COVID-19 situacija Kaune: sergamumas auga, mirtingumas – mažėja

Kauno Ekstremalių situacijų ir operacijų valdymo centro vadovas Paulius Keras pristatė, kokia yra COVID-19 pandemijos situacija mieste. Pasak eksperto, susirgimų skaičius yra panašus, kaip buvo sausio pradžioje, tačiau dabar sumažėjęs mirtingumas.

Susirgimų statistika

Praėjusią savaitę sergamumas Kaune peržengė 500 atvejų šimtui tūkstančių gyventojų ir ši savivaldybė buvo įtraukta į vadinamąją juodąją zoną. Tačiau šią savaitę jau visa Lietuva peršoko šį rodiklį, tad Kauno susirgimai yra panašūs kaip visoje šalyje.

„Jei lygintumėme su antrąja banga, gruodžio mėnesį rodiklis buvo peržengęs 1 tūkst. Tai buvo beveik dvigubai daugiau, nei yra dabar. Tačiau dabartinis augimas rodo, kad visgi ta trečioji banga yra prasidėjusi. Pagal dabartinius susirgimus Kauno mieste, mes esame tokioje situacijoje, kaip buvome sausio pradžioje. Tačiau mirtingumas, lyginant su ta pačia sausio pradžia, stebimas gerokai mažesnis. Tada buvo vidutiniškai apie dvidešimt, dabar – apie šešis. Manome, kad šis rodiklis geresnis, nes jau yra reikšmingas procentas vakcinuotų senjorų, medicinos bei slaugos darbuotojų“, – kalbėjo P.Keras.

Paulius Keras/Vilmanto Raupelio nuotr.

Jis nurodė, kad šiuo metu yra suskiepyta 61 proc. senjorų, kas sudaro apie 27 tūkst. pažeidžiamiausios grupės asmenų. Viena doze yra vakcinuota apie 70 tūkst. miesto gyventojų (21 proc.), dviem dozėmis – apie 58 tūkst. (daugiau nei 9 proc.).

„Jei skaičiuotumėme tuos, kurie gavo bent vieną dozę arba yra persirgę, tai apie trečdalis Kauno gyventojų turi vienokio ar kitokio lygio imunitetą“, – pažymėjo Kauno Ekstremalių situacijų ir operacijų valdymo centro vadovas.

Ligoninėse šiuo metu situacija taip pat gan stabili. Nuo vasario COVID-19 lovų skaičius yra kiek sumažintas. Kauno klinikinė ligoninė dabar tam skyrusi 180 lovų, iš jų užimtos 157. Lovų, prie kurių prijungta dirbtinė plaučių ventiliavimo sistema, šiuo metu užimta 4 proc.

Šis rodiklis geresnis, nes jau yra reikšmingas procentas vakcinuotų senjorų, medicinos bei slaugos darbuotojų.

Pagrindiniai židiniai

Pastebima, kad šiuo metu pagrindiniai susirgimų koronavirusu židiniai yra šeimos ir didelės įmonės, kur vienose patalpose dirba daug žmonių. Tačiau kol kas įmonių darbuotojų vakcinavimas Kaune dar neįsibėgėja.

„Pagal tuos skaičius, kuriuos gauname kiekvieną dieną, matome, kad didžiausias sergamumas yra tarp žmonių iš 16-30 metų amžiaus grupės. Nemažai yra jaunų tėvų, kur užkratas galimai atkeliauja iš švietimo įstaigų. Tiesa, pačių vaikų didelio sergamumo nestebime. Matyt, kad jie serga daugiau besimptome forma. Pagrindinės užsikrėtimo vietos išlieka: namai, švietimo įstaigos ir darbo vietos, ypač gamybinėse įmonėse, kur vienose patalpose vykdoma tam tikra veikla“, – komentavo P.Keras.

Jis nurodė, kad nors įmonėse ir yra COVID-19 židiniai, tačiau kol kas yra prioritetų sąraše aukščiau esančių asmenų, kurių vakcinavimas dar nesibaigė.

„Įmonių darbuotojus pradėsime vakcinuoti tik tada, kai patenkinsime aukščiau prioritetų sąraše esančių asmenų vakcinavimo poreikius, nes vis dar yra tiek senjorų, tiek švietimo įstaigų darbuotojų ar lėtinėmis ligomis sergančių asmenų, kurie nori skiepytis. Prieš maždaug pusantros savaitės esame vakcinavę apie 3 tūkst. didžiųjų įmonių darbuotojų, tačiau tiek praėjusią, tie šią savaitę pagal gaunamus vakcinų kiekius įmonių į prioritetus negalime traukti, nes yra pakankamai norinčių skiepytis iš aukštesnių prioritetų grupių.

Įmonės labai noriai teikia sąrašus ir turime nemažą rezervą žmonių, kurie norėtų skiepytis. Kai tik turėsime pakankamą vakcinų kiekį, galėsime pajudėti ir su įmonių darbuotojais“, – apie tai, kada didžiųjų bendrovių darbuotojai sulauks skiepų, aiškino P.Keras.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Švietimo klausimai

Dėl kylančių susirgimų skaičiaus, į nuotolinį mokymąsi vėl siunčiami pradinukai. Jie kontaktiniu būdu galės mokytis tik tuo atveju, jei bus testuojami kaupinių metodu. Tačiau nuo kito mėnesio 3 dienos į mokyklos suolus grįžta abiturientai.

„Dėl kitų klasių moksleivių sprendimus jau priima Vyriausybė. Kol kas nuo gegužės 3 sugrįžta tik abiturientai. Didelę dalį jų mes jau esame vakcinavę. Tie, kurie sutiko skiepytis su „AstraZeneca“, į mokyklas sugrįš jau po antrojo skiepo. Tie, kurie laukia „Pfizer-BioNTech“, grįš su viena doze“, – teigė Kauno Ekstremalių situacijų ir operacijų valdymo centro vadovas.


Šiame straipsnyje: undefined

NAUJAUSI KOMENTARAI

koronastop.lt

koronastop.lt portretas
Skiepas turi būti patvirtintas Paciento parašu, dėl gydytojo atsakomybės

Zosė

Zosė portretas
Kur gripas dingo?

nepagaunu minties

nepagaunu minties portretas
sergamumas dideja,o mirtingumas mazeja
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių