IX forte – paroda, primenanti ištremtus karininkus

Kauno IX forto muziejuje pagerbti sovietų kankinti ar nužudyti Lietuvos kariuomenės karininkai. Minint masinių trėmimų pradžią muziejuje pristatyta  ekspozicija „Norilskas - Lietuvos karininkų kalinimo ir žūties vieta“.

Fotografijose ir dokumentuose užfiksuotos paskutinės Lietuvos karininkų gyvenimo akimirkos laisvoje Lietuvoje. Tragiška jų istorija prasideda 1940 metų birželio 14 –ąją sovietams okupavus Lietuvą.

Įžengus okupantams buvo likviduota kariuomenė. Tų pačių metų liepą ji pervadinta Lietuvos liaudies kariuomene. Iš nuotraukų žvelgiantys karininkai paleisti į atsargą arba suimti, o augantis karių nepasitenkinimas slopinamas areštais, kariškiai ištremiami į Norilsko lagerius.

„Ši ekspozicija kontrastuoja – rodomas karininkų gyvenimas prieš okupaciją, kai jie priima priesaiką, taip pat po okupacijos:  vyksta paradai, žengiami paskutiniai žingsniai poligonuose, iš kurių jie buvo suimti ir išvežti į sovietų lagerius“, – pasakojo Kauno IX forto  muziejaus Okupacijos sk. vedėja Valė Makarevičienė.

Kauno IX forto muziejaus ekspozicijoje demonstruojami iš įkalinimo vietų ar lagerių parvežti asmeniniai daiktai, išlikusių gyvų karininkų rankraščiai.

„Violetos Zabielskienės tėvas, kapitonas Liudas Liderskis, žuvo Norilske ir paliko 8 mėnesių dukrą. Ji labai norėjo pamatyti Norilską ir užsirašė į pirmąją ekspediciją, kur buvo tvarkomi aukštųjų Lietuvos karininkų kapai Lamos lageryje“,– pasakojo tremtyje žuvusio kpt. Liudo Literskio žentas Vytautas Zabielskas.

Masiniai karininkų trėmimai prasidėjo 1941 m. birželio 14-ąją. Jie buvo suiminėjami poligonuose ir namuose. Tremties neišvengė ir jų šeimos.

Tik per keturias birželio trėmimų dienas buvo suimti 252 karininkai. Jie išvežti į Maskvos, Gorkio kalėjimus, Norilsko ir Lamos lagerius, kai kurie sušaudyti. Skaičiuojama, kad iš viso išvežta 414 karininkų, iš kurių 195 mirė. Norilske kalėjo 276 karininkai, 124 iš jų negrįžo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

FAKTAS

FAKTAS portretas
Suėmė ir trėmė visus, kad nekiltų bendras pasipriešinimas. Jukbuvo karinės struktūros ir ginklai. Prisiminkime, kad nukraujavusį tauta po karo miškuose visą dešimtmetį priešinosi. Okupacija tuomet buvo laikoma panašiai kaip Hitleris be šūvio įžygiavo į Paryžių. Niekas nenujautė Sovietinio baisumo. Jeigu būtų buvęs 24 valandų pasipriešinimas Lietuva nebūtų tapusi TARYBINE, bet SOCIALISTINE, kaip lenkija ir kt.

Vladimir

Vladimir portretas
9 FORTAS-NE TĄ VIETA...............

Bubulis

Bubulis portretas
Jeigu net patikėti, kad "Liaudies seimas" pats pasiprašė į Sovietiją, tai kodėl tie karininkai buvo areštuojami jau birželio ir liepos pradžioje, net nesulaukus kol bus formaliai Lietuvoje įkurta tarybinė respublika. Sovietams niežėjo nagai kuo greičiau "išlaisvinti" pavergtą Lietuvos darbo liaudį.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių