Dėl remonto Lietuvos policijos mokykloje vis dar verda aistros

Neslopsta aistros dėl remonto Lietuvos policijos mokykloje.  Konkursą laimėjusi "Merleta" vengia atsiskaityti su darbus atlikusia kompanija "Telcopro", o mokyklos atstovai mina teismo slenksčius. Viešųjų pirkimų tarnybos tai nedomina.

Rado pažeidimų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) nustatė, kad Lietuvos policijos mokykloje darbus vykdžiusi kompanija "Merleta" padarė buhalterinės apskaitos pažeidimų. Patikrinimo metu buvo nustatyta, kad kelios sąskaitos faktūros nebuvo įtrauktos į bendrovės buhalterinę apskaitą, todėl jos vadovui buvo skirta administracinė nuobauda – įspėjimas.

Tačiau ar įspėjimas padės realiai mokykloje darbus vykdžiusiai kompanijai atgauti pinigus už atliktus darbus, neaišku. Jau tapo norma, kad dideliems darbams skelbiamuose viešuosiuose pirkimuose yra nusistovėjęs bendrovių dešimtukas, kurios laimi didelius konkursus. Savaime suprantama, kad didelės apimties darbams laimėjusi kompanija samdo subrangovus, su jais pasirašomos sutartys ir taip sukasi karuselė.

Lietuvos policijos mokykloje tereikėjo atlikti nedidelius darbus – sutvarkyti laiptinę prie sporto salės ir persirengimo kambarius. Pernai gegužę paskelbus supaprastintą atvirą konkursą, neatsirado nė vieno norinčio jame dalyvauti. Tada mokykla pasirinko keturis galimus tiekėjus, tačiau nė vieno pasiūlymo ir vėl nesulaukė. Viešojo pirkimo vertė buvo beveik 50 tūkst. eurų.

Galiausiai nuspręsta darbų pirkimą atlikti pagal mažos vertės pirkimų aprašą. Tada išdygo bendrovė "Merleta". Tačiau jos vadovai net nesirengė patys plušėti mokykloje, o pasamdė bendrovę "Telcopro". Darbams baigiantis, "Telcopro" susigriebė maustoma užsakovo, nes "Merleta" vengė atsiskaityti.

Šis konfliktas privertė atidžiau įvertinti mažos vertės pirkimo niuansus. Stipriai supaprastinus pirkimą, neliko reikalavimo pateikti garantijas, įrodančias įmonės pajėgumus vykdyti darbus. Be to, atsirado galimybė 100 proc. atsiskaityti avansu.

Nuslėpė subrangovą?

Lietuvos policijos mokyklos vadovas Algirdas Kaminskas apgailestavo, kad už konkursą buvęs atsakingas jo pavaduotojas Romas Oželis atostogauja ir rekomendavo "Kauno dienai" pasiaiškinti su Logistikos skyriaus vedėja Daiva Mūriene.

Apie remonto darbus Lietuvos policijos mokykloje dienraštis rašė birželį. Tuo metu dėl konkurso kalbinta D.Mūrienė pripažino, kad viešojo pirkimo laimėtojo darbu mokykla liko nepatenkinta ir šiuo metu vyksta teisminis procesas. "Sandoris nėra visiškai įvykęs. Mes su jais ne visai atsiskaitę, o jie ne viską padarę", – pareiškė D.Mūrienė.

"Kauno diena" sulaukė iš atostogų grįžusio Lietuvos policijos mokyklos viršininko pavaduotojo R.Oželio. Paaiškėjo, kad bendravimas su mažos vertės pirkimo laimėtoja "Merleta" paliko rimtų nuosėdų Lietuvos policijos mokykloje.

"Teko kreiptis į teismą, nes jie negrąžino dokumentų, kuriuos privalėjo atiduoti. Taip pat mes nesame visiškai patenkinti atliktų darbų kokybe. Kadangi nesame su jais iki galo atsiskaitę, tai tikimės, kad likusių pinigų pakaks tam tikriems pakeitimams padaryti", – situaciją praėjus daugiau nei metams po viešo pirkimo bandė aiškinti R.Oželis.

Tačiau įdomiausia, kad Lietuvos policijos mokykla tikina nieko nežinojusi, jog "Merleta" susirado subrangovą "Telcopro", su kuriais vengia atsiskaityti. "Mes sutartį turėjome su "Merleta", todėl reikalavimai dėl nekokybiškų darbų tenka jiems. Nėjome prie darbininkų ir neklausinėjome, kokioje bendrovėje jie dirba", – pareiškė R.Oželis.

Vieną sutartį su "Merleta" mes nutraukėme. Jie buvo įsipareigoję atlikti laiptinės remonto darbus, tačiau nesilaikė grafiko.

Lietuvos policijos mokyklos viršininko pavaduotojas tikino, kad tik įvykus mažos vertės pirkimui, mokyklos atstovai peržvelgė "Merletos" charakteristiką, tačiau grėsmingų ženklų nepastebėjo.

Tačiau darbų eiga parodė ir kitą medalio pusę. "Vieną sutartį su "Merleta" mes nutraukėme. Jie buvo įsipareigoję atlikti laiptinės remonto darbus, tačiau nesilaikė grafiko. Vis žadėjo, kad pradės ir nepradėjo, tad nelaukėme", – dar vieną "Merletos" paliktą nuosėdą paminėjo R.Oželis.

Niekas nekontroliuoja?

"Kauno diena" paprašė Viešųjų pirkimų tarnybos įvertinti susiklosčiusią padėtį tarp Lietuvos policijos mokyklos, "Merletos" ir "Telcopro". Viešųjų pirkimų tarnybos Rizikų valdymo skyrius atlieka rizikų nustatymą. Jei mato, kad yra didelės galimo pažeidimo rizikos, tada medžiagą perduoda tarnybos priežiūros skyriui, kuris atlieka detalų vertinimą. Patikrinimas baigiasi administraciniu sprendimu.

"Mažos vertės pirkimas – jau menkina riziką. Be to, tai vyko 2018 m., todėl veikia senačių terminai. Vykti žiūrėti dabar, kai jau darbai atlikti ir dokumentai, greičiausiai, jau sutvarkyti taip, kaip jie turėtų būti sutvarkyti, ir nustatyti, kurios bendrovės darbininkai kurį darbą atliko, būtų didelis, tačiau tuščias darbas.

Nemanau, kad ten bus problemų. Mažos vertės pirkimuose labai supaprastintos procedūros. Paprastai mes ten net neieškome procedūrinių pažeidimų, nes jų tiesiog nelabai gali būti. Mažos vertės pirkimai, tam ir yra mažos vertės, kad tai būtų kuo paprastesnė procedūra ir nedidelius pinigus būtų galima paprasčiau įsisavinti", – paaiškino Viešųjų pirkimų tarnybos Rizikos valdymo skyriaus vedėjo patarėjas Povilas Straševičius.

Tiesa, apie pinigus Lietuvos policijos mokykla taip pat turėjo savo paaiškinimą. R.Oželis neslėpė, kad kai kuriais atvejais būna nustatytas terminas iki kurio jie turi įsisavinti skiriamas lėšas. Lietuvos policijos mokyklos viršininko pavaduotojas tikino, kad minimu atveju tokio termino nebuvo, todėl jie esą nebuvo spaudžiami pasirašyti sutarties su pirma pasitaikiusia kompanija. Pasak R.Oželio, už atliktus darbus su "Merleta" atsiskaitė pagal pateiktus dokumentus.

Juodasis sąrašas

Ar tokie mažos vertės pirkimai negali tapti landa visokio plauko sukčiams? Kam draskytis dėl didelės vertės pirkimo, jei nesukdamas galvos gali laimėti daug mažos vertės konkursų? Viešųjų pirkimų tarnybos atstovas priminė, kad tarnyba nevykdo teisingumo. Yra nustatyta pretenzijos tvarka – pirmoji instancija yra tiekėjo priekaištas perkančiai organizacijai. Perkančioji organizacija tokį pareiškimą turi išnagrinėti per 6 dienas ir atsakyti tiekėjui. Ir jei tiekėjo atsakymas netenkina, jis turi galimybę kreiptis į teismą.

"Ne viešųjų pirkimų dalykas yra situacija, dėl kurios kreipėsi "Telcopro", nes pastarosios nefigūravo viešajame pirkime. Tai yra dviejų įmonių ginčas dėl apmokėjimo", – situaciją įvertino Viešųjų pirkimų tarnybos Rizikos valdymo skyriaus vedėjo patarėjas P.Straševičius.

Statybos bendrovė "Merleta" buvo įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą pernai gruodžio 2 d. ir jame bus iki 2021 m. Tuo metu kai Lietuvos policijos mokykla ieškojo įmonės atliksiančios laiptinės ir rūbinės remonto darbus "Merleta" dar plevėsavo savo garbinga vėliava, tačiau jau greitai Klaipėdos valstybinė kolegija pasirūpino, kad įmonės vardas atsidurtų juodajame sąraše. Laimėjusi konkursą "Merleta" kolegijoje net nepradėjo daryti darbų.

"Mes ginčų nesprendžiame, bet esame atsakingi už viešųjų pirkimų vykdymą. Kai gauname signalą, kaip ir šį, mes jo nepamiršime, įsivedame į savo informacines sistemas. Žinosime, kad yra tokia įmonė "Merleta", kurios iki šiol nelabai ir girdėjome. Kaip suprantame, ji prie bankroto ribos. Taip pat žinosime ir "Telcopro". Mūsų istorijoje liks įmonės, kurios viešuosiuose pirkimuose ėjo ranka rankon, o šiuo metu yra kiek apsipykusios. Tačiau jokių kitų tyrimų atlikti neplanuojame", – išdėstė P.Straševičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jo jo jo ....

nu jo

nu jo portretas
Oželis matai toks geruolis, niekuo dėtas. tiesiog no comments
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių