Į Kauną atvyksta lietuvių kilmės JAV istorikas

  • Teksto dydis:

Antradienį Kaune lankysis lietuvių-šveicarų kilmės JAV mokslininkas prof. Alfredas Erichas Sennas, laikomas vienu garsiausių Lietuvos XX amžiaus istorijos tyrinėtojų, kurio dėka vakariečiai galėjo artimiau pažinti jiems svetimą, tuomet geležine uždanga atskirtą Baltijos šalį.

Antradienį Kaune lankysis lietuvių-šveicarų kilmės JAV mokslininkas prof. Alfredas Erichas Sennas, laikomas vienu garsiausių Lietuvos XX amžiaus istorijos tyrinėtojų, kurio dėka vakariečiai galėjo artimiau pažinti jiems svetimą, tuomet geležine uždanga atskirtą Baltijos šalį.

A. E. Sennas yra istorikas, Viskonsino-Medisono universiteto profesorius emeritas, Lietuvos mokslų akademijos užsienio narys. Mokslininkas didžiąją gyvenimo dalį tyrinėjo Lietuvą, parašė apie ją daug mokslinių darbų, kurie buvo unikalūs, nes A. E. Sennas turėjo retą pranašumą Vakaruose – mokėjo lietuvių kalbą, todėl galėjo susipažinti su kitiems neprieinama medžiaga.

Istorikas daugiau nei dešimtmetį dirbo Vytauto Didžiojo universitete Kaune, skaitė paskaitas žurnalistikos ir istorijos studentams, kuriose rėmėsi gyvosios istorijos metodu. Šis metodas atsirado tyrinėjant mažai istoriniais dokumentais pagrįstus atvejus ir suvokus, kad geriausias būdas patikrinti šią informaciją yra paimti interviu. Taip profesorius susipažino su įdomiais žmonėmis, žurnalistais, istorikais, politikais, kitomis istorinėmis asmenybėmis: rašytoju Vincu Mykolaičiu-Putinu, kalbininku Antanu Saliu ir daugybe kitų.

„Prof. Alfredo Ericho Senno paskaitas labai mėgo studentai. Net istorikų būryje jis išsiskiria novatoriškumu, nes tyrinėjo jautresnes, mažiau žinomas temas. Gyvosios istorijos metodas jam leido kalbėti apie tai, kas sunkiai įrodoma, ir kartu pažinti įdomius žmones – herojus, kuriuos mes žinome iš istorijos ar literatūros, žinome jų nuopelnus. Tuo tarpu profesorius per gyvą pasakojimą gebėdavo ne tik sužinoti dalykinius klausimo aspektus, bet ir atpažinti tą žmogų, jo jautrumą, gyvenimiškus išgyvenimus“, – pažymėjo VDU viešųjų ryšių prorektorė prof. Auksė Balčytienė.

Paskaitoje „Istorijos herojai kaip žmonės“ prof. A. E. Sennas papasakos apie savo gyvenimą, šeimą, susitikimus su įdomiomis istorinėmis asmenybėmis, pasidalins unikalia patirtimi.

VDU garbės daktaras taip pat yra vertinamas kaip talentingas rašytojas, pasakotojas. Vytauto Didžiojo universiteto serijoje „Acta Humana“ 2012 m. buvo išleista A. E. Senno knyga „Lithuania In My Life“ („Lietuva mano gyvenime“) apie tai, kaip Lietuva atsirado jo tėvo, šveicarų kalbininko Alfredo Senno, ir vėliau jo paties gyvenime. Per vieno žmogaus ir jo šeimos istoriją atsiskleidžia pažintis su XX amžiaus Lietuva.

A. E. Sennas yra knygų ir daugybės mokslinių bei publicistinių straipsnių autorius, dauguma jų – apie Lietuvos istoriją. Jo darbas „Gorbachev‘s Failure in Lithuania“ („Gorbačiovo nesėkmė Lietuvoje“) 1996-aisiais buvo apdovanotas Edgaro Andersono prezidentine premija, kurią įsteigė Amerikos Baltijos studijų asociacija.

Paskaitą „Istorijos herojai kaip žmonės“ prof. A. E. Sennas skaitys gruodžio 9 d. 16 val. Vytauto Didžiojo universiteto S. ir S. Lozoraičių muziejuje (K. Donelaičio g. 58).



NAUJAUSI KOMENTARAI

marija3

marija3 portretas
Mačiau, kaip praeito vizito metu senamiestyje, Vilniaus gatvėje Profesorius užkliuvęs už šaligatvyje išsikišusio vamzdžio buvo nugriuvęs ir gulėjo kraujuose...Drąsus žmogus, lenkiuosi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių