Japonus nustebino lietuviškas vaišingumas

Vaikiškos rankelės spalvotais dažais raitė dešimt gražiausių žodžių lietuvių ir japonų kalbomis ant ką tik pagamintų aitvarų. Toks buvo atsisveikinimo rytas Jurgio Dobkevičiaus progimnazijoje su penkias dienas čia viešėjusiais moksleiviais iš Japonijos.

Gyveno šeimose

"Viskas labai patiko. Maistas puikus. Žmonės nuostabūs", –  neslėpdama išraiškingų emocijų bėrė viena iš dvidešimties Kaune viešėjusių japoniukų Reina. Mergaitė, susidrovėjusi, kad teks kalbėti angliškai, užsidengė veidą, tačiau tamsios akys spinduliavo susižavėjimą nuo patirtų įspūdžių.

Prieš metus buvo pradėtas planuoti Japonijos delegacijos vizitas. "Viską lemia žmogiški santykiai ir bendravimas. Kauno miestas draugauja su diplomato Chiune's Sugiharos gimtine Jaocu. Iš Gif prefektūros buvo atvykę atstovai. Jie domėjosi Kauno regionu ir ieškojo mokyklos, kuri norėtų ir galėtų dalyvauti mainų programoje. Jų tikslas – kad japoniukai susipažintų su europietiškomis kultūromis ir eitų Ch.Sugiharos pėdomis", –  bendravimą vainikavusį rezultatą pristatė progimnazijos direktorė Lina Viršilienė.

Dvidešimt progimnazijos moksleivių šeimų savo namų duris atvėrė vaikams iš Japonijos.

"Susidraugavo vaikai. Paskutinį vakarą net apsiverkė. Galėjo ir ilgiau pabūti. Tik atsirišo kalba, o jau atsisveikinti reikia", – įspūdžius pasakojo savo namuose kitos kultūros moksleivę apgyvendinusi Sigita Lembutienė.

Moters dukra Urtė neslėpė, kad viešnia Reina ir kiti japoniukai jai paliko didžiulį įspūdį. "Jie visiškai kitokie žmonės nei lietuviai. Labiausiai įstrigo tai, kad nepaprastai kultūringi", – išpyškino Urtė ir nubėgo džiaugtis paskutinėmis bendravimo su draugais iš Japonijos akimirkomis.

Ateities planai

J.Dobkevičiaus progimnazijoje Japonijos tema atsirado 2011 m., kai šią šalį nusiaubė didysis cunamis. Progimnazijos bendruomenė giliai sujaudino ši nelaimė ir jie savaip išreiškė palaikymą - gamino suvenyrus, žaisliukus ir siuntė vaikams stichijos nusiaubtą kraštą.

Nuo to laiko mokykloje rengiamos akcijos, seminarai, renginiai, koncertai, susiję su Japonija. Šešerių metų draugystę vainikavo pastaroji mainų programa, kurios tęstinumą garantavo svečiai iš Tekančios Saulės šalies.

Lietuvoje aš pajutau jūsų šalies laisvės įspūdį, tai laisva, graži šalis, ir mus nustebino lietuviškas vaišingumas. Labai dėkojame už tai.

"Rezultatas buvo puikus, išvažiuojame labai patenkinti. Būdami šioje mokykloje supratome, kad vienas iš kertinių žodžių čia –  skrydis į dangų. Tai svajonės siekimas, tai ta pati misija, kurią mes propaguojame savo mokyklose Jaocu. Pajutome šį artumą ir manome, kad tai turi tęstis. Jau planuojame naują delegaciją į Kauną kitąmet", – lapuką su parengta kalba japoniškais hieroglifais rankose suko miestelio tarybos vicepirmininkas Seiki Tsuge.

Pasaulio atminties paveldas

Šiai Japonijos moksleivių viešnagei skiriama gerokai aukštesnė misija – rugsėjo 2–8 d. Lietuvoje pirmą kartą organizuojamos Sugiharos savaitės renginių, kurie vyks Kaune, įžanga. Ch.Sugiharos gimtinės vicemeras negailėjo gražių žodžių mūsų šaliai.

"Lietuvoje aš pajutau jūsų šalies laisvės įspūdį, tai laisva, graži šalis, ir mus nustebino lietuviškas vaišingumas. Labai dėkojame už tai", – galvą linktelėjo Jaocu vicemeras Komi Koketsu.

Jaocu yra Sugiharos muziejus. Vicemeras pabrėžė, kad japoniukai, apsilankę Kaune Sugiharos namuose, galėjo išklausyti tą pačią istoriją tik jau kitoje pasaulio pusėje ir pajusti tos istorijos didingumą ir svarbą. Šiems dvidešimčiai vaikų tai buvo pirmoji kelionė į užsienį.

"Mūsų miestelis deda ypatingas pastangas, kad Ch.Sugiharos išduotos vizos būtų pripažintos pasaulio atminties paveldu (viena iš UNESCO programų – red. past.). Labai tikimės, kad tas atminimas įvyks jau rudenį, ir Japonija su Lietuva galės gražiai atšvęsti, nes tai mums visiems labai svarbus momentas", – preliudiją į Sugiharos savaitę tęsė vicemeras.

J.Dobkevičiaus mokykloje japonų ir lietuvių vaikų atsisveikinimo dieną padaryti aitvarai taps Sugiharos savaitės puošmena. Rugsėjo 7 d. savo aitvarą su svajone galės pakelti visi norintieji ir taip dar kartą pažymėti Japonijos konsulo Ch.Sugiharos išduotas vizas gyvenimui, išgelbėjusias ne mažiau kaip 6 000 žydų gyvybių.


Šiame straipsnyje: Japonijakaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

komedija

komedija portretas
"...taip dar kartą pažymėti Japonijos konsulo Ch.Sugiharos išduotas vizas gyvenimui, išgelbėjusias ne mažiau kaip 6 000 žydų gyvybių." Taip gali parašyti tik "Kauno diena". Užsienio žurnalistas padėkotų Lietuvos diplomatams, kurių pastangomis tie nelaimeliai pasiekė Lietuvą. O gal Sugihara juos pats iš užsienio vežė?

gramotiejus

gramotiejus portretas
Kiek supratau, kad japoniukai sveciavosi pas lietuviukus, Ar vicemeras Komi Koketsu irgi japoniukas, ar pilnavertis japonas.

Algis

Algis portretas
Grazu. Taip ir turi buti
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių