Jaunimą į pakaunę vilioja ir tolerancija bei pagalba verslui

Kauno rajono savivaldybė – viena jauniausių šalyje pagal gyventojų amžių. Jaunus žmones vilioja ne tik galimybė gyventi ant žemės –  nuosavame name, turėti savo kiemelį ar puikios sąlygos aktyviai leisti laisvalaikį. Pakaunėje skatinamas jaunimo įsitraukimas į bendruomenės veiklą, sudaromos palankios sąlygos kurti ir plėtoti verslą.

Per metus stipriai išsiplėtė

"Technika visada buvo neatsiejama nuo mano gyvenimo. Net ir neprisimenu momento, kaip ir kada kilo idėja kurti su ja susijusį verslą. Teko pačiam statytis namą, padėti kaimynui. Kaskart reikėjo ieškoti išsinuomoti mini ekskavatorių ar kitos technikos žemės kasimo darbams ir būdavo labai sunku rasti, tekdavo ilgai laukti eilėje, todėl nusprendėme patys imtis tokio verslo", – pasakojo jaunas Piliuonos (Taurakiemio seniūnija) gyventojas Arnoldas Bernackas.

Jis prieš metus kartu su kolega įsteigė uždarąją akcinę bendrovę "Berglis". Versliuko partneriai įsigijo mini ekskavatorių, o netrukus – ir antrą, nusipirko du sunkvežimius. "Šiuo metu turime keturias technikos priemones. Pradžioje galvojome, kad jas nuomosime, tačiau įsitikinome, kad geriau pasisamdyti darbuotojus ir žemės darbus statybų aikštelėse su technika atlikti pačiai bendrovei", – pasakojo vienas iš "Berglio" savininkų.

Smulkiojo ir vidutinio verslo skatinimo fondo suteikta 6 tūkst. eurų parama A.Bernackui leido įsigyti dar vieną mini ekskavatorių.

Šiuo metu bendrovėje dirba trys darbuotojai, tačiau piliuoniškiai jau ieško ir ketvirto. Žiema nėra statybų sezonas, tačiau jam prasidėjus reikės žmogaus, kuris valdys neseniai įsigytą antrą mini ekskavatorių. "Tuomet su manimi "Berglyje" jau bus penki darbuotojai", – džiaugėsi jaunas verslininkas.

Ši maža bendrovė žemės darbus atlieka ne tik Taurakiemio seniūnijoje, bet ir aplinkinėse, gauna užsakymų Kauno mieste, Prienų rajone ir kitose vietovėse. "Tiek Kauno rajone, tiek mieste vyksta sparti plėtra, statoma naujų įmonių ir kitų objektų, kur mūsų technika paklausi, o prasidėjus sezonui tenka sparčiai suktis", – A.Bernackas.

Kol kas bendrovė neketina stipriai plėsti technikos parką. "Šiemet tikrai tiek daug pirkinių neplanuojame. O pernai plėstis mums padėjo ir Kauno rajono savivaldybė. Smulkiojo ir vidutinio verslo skatinimo (SVVS) fondas suteikė 6 tūkst. eurų paramą, tai leido įsigyti dar vieną mini ekskavatorių. Kaip mums seksis šiemet ir kitais metais, prognozuoti sunku, plėstis norime, tačiau, kokios bus galimybės, neaišku – plėtros galimybes realistiškai vertino jaunas verslininkas. –  Dabar, kai jau teko pačiam susidurti, galiu patikinti, kad Kauno rajono savivaldybė palankiai žiūri į verslą ir jaunus verslininkus, vertina, kad jauni žmonės ką nors kuria, stengiasi pagal galimybes padėti. Dvejojantiems dėl verslo kūrimo pakaunėje galiu pasakyti: tereikia patiems žengti pirmus žingsnius ir tuomet jau atsiras pagalbos ir iš šalies."

Galėjo įsigyti įrangos ar pasigaminti technologijas

SVVS fondas 2019 m. paramą suteikė ir kitiems jauniems pakaunės verslininkams. Karolina Gailė, Užliedžiuose registruotos bendrovės "AdBroker" vadovė, gavo 1,5 tūkst. eurų, tačiau ne mažiau džiaugėsi ir Kauno rajono savivaldybės parama bei dėmesiu verslui.

"Labai džiaugiamės gavę paramą, ji mums buvo labai naudinga. Tai mums leido pasigaminti darbui reikalingų technologijų", – tvirtino K.Gailė.

Karolina Gailė

Šiuo metu "AdBroker", išmaniųjų, reklaminių ir fotografuojančių veidrodžių gamintoja, koncentruojasi į fotografuojančių veidrodžių verslą. "Fotografuojančius veidrodžius vežame į renginius, įvairias įmonių šventes, vestuves. Jų dalyviai turi galimybę nusifotografuoti priešais veidrodį ir atsispausdinti nuotrauką", – pasakojo "AdBroker" vadovė. Tokia paslauga ne tik Kauno rajone, bet ir Lietuvoje – naujovė, todėl startuolė nė kiek neabejoja verslo sėkmė.

O štai Deividas Petkevičius, pernai gavęs tokio paties dydžio paramą, įsigijo įrangą ir gamina dėklus medžiotojams, sportininkams, pareigūnams ir kariškiams.

Suma kasmet didėja

SVVS fondas Kauno rajono savivaldybėje veikia jau daug metų ir remia rajono verslininkus. Pasak Ekonomikos skyriaus vyriausiosios specialistės Rasos Čižauskienės, nemaža dalis teikiančių paraiškas paramai gauti yra ir jauni žmones, įkūrę savo verslą.

Fondui skirtos lėšos kasmet vis didėja. 2018 m. buvo skirta 45 tūkst. eurų, tai pernai 10 tūkst. daugiau. Šiemet Kauno rajono savivaldybės taryba SVVS fondui skyrė 79 tūkst. eurų, tačiau R.Čižauskienė pabrėžė, kad 2020 m. sąmata dar nepatvirtinta.

"Kauno rajono miestelių ir kaimų centrai turi pakankamą gyventojų skaičių, kad čia smulkusis verslas kurtųsi ir gyvuotų. Prie to nemažai prisideda SVVS fondas, apie kurį sužino kiekvienas, apsilankęs Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro (TVIC) verslo konsultacijose ar šiaip besidomintis verslo galimybėmis Kauno rajone", – mano Kauno rajono TVIC direktoriaus pavaduotoja Inga Sutkuvienė.

Pasak I.Sutkuvienės, šio fondo teikiama ne itin didelė, tačiau pakankama finansinė parama, kad prisidėtų prie lengvesnės naujo verslo pradžios ar jau turimo verslo sąlygų pagerinimo. "Tik yra kelios sąlygos: įmonės turi būti registruotos ir veiklą vykdyti Kauno rajone, kaip ir fiziniai asmenys, vykdantys individualią veiklą", – pabrėžė TVIC direktoriaus pavaduotoja.

SVVS fondas – tik viena iš Kauno rajono tolerancijos verslui formų. Mokesčių lengvatos vykdantiems individualią veiklą Kauno rajone labai viliojančios. Pavyzdžiui, Kauno rajono savivaldybės taryba keliolika metų patvirtina vienus žemiausių pajamų mokesčių, taikomų įsigyjant verslo liudijimus, kurie kaina siekia iki 35 eurų, nors šalyje yra savivaldybių, kur šis mokestis yra 10 ar net 20 kartų didesnis. Kauno rajone taip pat taikomos 30–100 proc. lengvatos įsigyjant verslo liudijimą.

Šiemet Kauno rajono savivaldybės taryba SVVS fondui skyrė 79 tūkst. eurų.

"Nekilnojamojo turto mokestis pakaunėje yra vienas mažiausių Lietuvoje – tik 0,3–3 proc. visos turto vertės. Naujai besikuriančios įmonės atleidžiamos nuo žemės, žemės nuomos ir nekilnojamojo turto mokesčių trejiems metams, jeigu daugiau nei pusė dirbančiųjų yra Kauno rajono gyventojai. Šiuo metu yra itin palankios sąlygos šeimos darželiams steigti Kauno rajone", – vardijo I.Sutkuvienė.

Apie tai, kad Kauno rajonas yra patrauklus verslui pradėti ar plėsti, liudija ir statistika. Praėjusiais metais Kauno rajono TVIC vykusiose verslo pradžios konsultacijose interesantai daugiausia teiravosi apie paramą verslui. "Elektroniniu paštu ir telefonu teikėme informaciją apie darbo vietų steigimo galimybes, tai paskatino užmegzti artimesnį bendradarbiavimą su Užimtumo tarnybos Kauno skyriaus specialistais. Interesantai domėjosi kvalifikacijos kėlimo ir profesinio mokymo galimybėmis, padėjome patentuoti produktus. Besidomintiems naujo verslo steigimu itin aktualūs dokumentų sutvarkymo niuansai bei mokėtini mokesčiai ir rinkliavos, susiję su jų pageidaujama vykdyti veikla. Teko nukreipti kelis kraštiečius pas mūsų partnerį – Kauno rajono vietos veiklos grupę, nes jiems buvo reikalinga šiek tiek didesnė parama, nei galėtų gauti iš Kauno rajono SVVS fondo. Kauno rajono vietos veiklos grupė nuolat skelbia kvietimus teikti paraiškas iki 80 proc. finansavimui gauti iš ES kaimiškosiose vietovėse gyvenantiems ar registruotiems asmenims", – pasakojo TVIC direktoriaus pavaduotoja.

Viltingi yra ir skaičiai: Užimtumo tarnybos duomenimis, Kauno rajone 2020 m. sausio 1 d. buvo įregistruoti 4 835 bedarbiai, iš jų jaunimo iki 29 metų – tik 836. Manoma, kad statistiką pagerino Kauno rajone įgyvendintas ir Jaunimo garantijų iniciatyvos Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamas projektas "Atrask save". Projekto metu jaunuoliai pradėjo mokytis, atliko praktiką ar pradėjo dirbti. Šio projekto įgyvendinimo laikotarpiu, 2016–2019 m. pradžioje, į projekto veiklas buvo įtraukta 260 neaktyvių Kauno rajono jaunuolių.

Pritraukia ir stengiasi išlaikyti

Pagalbos ranką įvairiomis formomis savivaldybė tiesia ir pakaunėje gyvenančioms jaunoms šeimoms. Kauno rajono savivaldybė pirmoji Lietuvoje nuo 2014 m. kompensuoja mėnesinio mokesčio dalį – 73 eurus už vaikų išlaikymą privačiuose darželiuose.

Kauno rajono savivaldybės taryba 2019 m. gruodžio 19 d. posėdyje nusprendė finansuoti 2020 m. Kauno rajono savivaldybės gyventojams ikimokyklinio amžiaus vaikų, lankančių Kauno miesto savivaldybės biudžetines švietimo įstaigas, vykdančias ikimokyklinio ugdymo programas, ugdymo sąlygų tenkinimo išlaidas. Tai reiškia, kad tėveliams nereikės mokėti šešiolika kartų didesnio miesto savivaldybės nustatyto mokesčio.

Naujagimiams dovanojamas 300 eurų vertės kūdikio kraitelis. Šių metų biudžete tam numatyta 350 tūkst. eurų. Ši graži idėja jau pasklido ir kitose šalies savivaldybėse.

Kauno rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Simona Vitkauskienė pabrėžė, kad jaunimą siekiama sudominti įvairiomis veiklomis: kino seansais po atviru dangumi, savo krašto istorijos pažinimu, krepšinio, tinklinio ar boulingo turnyrais, orientaciniais žaidimais, mobiliu darbu su jaunimu, supažindinta su Lietuvoje veikiančia specialiųjų tarnybų veikla, organizuojamas jaunimo muzikos festivalis, siekiama ugdyti jaunimo verslumo įgūdžius. Tam pasitelkiama projektinė veikla.

"Pastaruosius kelerius metus savivaldybės skiriamos lėšos jaunimo projektams remti augo. Pernai konkurso būdu savivaldybė finansavo dvylika ir kofinansavo keturis Kauno rajono jaunimo ir su jaunimu dirbančių organizacijų jaunimo veiklos projektus, kuriems įgyvendinti iš savivaldybės biudžeto buvo skirta 20 tūkst. eurų (2014 m. – 3,5 tūkst. eurų). Savivaldybės finansuoti jaunimo veiklos projektai įgyvendinami daugelyje Kauno rajono seniūnijų. Konkursui teikiama projektų gausa rodo, kad jaunimas nori dalyvauti bendruomeninėje veikloje, nori veikti pakaunėje", – teigė Simona Vitkauskienė.

Šiemet savivaldybės biudžete numatyta dar didesnė – 30 tūkst. eurų – suma jaunimo veiklos projektams remti. Paraiškas šiam konkursui galės teikti savivaldybėje registruotos ir veikiančios jaunimo ir su jaunimu dirbančios organizacijos, bendruomeninės organizacijos; neformalios jaunimo grupės per registruotas jaunimo nevyriausybines organizacijas ar su jaunimu dirbančias įstaigas, jei yra su šiomis įstaigomis sudariusios jungtinės veiklos sutartį bei Kauno rajone esančios atviros jaunimo erdvės, kurios atitinka Atvirų jaunimo erdvių koncepcijos nuostatus.

"Kauno rajono jaunimo veiklos projektų finansavimo konkursai skirti finansuoti, kofinansuoti (kompensuoti projektų, kuriems buvo skirtas finansavimas iš ES ir kitų struktūrinių fondų bei Nacionalinės paramos lėšų, išlaidas) projektus jaunimo iniciatyvoms remti. Ypatingas dėmesys bus skiriamas jaunimui, jo problemoms spręsti ir aktyvumui didinti", –  sakė jaunimo reikalų koordinatorė.

Į verslumo skatinimo renginį susirinko gausus būrys jaunimo.

Dėmesys jaunimo politikai ateityje dar labiau didės. Kauno rajono savivaldybės 2021–2027 m. strateginio plėtros plano projekte numatyta steigti atvirus jaunimo centrus ir atviras jaunimo erdves, plėtoti mobilų darbą su jaunimu, kurti ir plėsti jaunimui palankią infrastruktūrą, gerinti jaunimo informavimo ir konsultavimo sistemą pakaunėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
O štai Kauno mieste yra tik VIENAS verslas

aha

aha portretas
Sektantai patys sau tokius rašinėlius kuria ir tokiu būdu patys save "подбадривают". O kaip buvo krabastanas nušiuręs - tokiu ir liko, tnudepiliuotas, iškasinėtas, kažkas pradėta, nepabaigta, nueita į kitą vietą, ten pridergta.

Juokas už kadro

Juokas už kadro portretas
Krevetės pabudo pilti purvą ant Kauno rajono
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių