Investicijos į skaidrumą atsiperka

  • Teksto dydis:

Per pastaruosius dvejus metus į bendrovės UAB Kauno komunalinio ir butų ūkio (KKBŪ) veiklos skaidrumą ir darbo optimizavimą atliktos investicijos duoda rezultatų – susidarė eilė daugiabučių, kurių gyventojai pageidauja, kad jų namą administruotų būtent KKBŪ.

Negali turėti didelio pelno

Kauno komunalinio ir butų ūkio pavadinimu bendrovė veikia tik kelerius metus, bet jos ištakos siekia 1991-uosius, kai buvo įkurta savivaldybės įmonė Panemunės butų ūkis. Nuo tada buriamas kvalifikuotas personalas, kaupiama daug sričių apimanti techninė bazė, kuri neišdraskyta iki šiol. Tai leidžia daugelį remonto ir kitų darbų padaryti savo jėgomis, todėl jų kaina dažnai būna mažesnė nei analogiškų darbų, atliekamų kitų gyvenamųjų namų administratorių.

Skirtumas tarp KKBŪ ir kitų, Kaune veiklą vykdančių daugiabučių namų administratorių teikiamų paslaugų, kainų dar labiau išaugo tada, kai namų administravimo paslaugas teikiančios įmonės per praėjusius ir šiuos metus ėmė viena po kitos didinti administravimo mokestį. „Mes esame vieninteliai daugiabučių administratoriai Kaune, to nepadarę“, – teigė KKBŪ generalinio direktoriaus pavaduotojas plėtrai ir pirkimams Marijus Zaborskas.

Kauno komunalinis ir butų ūkis be saiko lobti gyventojų sąskaita net negalėtų, nes bendrovė yra savivaldybės kontroliuojama, kurios finansiniai duomenys yra viešai prieinami. Juos gali patikrinti ne tik savivaldybė, gyventojai, bet ir konkurentai. Be to, KKBŪ – vienintelis administratorius mieste, kurio galimam pelnui įstatymų pagrindu nustatytos labai žemos ribos. „Mes esame savivaldybės kontroliuojama bendrovė, todėl atliekamiems darbams taikoma pelno marža yra iki 5 proc. Žinome, kad kai kurių konkurentų pelningumas kur kas didesnis“, – pasakojo M.Zaborskas.

Remonto, namų priežiūros darbų kainas mažina ne tik nustatyta pelno marža, bet ir nuolat atliekami viešieji medžiagų pirkimai, todėl medžiagos neretai nuperkamos gerokai mažesnėmis nei rinkos kainomis. Per pastaruosius dvejus metus KKBŪ sugebėjo nedidinti darbo įkainių.

Remontuoja daug sparčiau

Nuo praėjusių metų vidurio daugiabučių gyventojai gali savarankiškai pasirinkti namo administratorių. Pasak M.Zaborsko, tapti naujais Kauno komunalinio ir butų ūkio klientais yra išreiškę norą maždaug dviejų dešimčių Kauno daugiabučių gyventojai. Vis dėlto nė vienam namui iš buvusių administratorių globos ištrūkti nepavyko, nes pagal miesto savivaldybės išaiškinimus, perėjimo procedūras turi atlikti tie administratoriai, kurių priežiūros gyventojai nori nusikratyti.

„Žinoma, administratoriai tuo nėra suinteresuoti, todėl pasinaudoti šia tvarka yra gana sudėtinga. Visus šiuo klausimu į mus besikreipiančius žmones siunčiame į Kauno miesto savivaldybę“, – sakė M.Zaborskas.

M.Zaborskas pasakojo, kad bendrovė jaučia ne tik klientų, bet ir savivaldybės pasitikėjimą. Praėjusių metų viduryje KKBŪ perėmė miesto savivaldybei priklausančių gyvenamųjų patalpų priežiūrą. Nuo tada socialinis būstas Kaune remontuojamas daug sparčiau. Per visus 2013 m. suremontuotas ir nuomai paruoštas 21 butas, šiemet –
54. Tad iš viso paruošti 75 būstai nuomos laukiančioms šeimoms.

Parengė renovacijai

Per pastaruosius dvejus metus Kauno komunalinis ir butų ūkis siekė aptarnaujamų daugiabučių skaičių ne tik išlaikyti, bet ir didinti. Tad bendrovė ėmėsi priemonių, kad turtas būtų naudojamas kuo efektyviau, darbuotojus siuntė į mokymus, didino teikiamų paslaugų kokybę, pradėjo teikti naujas remonto paslaugas, ėmėsi būsto renovacijos projektų įgyvendinimo. 55 KKBŪ administruojamų daugiabučių gyventojai yra priėmę sprendimą dalyvauti Kauno miesto savivaldybės energetinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose namuose programoje. Šiuo metu projektavimo-statybos darbai vykdomi penkiuose namuose. Per kitus metus planuojama renovuoti apie 40 daugiabučių.

Daugelis bendrovės administruojamų daugiabučių namų yra seni (dauguma senesni kaip 35 metų), todėl patiriamos vis didesnės sąnaudos jų nuolatinei techninei priežiūrai. Šiuo metu įmonė administruoja daugiabučius Petrašiūnuose (97), Vilijampolėje (171) ir Panemunėje (115).

Bendrovė bendrojo naudojimo objektuose atlieka periodines apžiūras, nuolat stebi, organizuoja ir vykdo nuolatinę techninę priežiūrą – užtikrina pagrindinių namo konstrukcijų (sienų, stogo, pamatų, laiptų, balkonų) mechaninį patvarumą ir saugų bendrojo naudojimo inžinerinės įrangos (elektros, šildymo, karšto ir šalto vandens, nuotekų) naudojimą, butų savininkams skaičiuoja bei renka įvairius mokesčius.

Ištisą parą atliekami pastato vidaus inžinerinių tinklų (elektros, šalto bei karšto vandens, nuotekų, šildymo) avarijų lokalizavimo ir likvidavimo darbai.

Dirba efektyviau

Per šiuos metus Kauno komunalinio ir butų ūkio darbuotojų skaičius sumažėjo, bet atliekamų darbų apimtis ir pelnas padidėjo. Tad bendrovės vadovybė ketina už šiuos metus savininkui – Kauno miesto savivaldybei – išmokėti dar didesnius dividendus, nei mokėjo pernai, kai dividendų suma siekė kone 40 tūkst. litų.

„Veiklos rezultatų pagerėjimas susijęs su naujos paslaugų valdymo sistemos įdiegimu. Ji leido optimizuoti veiklą, planuoti darbus. Jų atlikimo tempai išaugo kone du kartus. Dabar darbuotojai suinteresuoti greičiau dirbti, nes jų pajamos priklauso nuo atliktų darbų“, – aiškino M.Zaborskas.

Nauja sistema ne tik palengvino darbą KKBŪ darbuotojams, bet ir suteikė galimybę gyventojams greičiau gauti informaciją apie jų namuose atliktus remonto darbus, techninės namo priežiūros ir kaupiamąsias lėšas. Butų ir kitų patalpų savininkai privalo reguliariai kaupti lėšas, kurios bus skiriamos namui atnaujinti pagal privalomuosius statinių naudojimo bei priežiūros reikalavimus. Šios lėšos yra butų ir kitų patalpų savininkų bendroji nuosavybė.

Iš gyventojų kas mėnesį mokamų techninės priežiūros lėšų atliekami privalomieji statinių (gyvenamųjų namų) naudojimo ir priežiūros darbai, užtikrinamas privalomųjų reikalavimų įgyvendinimas. „Techninės priežiūros mokestis yra skirtas tik privalomųjų statinių (gyvenamųjų namų) naudojimo ir priežiūros reikalavimų užtikrinimui įgyvendinti. Nepanaudotos lėšos yra kaupiamos, – pasakojo M.Zaborskas.


Bendrovės veiklos sritys

Daugiabučių namų ir kitų patalpų bendrojo naudojimo objektų priežiūros administravimas.

Daugiabučių namų ir kitų patalpų bendrojo naudojimo objektų techninė priežiūra.

Daugiabučių namų ir kitų patalpų šilumos ūkio techninė priežiūra.

Avarijų daugiabučių namų ir kitų patalpų inžineriniuose tinkluose likvidavimas visą parą.

Gyvenamosios ir negyvenamosios paskirties objektų remonto paslaugos.

Kauno miesto savivaldybei priklausančių gyvenamųjų patalpų (socialinio būsto) nuomos administravimas.
Daugiabučių namų renovacija (modernizavimas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reda

Reda portretas
Ko gi nepasigiria kad šį mėnesį viename name kaupiamųjų lėšų remontui paprašė 648 Eurų už 30,60 kv. m. butą. Va čia tai skaidrumas va čia tai apetitas administratoriaus.

Griauti-nerenovuoti

Griauti-nerenovuoti portretas
Visišką briedą skiedžia Zaborskas. Kas renkasi renovaciją???????? NIekas jos nenori. O socialiniai būstai privalomi renovuoti ir jie renovuojami patys žino iš kokių lėšų.

Biškį aiškumo raik

Biškį aiškumo raik portretas
ar ši savivaldybės įmonė turi sąsajų su uab rinkos projektai?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių