Graudi aleksotiškių kasdienybė: lauko tualete tenka tupėti ir žiemą

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Sunku patikėti, kad XXI a. mieste gyvenantys žmonės priversti naudotis lauko tualetais, praustis pas giminaičius. Aleksoto gyventojai įrengti kanalizaciją prašo ne vienus metus, tačiau nutiesti vamzdynų niekas neskuba.

Be kanalizacijos

Aleksoto Aukštosios gatvės gyventojų kasdienybė nubloškia į gūdžią praeitį. Čia gyvenantys kauniečiai neturi kanalizacijos, tad vis dar tenka naudotis lauko tualetais. Atrodo, kad žmonių problemos nerūpi nei seniūnijai, nei vandenį tiekiančiai bendrovei "Kauno vandenys". Kauniečiai ne kartą kreipėsi į valdininkus prašydami įrengti kanalizaciją, tačiau liko neišgirsti.

Gyventojai pasakojo, kad gavo atsakymą, jog Aukštojoje gatvėje yra mažai gyventojų, todėl įrengti kanalizaciją neapsimoka.

"Kaime – geriau. Ten europiniai pinigai yra panaudojami. O mieste? Kur matyta, per dešimt minučių iki centro galime nueiti, o gyvename be kanalizacijos. Be to, mūsų gatvė nėra jau tokia maža, ne viena šeima gyvena, o kanalizacijos ir šalia esančios Antakalnio gatvės dalis taip pat neturi. Čia – toks Dievo užmirštas kampelis miesto centre", – emocijų neslėpė vietos gyventoja Raimonda.

Žmonės yra surinkę parašus ir ne vienus metus beldžiasi į valdininkų duris, tačiau atsakymas būna vienodas – nėra pinigų. Buvo pasiūlyta patiems nutiesti kanalizacijos trasą, tačiau gyventojai tokių didelių sumų neturi.

Prieš kelerius metus buvo apskaičiuota, kad trasa kainuotų apie 40 tūkst. litų (per 11,5 tūkst. eurų). Taip pat dar reikėtų patiems sumokėti vienam kitos gatvės gyventojui, nes jis šulinį ir kanalizaciją nuo aplinkinių gatvių įsirengė savo lėšomis. Be to, kainuotų ir gatvės sutvarkymo darbai, nes, rengiant kanalizacijos sistemą, tektų iš naujo pakloti asfalto dangą.

Praustis – pas gimines

Aukštojoje gatvėje gyvenanti Rasa pasakojo, kad jos name gyvena kelios šeimos. Kiekviena jų turi atskirą lauko tualetą. Fekalijų duobę reikia išpumpuoti. Už tokią paslaugą reikia atseikėti apie 30–40 eurų. Tačiau svarbiau ne kaina, o patogumas. Juk kai lyja, šlapia, reikia eiti į lauką, žiemą taip pat ne pats didžiausias malonumas sėdėti šaltame lauko tualete.

Dauguma šios gatvės gyventojų už savo lėšas įsivedė  namuose šaltą vandenį, jį pašildo vandens šildytuvas. Kai kurie įsirengė vietinę kanalizaciją, tačiau ji gana greitai užsipildo, nes į ją keliauja įvairios buitinės nuotekos: skalbimų, dušo vanduo. Žmonės sakė, kad prisijungus prie miesto kanalizacijos sistemos, sumažėtų išlaidos ir būtų galima normaliai gyventi.

Vis dėlto vietinę kanalizaciją turi ne visi. Kadangi nėra nuotekų vamzdžių, negalima įsirengti normalaus dušo. "Vasarą tai vietiniame duše, po kibiru galima nusiprausti, tačiau žiemą važiuojame pas giminaičius, juk nepilsi visko kieme", – kalbėjo kaimynė Raimonda.

Pila nuo šlaito

Su "Kauno dienos" žurnalistais bendravę gyventojai skundėsi, kad kai kurie gyventojai nėra įsivedę net vietinės kanalizacijos, todėl viską pila ant šlaito, tad iš Aukštosios gatvės atliekos nuteka į Veiverių gatvę, o iš jos – į Nemuną.

"Kaip valdžia nesupranta, kad kai kurie gyventojai priversti teršti aplinką. Juk ir įvairius skalbimo miltelius naudoja, ir fekalijos patenka. Viską nuo šlaito pila, tvyro didelė smarvė, o kartu ir teršiamas gruntas. Apačioje jau matosi, kaip nuo vandens suirę borteliai", – sakė visiškai ant Aukštosios gatvės šlaito gyvenanti Aleksandra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KEMBRIKAS

KEMBRIKAS portretas
Uztai visi apsiskaite.

jonė

jonė portretas
na žinot ponai, senukams aišku sunkiau, bet mačiau ten ir gana gerų namų ir įsirengti pirtelę,dušą ir vietinę kanalizaciją tikrai šiais laikais neproblema

pb

pb portretas
Kupčinskai--KONSERVATORIAI per 20 valdymo metų sugebėjo pastatyti "AUKSINĘ" išvietę-todėl ALEKSOTIŠKIAMS--kanalizacijai,ko gero, NELIKO PINIGŲ. Taigi,kauniečiai - už tokius"DARBUS" šį TIPĄ nerinkite į SEIMĄ
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių