Iškilmingai atidengtas J. Vileišio paminklas

Valstybinės šventės proga iškilmingai atidengta pirmojo Kauno burmistro Jono Vileišio skulptūra. Jo dukra negailėjo gražių žodžių ir tikino, kad skulptūra atspindi tėvo charakterį.

Istorinė diena

Minint Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, prie Kauno centrinio pašto atidengta miesto patrioto  burmistro J.Vileišio skulptūra. Specialiai šiai progai iš JAV į Lietuvą grįžo burmistro dukra Rita Vileišytė-Bagdonienė.

„Man malonu būti čia. Atvykau iš Amerikos padėkoti už visas pastangas, kurias jūs įdėjote, kad mano tėvelis būtų pagerbtas, nors mano tėvelis pats sau garbės niekada neieškojo. Ši skulptūra mano tėvelį vaizduoja žengiantį pirmyn, visuomet nusiteikusį gerai", – kalbėjo ji.

J.Vileišio dukra tikino, kad kai jos tėvas pradėjo Kaunui vadovauti, miestas buvo apleistas, reikėjo labai daug įdėti pastangų, norint miestą pastatyti ant kojų.

„Darbas buvo labai atsakingas, kaip ir dabartinio mero. Tad jei jūs turėsite kokių nors su darbu susijusių problemų, pagalvokite apie mano tėvelį, kiek jis rūpesčių turėjo, tai gal jums bent kiek ramiau širdyje bus“, – pridūrė R. Vileišytė-Bagdonienė.

Garbės apdovanojimai

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis taip pat negailėjo gerų žodžių ir tikino, jog J.Vileišis visada buvo pavyzdys, kaip reikia mylėti miestą. Burmistro vardu Kaunas turi apdovanojimus, kurie įteikiami miesto vardą garsinantiems asmenims.

„Su Vileišių giminine susipažinau dar būdamas versle. Tarp verslininkų Petro Vileišio (J.Vileišio brolio – aut. past.) apdovanojimas yra pats didžiausias įvertinimas, todėl labai apsidžiaugiau, kai tapus meru gimė iniciatyva pagerbti pirmąjį Kauno burmistrą“, – sakė Kauno vadovas.

Renginio metu pasidabruoti P.Vileišio apdovanojimai buvo įteikti asmenims, kurie prisidėjo prie to, jog į Kauną sugrįžo pirmasis miesto burmistras. Garbės ženklais apdovanoti skulptorius Kęstutis Balčiūnas bei idėjos iniciatorius Arūnas Povilas Paliulis.

Neatsitiktinė vieta

Miesto valdžia ilgai diskutavo, kur gali atsirasti J.Vileišio skulptūra ir buvo nuspręsta, kad ji miestiečius turi pasitikti būtent prie Centrinio pašto, nes vienu pagrindinių tarpukario moderniosios architektūros perlų laikomi pašto rūmai buvo statyti būtent šio burmistro vadovavimo miestui metu.

2,4 metro aukščio Vokietijoje išlietas skulptoriaus K.Balčiūno kūrinys atspindi istorinę asmenybę, užtikrintai žengiančią pirmyn, tiksliai atkurtais veido bruožais, to laikmečio drabužiais ir autentišku portfeliu. Pasak architekto ir Kauno miesto tarybos nario Jono Audėjaičio, pirmasis Kauno burmistras nusipelnė išskirtinio pagerbimo, o skulptūra iškils tam tinkamoje vietoje.

„J.Vileišis nusipelnė išskirtinio pagerbimo, todėl tam turi būti kruopščiai pasiruošta. Čia istorinis miesto vadovas pasitiks žmones su sau būdingais aksesuarais – galvą dengiančiu cilindru, lazdele ir savuoju portfeliu. Jau įvykusios vietos paieškos tariantis su miesto visuomene davė aiškų rezultatą: žmonės pritaria, kad paminklas išties gali puošti Laisvės alėją“, – sakė J. Audėjaitis.

Istorikų teigimu, J. Vileišiui einant burmistro pareigas vyko intensyvi Kauno miesto plėtra iš senojo miesto branduolio – Senamiesčio – į Naujamiestį, Žaliakalnį, Aleksotą, Šančius ir kitus priemiesčius. Šį istorinį laikmetį bene labiausiai reprezentuoja tuo metu susiformavęs kaunietiškos modernistinės architektūros stilius, 2015 m. įvertintas ir visos Europos mastu, suteikiant šiam reiškiniui Europos paveldo ženklą.


Šiame straipsnyje: Jonas Vileišispaminklas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Manu

Manu portretas
Kažkoks blynas prie art deco, Gėda autoriams!

UU

UU portretas
Gražus, didngas, reikalingas paminklas. Tokių paminklų trūksta ir Kaunui, ir Lietuvai. Dėkui sumanytojams, įgyvendintojams bei finansuotojams

Mums

Mums portretas
Labai gražu. Paminklas toks tikroviškas. Pagyvina Laisvės alėją ir kartu puikus prisiminimas. Dabar reikėtų įamžinti ir Šabaniauską,juk buvo tokia iniciatyva....
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių