėšomis", – pridūrė Kultūros paveldo skyriaus vedėjas.

Šio projekto vertė – 203,1 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Krabas jau po Kauno pilimi knisas?.. :s

Vikai pakalikei

Vikai pakalikei portretas
Jokiu būdu nesu konservatorių gerbėjas. Greičiau nesutaikomas jų priešas. Nes jis neatnaešė Lietuvai gėrio nei kruopelytės. Bet ir Matijošaitis vertas tik pasmerkimo. Ne tik jo Viči silkės niekuo ne geresnės už kokias Osean ar Norvelitą, tik labiau padekoruotos ir už tai vos ne dvigubai brangesnės, bet ir Kaune atliekami darbai - daugiau nei pusė brokuoti, o išlaidos už juos iš mūsų kišenių labai padidėjusios. Kainos pakeltos žiauriai (parkingai, pravažiavimas ir tt). Tad tik finansinė pakalikė kaip tu Vika gali dėkoti jam. Anais laikais būtum puiki komjaunuolė, tikiu, gražiai melstumeisi Leninui ir Stalinui.

Vika

Vika portretas
Na, viskuom nepatenkinti konservatoriu gerbejai, pirmyn! Galesite paloti, o tai matau, neturite ka veikti. O Kauno merui Matijosaiciui didelis didelis aciu uz tvarkoma miesta! Kas nedirba, tam nieko ir neatsitinka (pvz. konservatoriams).
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių